Strážníka soudí za zákrok proti opilé ženě. Slova o ráně pěstí svědek mírní

  • 18
Až tři roky vězení hrozí bývalému městskému policistovi za to, že při zjišťování totožnosti svědků dopravní nehody dal jednomu z nich pěstí. Zákrok z loňského 27. října natočil jeden z taxikářů a budějovický primátor Jiří Svoboda okamžitě postavil strážníka mimo službu. Ten pak po dohodě rozvázal pracovní poměr.

Případem zneužití pravomoci úřední osoby se začal zabývat Okresní soud v Českých Budějovicích. Bývalý strážník vinu odmítá a tvrdí, že postupoval podle předpisů. Snažil se prý jen identifikovat dva opilé lidi, kteří to odmítali a byli na něj hrubí.

„Pozdě večer jsme ze služebního vozu zahlédli u pošty na Senovážném náměstí muže a ženu, kteří si nadávali a postrkovali se. Muž potom vběhl do silnice a přeletěl přes projíždějící auto, které nestačilo zabrzdit. Incident jsme začali řešit jako dopravní nehodu,“ vysvětloval obžalovaný.

Podle něj se oba vzpírali prokázat totožnost a žena se snažila z místa odejít. S výzvou „Jménem zákona“ ji zachytil za límec, načež ho poplivala a vulgárně mu vynadala. Pak se do všeho zapojil i její partner.

Zákrok, kdy muž kvůli agresivitě skončil v poutech, si nahrával na mobil jeden z přítomných taxikářů. On i jeho kolegové ženu povzbuzovali, aby neukazovala občanku, a vykřikovali, že dostala od strážníka pěstí.

Zásah pěstí do obličeje potvrdila i předvolaná žena. Sama přiznala, že se strážníky už měla dříve několik incidentů. Problémy se zákonem měl i její tehdejší partner. Muž zatím na předvolání k soudu nereaguje.

„Chtěl na mně jménem zákona občanský průkaz. Zeptala jsem se, podle jakého zákona, a dostala jsem pěstí,“ popisovala 185 centimetrů vysoká žena střetnutí s obžalovaným.

Řešili pravomoci strážníků

Taxikář, který zásah natočil a poskytl video policistům a primátorovi, uvedl, že po dalším zhlédnutí, zvětšení a zpomalení obrazu si je jistý, že nešlo o ránu pěstí, ale jen o máchnutí otevřenou dlaní směrem ke krku nebo obličeji ženy. Protože se domníval, že vše zavinil nepřiměřený zákrok proti náhodné a mírumilovné dvojici, komentovali ho spolu s kolegy výkřiky.

Samosoudce Radek Martínek se zabýval i postupem dalších strážníků při pacifikování opilého muže. Podle obžaloby do něj kopali a klečeli mu na hrudi. Po zápase ho ošetřili záchranáři, žena pomoc odmítla.

Při jednání se otevřela i otázka, kdy a za jakých okolností mohou strážníci vyzvat osobu k prokázání totožnosti a kdy mohou k tomu kontrolovaného donutit násilím. Také zda mohou zakázat lidem kouřit před testem na alkohol, což vyžadovali po muži, protože cigareta výsledek znehodnocuje.

„Pokud odmítnu přestat kouřit před zkouškou na alkohol, nasadíte mi pouta?“ nadnesl nezodpovězenou otázku státní zástupce Ivo Dvořák.

Podle obžalovaného se vše odehrálo v mezích zákona. Totožnost může každý prokázat i bez občanského průkazu, třeba sdělením jména. Pokud se strážníky spolupracuje, vše se vyřeší v klidu. Celý zákrok se odehrál jako vyšetřování dopravní nehody, způsobené opilým mužem, které dokončila státní policie.

Obhájce obžalovaného Michal Postl upozornil, že služební postup jeho klienta připravil o oblíbené zaměstnání a nakonec ho morálně poškodila i média, která o něm psala jako o násilníkovi. Soud bude pokračovat v říjnu předvoláním dalších svědků a znalců.