Chýnov na Táborsku se dočkal obchvatu, o němž se mluvilo už v roce 1940

  • 17
Řidiči už jezdí po novém obchvatu Chýnova, který leží na hlavním tahu mezi Táborem a Pelhřimovem. Práce na úseku dlouhém 3,6 kilometru trvaly zhruba dva roky a vyšly na 262 milionů korun bez DPH.

Obyvatelé Chýnova čekali na obchvat, který vyvede z města tranzitní dopravu, desítky let. První projekt byl z roku 1940, ale zůstal jen na papíře.

V roce 2019 dokonce zhruba sto lidí blokovalo dopravu tím, že hodinu chodili po přechodu pro chodce s transparenty v rukou.

„Obchvat potřebujeme. Každý den vodím děti do školy a někdy tu čekáme i pět minut, než nás na přechodu někdo pustí. Samotné je nepustím, to si netroufnu,“ prohlásila tehdy jedna z protestujících žen.

Práce na obchvatu začaly koncem září 2020 a nebyly bez komplikací. V únoru 2021 muselo Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) stavbu zastavit. Kvůli stížnostem na vedení trasy totiž silničářům vypršela platnost územního rozhodnutí a Krajský soud v Ostravě tak stavbě zrušil stavební povolení.

Tím vyhověl žalobě Hany Králové, která stavbu blokovala, protože jí patřily pozemky poblíž trasy. Chýnovská radnice s ní nakonec podepsala smlouvu o koupi jejího domu a firma se znovu pustila do práce.

Dnes kolem 16. hodiny se po novém obchvatu projela první auta.

„Pro řidiče je důležitý v tom, že už nebudou zajíždět do Chýnova. Ten průjezd byl velmi nepříjemný, museli přes centrum i přes náměstí. Zejména v zimě kamiony často zablokovaly dopravu na výjezdu na náměstí. A když byly špatné klimatické podmínky, byl průtah prakticky neprůjezdný,“ připomněl šéf ŘSD Radek Mátl.

Někdejší starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS), který za obchvat dlouho lobboval, čeká, že nová silnice odvede z města asi polovinu dopravy. Dosud přes ně jezdilo denně 15 tisíc aut, z toho 2 500 nákladních. Silnici I/19 využívají také řidiči, kteří míří z jižních Čech k dálnici D1, na niž najíždí u Humpolce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit