Starostu Jistebnice na Táborsku napadl útočník se sekerou a nožem

  • 25
Starostu města Jistebnice na Táborsku ráno napadl muž sekerou a nožem. Zraněný Vladimír Mašek je v nemocnici mimo ohrožení života, útočníka policie zadržela.

Útok se odehrál kolem osmé hodiny. Starostu Maška napadl přímo na městském úřadě sekerou a nožem muž narozený v roce 1951. Policie pachatele zadržela nedlouho po činu.

Mašek byl převezen do nemocnice, podle policie není v ohrožení života. „S odvrácením útoku mu někdo zřejmě pomohl,“ řekl MF DNES policejní mluvčí Jiří Matzner.

„Je to jeden problémový člověk. Má nějaké velké osobní problémy, možná i finanční. Nejdřív byl útok vedený sekerou, to jsem odrazil, a pak ještě nožem. Prošel jsem vyšetřením a snad to bude dobré,“ řekl ČTK Mašek.

MF DNES zjistila několik informací o útočníkovi. Má se jednat o muže, který v Jistebnici žije od revoluce a pochází ze Slovenska.

„Dlouhé roky tady pracoval v zemědělství a měl od zaměstnavatele zajištěné i bydlení. Když v práci skončil, obec mu zprostředkovala byt přes pečovatelský dům. On zřejmě ani neměl vyřízený důchod a měl dluhy, a tak mu peníze chyběly, ale na alkohol si je vždycky našel,“ řekla jedna z místních obyvatelek redaktorovi MF DNES.

Situace muže došla podle dalších vyjádření místních tak daleko, že mu odpojili elektřinu, protože energie neplatil.

„To pravděpodobně vyústilo v to, že se rozhodl situaci řešit na radnici a ráno vyrazil na úřad, kde zaútočil na pana starostu,“ řekla další obyvatelka.

Útočník byl podle místních spíše samotářský typ a v domě s pečovatelskou službou (DPS) se ostatních spíše stranil. V DPS potvrdili, že v jeho bytě byla z důvodu neplacení už přibližně dva měsíce elektřina odpojená.

„Ještě ráno jsem s ním mluvila. Přinesl prádlo a řekla jsem mu, že zítra mu ho vrátím čisté. Vypadal úplně klidně a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl něco takové podniknout. Jsem z toho v šoku,“ sdělila pečovatelka z DPS Jistebnice Marie Dolejší. Zařízení spadá pod Sociální služby města Milevska.

I další obyvatelé potvrdili, že útočník má finanční potíže. „Ale nikdy bych neřekla, že na starostu zaútočí s nožem,“ popsala jedna z žen.   

Jistebnice na Táborsku

Jistebnice na Táborsku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,