Vodácká sezona na jihočeských řekách byla průměrná, lidé zkracují plavby

  16:49
Nezvykle dlouhé a teplé babí léto nahrává vodákům. Na Vltavě je ještě možné občas potkat skupinku vodáků. Nicméně půjčovny lodí už považují letošní sezonu za téměř ukončenou. Jak se jejich provozovatelé shodují, byla spíše průměrná.
Vodáci vyplouvají na Lužnici z kempu v Suchdole.

Vodáci vyplouvají na Lužnici z kempu v Suchdole. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Léto na řekách ovlivnilo počasí. Na Lužnici či Otavě bylo málo vody. „Na začátku sezony to bylo docela dobré, hlavně co se týče školních kurzů v květnu a červnu. Hodně nám to ale pokazil srpen, kdy nastalo chladné a deštivé počasí. Na týden jsme přišli prakticky o všechny zájemce o splutí,“ hodnotí Vojtěch Šíp za společnost Ingetour.

Dodává, že menší skupinky vodáků si půjčují lodě až do půlky října, kdy sezonu symbolicky ukončuje Krumlovský vodácký maraton. Podle něj se situace letos sice od předchozích covidových let mírně lišila, celkově je ale s nimi srovnatelná.

„Pandemie vodácké sezony moc neovlivnila, naopak to bylo v některých ohledech i o něco lepší, protože se nesmělo na přechodnou dobu ani cestovat. U nás se nestalo, že by sezona byla za covidu horší, než je průměr,“ doplňuje.

Vodáci na jihočeských řekách

V kraji kromě deštivého období podstatnou část léta panovalo velké sucho, vodáci na Vltavě přesto neměli se splouváním řeky žádné problémy. „Může za to kaskáda, Lipno neupouští méně než šest kubíků vody za sekundu, v čemž se dá bez potíží jet. Vodáci tedy na rozdíl od Sázavy nebo Lužnice nemuseli tahat lodě přes kameny. Průměrně zkušený vodák si cestu korytem vždy našel,“ vysvětluje Šíp.

Lidé zkracují plavby

Jako standardní sezonu vnímá tu letošní také David Spousta z půjčovny lodí Samba, která kromě dalších řek nabízí své služby i na Lužnici. Podle něho ale vodáci na této řece postupně ubývají.

„Řeka je pro plavbu krásná, ale moc se o jejím splouvání neví. Je to ale asi dané i počasím a pravidelně nízkým stavem vody. Když prší, tak lidé hodně ruší rezervace v kempech i u nás. Navíc se všechno zdražuje, ale služby zůstávají na stejné úrovni,“ myslí si Spousta.

A právě počasí letos zájem o splutí ovlivnilo nejvíce. I když byla až do první poloviny července o lodě poptávka, zbytek léta byl o poznání horší. „Od poloviny července panovalo velké sucho, a když pak v srpnu konečně zapršelo, tak byla pro změnu velká zima. Pak se sice oteplilo, ale voda opět začala z koryta řeky ubývat. Byl to letos docela složitý rok,“ srovnává Spousta.

Sám se také aktivně podílí na péči o jezy na Lužnici, některé jsou při nízké hladině prakticky nesjízdné. Společně s Asociací vodní turistiky se snaží udržet podmínky na nich takové, aby nebránily vodáckým sportům.

„Chceme se o řeku a vodu starat tak, aby se sem lidé vraceli. Snažíme se mluvit i do rozhodování o tom, jaké prvky se mají na jezech stavět. Jde nám o to, aby byla co největší část řeky pro vodáky bez potíží sjízdná a jezy bezpečné,“ podotýká.

Proměnlivou sezonu zažily také půjčovny na řece Otavě, která je stejně jako Lužnice výrazně závislá na počasí. Nebylo výjimkou, že vodáci musejí část cesty lodě mělčinami táhnout nebo přenášet. Podle majitele strakonické půjčovny lodí Vydrýsek Matěje Sokola je navíc znát, že se lidé snaží co nejvíce šetřit.

„Plavby se zkracovaly, vodáci vyráželi maximálně na jeden nebo dva dny a nesjížděli tak celou řeku od Sušice v Plzeňském kraji do Písku. Počasí nám také moc nepomohlo a slabá byla překvapivě i první polovina července, kdy jsme měli spoustu volných lodí. Zřejmě hodně lidí vyrazilo na dovolenou do zahraničí, to nás docela zaskočilo,“ přibližuje Sokol.

Chystají i mapu Otavy a Lužnice

Téměř všechny půjčovny si také všímají, že největší zájem je už delší dobu o rafty místo kanoí. Například na Vltavě je situace už několik let stejná – rafty výrazně převažují nad kanoemi.

„Velká část lidí na Vltavu vyráží za pohodou, minimem dřiny, takže volí raft, kde mají větší pocit bezpečí. Na kanoích jezdí hlavně školní kurzy nebo klasičtí vodáci, kteří navíc volí termíny, kdy je na řekách o něco slabší provoz,“ připomíná Šíp z Ingetour.

5. srpna 2023

Na rozdíl od tradičních plavidel si místo na řekách nezískaly paddleboardy, i když je půjčovny také nabízejí. „Obecně jsou sice oblíbené, ale u nás je to okrajová záležitost. Řeky se na nich i kvůli bezpečnosti moc nesplouvají, a navíc řada lidí si pořídí svůj vlastní paddleboard,“ tvrdí Spousta z půjčovny Samba.

Na méně frekventované řeky také cílí Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR), která příští rok plánuje připravit pro Otavu i Lužnici vodáckou mapu po vzoru té, kterou letos vydala pro Vltavu.

„Lidé se v ní dozvědí praktické informace. Najdou tam umístění tábořišť, místa první pomoci, ale také například, po jaké straně řeky jsou různé kempy. Chceme je zájemcům s předstihem nabídnout i na webových stránkách,“ oznamuje ředitel JCCR Petr Soukup.

Témata: Vltava, Lužnice, Otava, kánoe
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...