Labradorský retrívr, kterému byl utýraný pes podobný

Labradorský retrívr, kterému byl utýraný pes podobný | foto: Profimedia.cz

Muž podřízl svého psa, pak se vymlouval na tíživou životní situaci

  • 64
Až tři roky vězení hrozí muži z Dačicka na Jindřichohradecku, který kuchyňským nožem podřízl svého psa a nechal ho vykrvácet. Vyšetřovatelka v těchto dnech vypracovala návrh na podání obžaloby. Pachatel už měl v minulosti problémy se zákonem.

Otřesný případ se stal v květnu letošního roku v rodinném domě v obci na Dačicku. „Podezřelý muž z obce na Dačicku, jenž pro kriminalisty není neznámou osobou, jako chovatel zvlášť trýznivým způsobem usmrtil svého dospělého psa černé barvy podobného plemeni labradorský retrívr,“ uvedla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Kuchyňským nožem mu způsobil hlubokou řeznou ránu o délce 16 centimetrů v oblasti krku. Zvíře začalo okamžitě krvácet a nemělo šanci na přežití. „Tímto jednáním podezřelý zapříčinil psovi utrpení a nepřiměřenou bolest. Zvíře pak následně uhynulo,“ potvrdila policejní mluvčí.

Na čin podezřelého upozornil policii někdo z mužova okolí, podrobnosti policie nezveřejnila. Na místo ohlášené události se pak dostavili nejen dačičtí policisté, ale také kompletní výjezdová skupina kriminalistů z územního odboru Jindřichův Hradec a pracovník Krajské veterinární stanice Jihočeského kraje. Ten si převzal mrtvého psa do doby provedení pitvy. 

Policejní komisařka pak v srpnu vypracovala usnesení o zahájení trestního stíhání podezřelého muže pro trestný čin týrání zvířat a nyní už je hotový i návrh na podání obžaloby. „Muž se tohoto činu dopustil podle svých slov proto, že se údajně nacházel v tíživé životní situaci,“ doplnila Hana Millerová.

V případě odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody v rozsahu šest měsíců až tři roky. Má už za sebou majetkovou trestnou činnost.

V Jihočeském kraji je to za poslední dobu už druhý případ, kdy policisté řeší možné týrání a vraždění psů. Zabývají se také incidenty, které má mít na svědomí žena z Českobudějovicka. Psali jsme zde.