ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nemocnice v kraji dohánějí resty po covidu, na operace lidé čekali i rok

  • 1
Jihočeské nemocnice díky slábnutí pandemie obnovují neakutní péči o pacienty. Navracejí se tak k plánovaným operacím, které byly kvůli covidu a vytíženosti posunuté až o několik měsíců.

Největší zpoždění nabrali na oddělení ortopedie a u drobných chirurgických zákroků, jejichž odklad neohrozil pacienta na životě. V takových případech zpoždění dosahovalo až jednoho roku.

Návrat do standardního provozu začal v polovině března a v současnosti už by měly být operační sály ve všech jihočeských nemocnicích plně v provozu.

„V žádné nemocnici nedochází k odkládání operací, právě naopak, všude se rozšiřuje provoz operačních sálů,“ uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

To potvrzují i samotní ředitelé nemocnic. „Operujeme víc než na sto procent. Snažíme se všechno dohnat,“ zdůrazňuje Jiří Holan, ředitel té v Písku.

Obdobně komentuje současný stav i Vojtěch Remeň, ředitel nemocnice v Českém Krumlově. „Doháníme resty. Už víc než měsíc fungujeme ve standardním režimu a děláme všechno pro to, abychom vzniklé zpoždění dohnali,“ upřesnil.

Některé zákroky nepočkaly

O zkrácení čekacích dob a smazání manka se jednotlivá zařízení snaží rozdílně. „Například v Českých Budějovicích rozšířili své kapacity o jeden operační sál,“ zmínila Koželuhová.

V ostatních nemocnicích, kde jejich prostory takové možnosti nenabízí, se musí uchýlit k jiným řešením. „Vylepšili jsme náš rezervační systém. Doktoři teď mají přehled o vytíženosti jednotlivých sálů a mohou je tak využívat naplno. Také jde o vnitřní organizaci, odklad dovolených a minimalizování stáží a kongresů,“ doplnil Holan.

Podobně se k nastalé situaci postavili i v Krumlově. „Pečlivě plánujeme dovolené a odkládáme modernizace sálů, které by operace opět zdržely,“ poznamenal Remeň.

Po celou dobu pandemie se bez většího zpoždění prováděly pouze zákroky a operace, jejichž odklad by snížil pacientovu šanci na přežití. Jednalo se zejména o onkologické a kardiologické onemocnění nebo nemoci trávicího traktu. Naopak ještě déle se čekalo hlavně na oddělení ortopedie a u drobných chirurgický zákroků.

Současný stav vypadá nadějně. V jihočeských nemocnicích leží pouze 69 pacientů pozitivních na covid-19, z toho u pěti z nich si jejich stav vyžaduje péči ARO nebo JIP. Pokud zůstane situace i nadále takto příznivá, nemocnice slibují, že do konce roku zpoždění zcela smažou a čekání na operace se vrátí do běžných lhůt.