ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pitva neprokázala týrání, psa hodil do nádrže jeho majitel už mrtvého

  • 2
V polovině ledna policisté oznámili, že začali prověřovat podezření z týrání zvířete. Muž totiž našel v nádrži na Strakonicku psa s cihlou kolem krku. Zvíře ale mělo čip, který policisty zavedl k majiteli. Ten přiznal, že jednoho rána našel svou fenu mrtvou, a tak se jí zbavil.

Svědci zavolali v pátek 14. ledna na policii, že v retenční nádrži u obce Hodějov na Volyňsku našli mrtvého psa, který měl kolem krku uvázaný provaz, na jehož konci byla cihla.

„Přivolaní policisté společně s kriminalisty případ zadokumentovali a začali jej s možným podezřením na týrání zvířete vyšetřovat. Na samém začátku se kriminalistům podařilo odhalit důležitou indicii, že pes měl pod kůží aplikovaný identifikační mikročip,“ popsala strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Díky čipu se podařilo ustanovit majitele zvířete a rasu psa - šlo o plemeno akita inu. Kriminalisté vypátrali majitele, který jim popsal, že jednou ráno našel fenu mrtvou, a rozhodl se ji „pohřbít“ po svém.

„Do auta spolu s fenou naložil i cihlu a provaz a odjel k nádrži. Provaz s cihlou uvázal k tělu a zvíře vhodil do nádrže. Poté odjel domů,“ uvedla mluvčí. Také pitva prokázala, že pes neuhynul v důsledku týrání.

Čtyřicetiletého muže z Volyňska policisté za jeho protiprávní nakládání s uhynulým zvířetem oznámili Městskému úřadu Strakonice na odbor životního prostředí k dalšímu projednání věci.