Kamiony odstaví poblíž D3 u Hůr, bude tam 400 míst i zázemí pro řidiče

  9:17
Velké parkoviště pro kamiony chystá postavit severovýchodně od Českých Budějovic soukromá firma. Vznikne na katastru obce Hůry a nabídne i servis, půjčovnu nářadí a další zázemí pro řidiče včetně ubytování. Areál vznikne na vykoupené zemědělské půdě. Záměr, jehož oznamovatelem je společnost Milan Král, a.s., se objevil na úřední desce. Letos se má začít stavět.

ilustrační snímek | foto: Martin Přibyl / CNC Profimedia.cz

Truck centrum Hůry, jak se projekt představuje na úřední desce kraje a právě je ve zjišťovacím řízení, bude patřit mezi největší podobná parkoviště v Česku. S kapacitou pro stání 443 nákladních vozů předstihne další velká parkoviště v Olomouckém kraji u Šumperka nebo autopark ve Veveří u Brna.

Podobně jako ostatní bude i ten hůrecký napojený na dálnici. S plochou téměř čtyř hektarů má stát při výpadovce na Lišov u křižovatky s přivaděčem na D3.

Společnost z Litvínovic, která se třicet let zabývá prodejem osobních aut, ho bude stavět na vykoupené zemědělské půdě. Vznikne několik set metrů od dalšího developerského záměru, který počítá se stavbou komplexu bytových a pečovatelských domů.

Truck Centrum Hůry

Plocha areálu má být 3,9 hektaru, z toho 2,2 hektaru bude zpevněných. Centrum má čítat třípatrové administrativní a logistické budovy, prodejní sklady, opravny, myčky, čistírnu odpadních vod či ubytování. Tepelná čerpadla využijí 20 vrtů hlubokých až 190 metrů. Parkoviště budou ze zatravňovacích dlaždic. Práci najde 60 lidí.

„O záměru stavby Truck centra už delší dobu víme a nevadí nám. Investor nejdříve seznámil s projektem naše zastupitele. Je v průmyslové zóně a v souladu s naším územním plánem,“ připomněl starosta Hůr Jiří Borovka (STAN).

Pro Český rozhlas se vyjádřila Petra Harsová, generální ředitelka Milan Král Group. „Potřeba servisu nákladních vozů v regionu roste. Současné prostory v Litvínovicích už nestačí. Pro výstavbu Truck centra za 280 milionů korun jsme zvolili lokalitu Hůry u nové dálnice, abychom zajistili dobrou dostupnost i těm zákazníkům, kteří naším regionem pouze projíždějí,“ sdělila.

Místní spolky protestují

Podle projektu bude areál vybavený současným standardem, jako jsou služby pro odpočinek řidičů nebo zařízení pro údržbu jejich vozů. Při jihočeské dálnici D3 mají fungovat minimálně dvě další větší parkoviště na odpočívadlech.

V září otevře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) u Chotýčan parkoviště pro celkem 90 kamionů, osobní auta a karavany. Společnost Milana Krále, jež je distributorem zejména vozů Mercedes-Benz, chce park otevřít příští rok. Součástí areálu bude i prodej nákladních vozidel.

I když se veřejnost může k projektu vyjadřovat, po souhlasu obce Hůry a odboru územního plánování budějovického magistrátu se předpokládá, že stavební řízení bude hladké. Nejvíce proti dalším průmyslovým záměrům v lokalitě vystupují spolky z nedalekého Nového Vráta a Rudolfova.

Vadí jim kumulace podobných provozů na jednom místě. Kromě technologického parku, asfaltárny a zinkovny se zde připravuje spalovna odpadů a buduje se dálniční přivaděč. Vše zahušťuje dopravu v zastavěné části obce.

V plánech Truck centra se odhaduje, že do areálu vjede 160 nákladních aut denně. Například rudolfovský spolek Náš domov upozorňuje na horšící se kvalitu ovzduší, kterou zavinila kumulace podobných staveb v jednom místě.

Stání pro kamiony schází všude

Podle spolků obětovali komunální politici východní a severovýchodní část krajského města s obytnou zástavbou byznysu, který poškozuje okolní životní prostředí.

„Máme obavy, že imise se budou v tomto terénu hromadit. S ohledem na budoucí generace žádáme, aby zde byla kvalita ovzduší zachovaná,“ napsal v prohlášení za spolek Náš domov lékař Jaroslav Valevský.

V řízení k Truck centru odborníci naopak předpokládají, že ve střetu takzvaných veřejných zájmů se prosadí posílení silniční dopravy na úkor pohody bydlení obyvatel. Podle Michala Štengla, experta na silniční dopravu a šéfredaktora magazínu Transport a Logistika, mají Česko a Slovensko z Evropy nejméně parkovišť pro kamiony. V současné době to je něco přes tři tisíce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Jeden a půl tisíce míst chybí, což potvrzuje i ŘSD. Pro řidiče kamionů jsou důležitým místem k odpočinku, který jim nařizují bezpečnostní předpisy. „Je skvělé, že v lokalitě D3 vznikne tolik parkovacích míst. Oceňuji odvahu soukromého subjektu jít do tak náročného projektu,“ uvedl Štengl.

Podle něj řidiče nejvíc trápí nedostatek parkovacích míst na vytíženějších dálnicích, jako jsou D1, D2, D5 či D8, kde jsou často nuceni stát na výjezdech i nouzových zálivech. Poznamenal, že je smutné, když při rekonstrukci dálnice D1 stát zapomněl vytvořit více takových míst.

23. srpna 2022

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...