U Břehova na Českobudějovicku shořel traktor.

U Břehova na Českobudějovicku shořel traktor. | foto: HZS ČR

Mohutný požár zachvátil traktor s lisem, škoda je přes deset milionů

  • 1
U traktoru v plamenech na poli u obce Břehov na Českobudějovicku zasahovali ve středu odpoledne hasiči. Ač to zvládli rychle, stroj kompletně shořel.

Na místo požáru vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Českých Budějovic se dvěma cisternami a rychlým zásahovým automobilem. Připojili se i dobrovolní hasiči z nedaleké obce Žabovřesky.

Požár traktoru u Břehova na Českobudějovicku

„Při příjezdu jsme začali hasit hořící traktor s připojeným lisem na balíky slámy,“ popsal mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý.

Traktor hořel kompletně, připojený lis jen z části. Řidič ihned začal likvidovat požár přenosným hasicím přístrojem, ale neměl šanci.

„Z traktoru uniklo okolo 400 litrů nafty a 200 litrů hydraulického oleje, který se společně s naftou rozlil kolem traktoru a hořel na ploše zhruba 50x10 metrů. Půda okolo traktoru nebyla znečištěná, protože vyhořela,“ doplnil Malý.

Kvůli hustému kouři museli hasiči použít dýchací přístroje. Požár dostali pod kontrolu za 25 minut od ohlášení, o další hodinu později jej zcela zlikvidovali.

Příčina požáru se vyšetřuje. Škoda se vyšplhá přes deset a půl milionu korun.

Ve středu hořelo také u Lomnice nad Lužnicí, kde se rovněž vznítil lis na balíky slámy a oheň se rozšířil na hektar půdy.