Na Šumavě naměřili minus 26 stupňů Celsia, mrazy mohou ještě zesílit

  • 15
Teploty na Šumavě nad ránem klesly k minus 25 stupňům Celsia. Nejnižší hodnotu meteorologové naměřili na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, kde bylo minus 25,9 stupně. Jde zatím o nejsilnější mráz současné zimy v Česku.

„Podobnou hodnotu jako na Kvildě zaznamenala další šumavská stanice na Rokytské slati, kde bylo minus 25,3 stupně Celsia,“ upřesnil Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Horská Kvilda měla minus 23 stupňů, Borová Lada minus 20, Hliniště minus 19 a Volary minus 18 stupňů Celsia.

Mrazivé ráno v šumavské Kvildě

Výrazně mrzlo také v Novohradských horách. V Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku teploměr ukázal minus 24,9 stupně Celsia.

Největší mráz pro tento den jihočeští meteorologové naměřili v roce 1940, kdy bylo minus 29,8 stupně Celsia, naopak nejtepleji bylo v roce 1993, kdy teploměry ukazovaly necelých 15 stupňů Celsia.

Česko čeká mrazivý týden

V nižších polohách už dnes takové hodnoty nebyly. Ale v celém kraji bylo všude minimálně minus pět stupňů Celsia.

„Z měst bývá chladný Tábor a Jindřichův Hradec, můžou to být ale i Prachatice a Český Krumlov. Nejtepleji je z dlouhodobého hlediska naopak v Českých Budějovicích, tepleji bývá i v Písku. Záleží ale na konkrétní situaci, když bude inverzní počasí a na horách bude teplo, naopak v Písku a Budějovicích budou největší mrazy,“ podotkl Josef Slavík.

Meteorolog dodal, že silné mrazy mohou být i v úterý. „Pokud bude při východu slunce jasno, dají se očekávat podobné a někde i nižší teploty než dnes,“ uvedl.

V následujících dnech se přidá i sněžení. V souvislosti s ním se může na silnicích druhých a třetích tříd tvořit náledí. „Kvůli sílícímu větru očekáváme, že se na horách v úterý a ve středu mohou tvořit sněhové jazyky,“ dodal Josef Slavík.

Více na Počasí iDNES.cz

,