Strakonickou ulici v Budějovicích denně využívají tisíce řidičů. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Oprava části Strakonické omezí provoz v Budějovicích, potrvá přes měsíc

  • 0
Blíží se rekonstrukce rušné Strakonické ulice v Českých Budějovicích mezi Husovou třídou a sjezdem na výpadovku na Písek či Dlouhou louku. Loni oprava jiné části této silnice působila kolaps dopravy v krajském městě. Letos se bude pracovat na klidnějším úseku.

Oprava úseku dlouhého 345 metrů bude rozdělena do čtyř etap tak, aby byl průjezdný vždy alespoň jeden jízdní pruh v každém směru.

„Práce potrvají od 10. července do 20. srpna,“ informoval mluvčí Jihočeského kraje David Hocke. Mimo jiné na Strakonické rozšíří prostor pro autobusy a trolejbusy na zastávkách u sídliště Vltava či lépe nasvítí přechod pro chodce.

Nejdříve se silničáři pustí do pravých jízdních pruhů a zastávek, pak se přesunou k okružní křižovatce a na levé pruhy.

Hlavním investorem je Jihočeský kraj, spoluinvestorem město České Budějovice, které financuje opravu Boreckého ulice, přisvětlení přechodu a světelné signalizační zařízení, vše za dva miliony korun. Zhotovitelem je firma Strabag Silnice. Jihočeský kraj za akci zaplatí 14,2 milionu.

Loni způsobila rekonstrukce Strakonické obrovské problémy v dopravě. Ředitelství silnic a dálnic tehdy obnovovalo úsek mezi sjezdem na Písek a Plzeň a výpadovkou na Třeboň či Prahu. Tato vozovka patří mezi tři nejvyužívanější v Českých Budějovicích, a tak byly dopady na plynulost provozu mimořádné.

Letos by to mělo být mírnější i s ohledem na prázdninový termín prací, kdy je menší provoz a hlavní tah směrem na jih k hranicím na dovolenou zůstane v Budějovicích i nadále kompletně průjezdný.

27. června 2023