Stezka připomíná období železné opony a především ty, kteří zahynuli při snaze...

Stezka připomíná období železné opony a především ty, kteří zahynuli při snaze opustit tehdejší komunistické zřízení. | foto: David Peltán, MAFRA

Padli, když chtěli přejít hranice. Jejich osudy připomíná naučná stezka

  • 5
Už rok slouží turistům na Vyšebrodsku naučná Stezka svobody. Výročí si připomněly desítky lidí, když ji celou prošly. Stezka připomíná období železné opony a především ty, kteří zahynuli při snaze opustit tehdejší komunistické zřízení.

Naučná stezka vede od bývalé obce Radvanov k nejjižnějšímu bodu Česka. Na deseti panelech zobrazuje osudy konkrétních obětí překročení státní hranice před rokem 1989.

Účastníci komentovaného výšlapu za účasti představitelů Sdružení Paměť z. s. v čele s předsedou Miroslavem Kasáčkem a místostarostkou Vyššího Brodu Romanou Ouředníkovou si mohli vyslechnout nejen příběhy, které jsou vyobrazené na panelech podél stezky, ale také další zajímavé osudy z hranice mezi tehdejším Československem a Rakouskem. Akci zakončil pietní akt a položení věnců u nejjižnějšího bodu České republiky.

„Měl by tu vzniknout památník. Od Slavonic po Třístoličník za minulého režimu zabili zastřelením nebo elektrickým proudem nejméně 32 občanů, u dvou z nich identitu dodnes neznáme. O mnoha lidech stále ani nevíme, protože je kolikrát „pohřbili“ přímo v místě zabití a nedostali ani číslo, ani křížek, ani navršení zeminy. Žádný hrob. To byl rozkaz. Nechci citovat Leninovo učit se, já říkám: nezapomenout a pamatovat si,“ sdělil šestaosmdesátiletý spisovatel a badatel Miroslav Kasáček.

Letos za svou badatelskou činnost v oblasti odkrývání hrůz totalitního režimu v ČR dostane rakouské státní vyznamenání. Bude to tak další z ocenění, před třemi lety například dostal Stříbrnou medaili předsedy Senátu.

Stezka přibližuje nejen konkrétní lidské osudy a rodinné tragédie, ale také historická, mnohdy hrůzná fakta. Mezi roky 1948 až 1989 opustilo tehdejší Československo proti vůli režimu 200 tisíc občanů. Na hranicích bylo v letech 1952 až 1965 zabito elektrickým proudem v zátarasech 88 lidí.

30. června 2020

V seznamech zastřelených od roku 1948 do roku 1989 je 174 lidí. Počty jsou však pravděpodobně mnohem vyšší, a ačkoli je zde také mínění lidí o „poklidných“ 80. letech, skutečnost je podle pamětníků od hranic odlišná.

Naučná stezka svobody je společným projektem Sdružení Paměť, města Vyšší Brod a rakouského města Weitra. Zájemci ji mohou projít či projet na bicyklu. Projekt pošumavské stezky, který vznikal od roku 2019, volně navazuje na obdobnou stezku na jižní Moravě.