Hasiči našli v bytě ženu, která nedýchala.

Hasiči našli v bytě ženu, která nedýchala. | foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči vykopli dveře a z hořícího bytu zachránili ženu, která nedýchala

  • 2
Hořící byt hasili v pondělí brzy ráno českobudějovičtí hasiči. Vytáhli z něj ženu, která nedýchala. Záchranka ji pak převezla do nemocnice. Příčinu vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé.

Hasiči vyjížděli na sídliště Máj v Českých Budějovicích pár minut před čtvrtou hodinou ranní. Hořel byt v prvním patře a valil se z něj černý dým.

„Hasiči proto vykopli dveře a s hasicími přístroji vstoupili do zakouřeného bytu. Na zemi ležela žena, která nedýchala. Ihned ji vytáhli a na chodbě domu začali s resuscitací,“ napsali hasiči na facebooku.

Dýchání obnovili do minuty od zahájení oživování, ženě poskytli kyslík a poté ji předali do péče zdravotnické záchranné služby. „Po zajištění žilního vstupu a kyslíkové terapie ji záchranáři převezli na urgentní příjem českobudějovické nemocnice,“ upřesnila mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Požár hasiči uhasili hasicími přístroji a vysokotlakým proudem, který další skupina natáhla přes balkon současně při vstupování do bytu dveřmi. Byt prohlédli termokamerou, aby vyloučili skrytá ohniska a odvětrali ho.

Na sídlišti zasahovaly posádky tří cisteren ze stanice České Budějovice a Suché Vrbné a automobilový žebřík, který nakonec nebyl potřeba. Ostatní obyvatele nebylo nutné evakuovat ani nedošlo k dalšímu zranění.

„Škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun a uchráněné hodnoty zásahem na dva miliony. Příčinu zjišťují naši vyšetřovatelé požárů,“ doplnili hasiči.