Muž přinesl kamarádovi v tašce trhavinu, pyrotechnik ji zlikvidoval v lomu

  • 7
Pyrotechnik zneškodnil v opuštěném lomu na Strakonicku trhavinu, kterou našla žena při velkém úklidu. Místo aby zavolala policii, předala ji známému. Muž ji v tašce odnesl kamarádovi, a až ten konečně zavolal policii.

Policisté z obvodního oddělení v Radomyšli přijali ve čtvrtek oznámení od muže ze Strakonic, že mu kamarád donesl v tašce přibližně čtyřicet kusů trhaviny, kterou nalezla jeho známá při vyklízení chalupy.

Žena našla při vyklízení chaty trhavinu. Místo aby zavolala policii, předala ji...

„Po příjezdu na místo se policisté spojili s pyrotechnikem. Zjistili, že se v igelitové tašce kromě válečků sypké trhaviny nacházely dráty a odpalovací kleště,“ popsala strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Pyrotechnik potvrdil, že se jedná o trhavinu Pemonex V90 určenou pro zvláštní použití, zejména pro trhací práce pod vodou. Na místě také rozhodl, že ve stavu, v jakém byla nalezena, bude bezpečnější trhavinu nepřevážet a zneškodnit ji v blízkém okolí. Pro likvidaci byl vybrán opuštěný lom nedaleko obce Pracejovice.

„Každý by si měl včas uvědomit, že jakýkoliv nález nástražného výbušného systému může být velmi nebezpečný, a to nejen pro samotného nálezce, ale i pro celé okolí. Proto je nezbytné, aby nálezce s předmětem nemanipuloval a zavolal Policii České republiky,“ upozorňuje Nováková.