Zatím stojí mezi bytovými domy v klidné lokalitě Pražského předměstí nízký...

Zatím stojí mezi bytovými domy v klidné lokalitě Pražského předměstí nízký výměník. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Bytový dům má v Budějovicích začít růst po Novém roce, i když ho řeší soud

  • 4
Stavba bytového domu, který má vyrůst na odstaveném teplárenském výměníku mezi ulicemi Hálkova a Nerudova v Českých Budějovicích, začne zřejmě po Novém roce. Krajský úřad totiž potvrdil platnost jeho stavebního povolení. Zároveň však projekt řeší soudy a deset let ho blokují lidé z okolí.

Proti stavebnímu povolení se letos v létě odvolalo na třicet majitelů okolních bytů. Podle nich dům zhorší kvalitu jejich bydlení, omezí jim parkování, zahustí lokalitu, která má být podle platného územního plánu stabilizovaná. Navíc má vady proti normám.

„V projektu chybí prostor pro kočárky, kola a invalidní vozíky, územní řízení neřešilo příjezd aut do stání v domě. V budově má fungovat trafostanice a výměník, takže obyvatelé v něm jsou ohrožení takzvanými bludnými proudy. Požadujeme, aby stavební úřad přerušil stavební řízení do té doby, než o našich námitkách rozhodne krajský soud,“ říká právní zástupce odpůrců stavby Jaroslav Hanus.

Advokát je podobně jako jeho klienti přesvědčený, že potvrzení tohoto stavebního povolení se stane precedentem k rozšíření stavby nebo k dalším podobným projektům v lokalitě, která je od 50. let minulého století významná svými bytovými domy obklopenými volným prostorem a zelení.

Právě na bydlení v přírodě a zároveň poblíž centra města láká developer na svých webových stránkách zájemce o byty. Podle jeho informací se už mělo začít stavět letos na jaře.

„Po nabytí právní moci je rozhodnutí krajského úřadu k odvolání proti stavebnímu povolení vykonavatelné,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Hana Brožková.

Odpůrci stavby se odmítají podvolit úředním rozhodnutím. Pokud krajský soud neuzná jejich žaloby směřované na celé stavební řízení i na rozhodnutí krajského úřadu o jejich odvolání, chtějí se bránit správní žalobou u Nejvyššího soudu, případně se obrátit na Ústavní soud.

To znamená, že jejich námitky mohou řešit tyto soudy v době, kdy už bude bytový dům plně obsazený obyvateli.

Jednatel firmy Omega & partners Václav Bušek počítá, že stavba začne po Novém roce. Potvrzení platnosti stavebního povolení chápe jako tečku za dlouholetým sporem s několika obyvateli sousedních domů.