Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Už trestaný deviant roky znásilňoval nezletilou dceru, dostal sedm let

  • 42
Českobudějovický krajský soud poslal na sedm let do vězení šedesátiletého muže za znásilnění a pohlavní zneužívání jeho nezletilé dcery. Dívku, které je dnes sedmnáct let, dostal před čtyřmi lety svěřenou do rodičovské péče, ačkoliv už byl v minulosti za podobný čin trestán a kvůli sexuální deviaci se léčil.

Podle rozsudku obžalovaný v bytě na Českovelenicku opakovaně a násilím nutil nezletilou dceru k sexuálním praktikám srovnatelným se souloží. Ukájel se s ní od jejích deseti let až do svého zadržení. Po aktech jí vyhrožoval, aby o tom nikomu neříkala.

Dívka se s problémem svěřila ženě, u které poslední roky přechodně bydlela. Soud se přitom pozastavil nad skutečností, že nezletilou dceru dostal do péče člověk, kterému lékaři v roce 1994 diagnostikovali sexuální úchylku a navíc po propuštění z trestu nedokončil nařízenou léčbu.

Obžalovaný se k zneužívání nepřiznal. Po celou dobu trestního stíhání tvrdil, že jeho dcera si všechno vymyslela, aby se mu pomstila za přísnou výchovu. Právě proto se v posledních dvou letech přestěhovala k jeho známé, která vede volný život a nechává se vydržovat milenci (mužova obhajoba zde).

Podle znalců má snížené ovládání

Muži hrozilo pět až dvanáct let vězení. Trest zhruba v jedné třetině sazby zdůvodnil soud jeho sníženou příčetností.

„Za třicet let soudní praxe vím, že zneužívané děti se většinou sociálním pracovnicím nesvěří a promluví o tom až později v dospělosti. Výpověď dívky je podle nás věrohodná, neshledali jsme, že by popis ataků zveličovala nebo lhala, aby se otci pomstila,“ uvedla předsedkyně senátu Olga Smrčková.

Kromě nepodmíněného trestu uložil soud obžalovanému zaplatit dceři, která je v dětském domově, 350 tisíc korun za psychickou újmu a podrobit se ústavnímu sexuologickému léčení.

Podle znalců má muž snížené ovládání hraničící až se slaboduchostí a sexuální deviaci spočívající v tom, že si vybírá snáze ovladatelné partnerky, nejlépe děti.

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu k případnému odvolání.