Na prasečích nohách medici nacvičují šití kůže, na vnitřnostech zase oddělování...

Na prasečích nohách medici nacvičují šití kůže, na vnitřnostech zase oddělování tkání a steh na střevo. | foto: Nemocnice Písek

Medici se v písecké nemocnici učí operovat na prasečích nohách a kůži

  • 1
Jak správně sešít například kůži nebo střeva? I to se učí medici na stáži v písecké nemocnici. Operace zkoušejí na některých částech těla prasete při kurzu pod dohledem zkušených chirurgů.

Kurz pořádá oddělení chirurgie Nemocnice Písek a zaměřuje se právě na praktický nácvik metod. Jejich základům se budoucí lékaři učí otevřeně i laparoskopicky.

„Studenti si osvojují názvosloví nástrojů i jejich držení a učí se základním rozdílům ve využití šicích materiálů. Na prasečích nohách nacvičují šití kůže, na vnitřnostech zase oddělování tkání, steh na střevo,“ vysvětlila primářka chirurgie Marta Horáková.

Právě praxe budoucím lékařům chybí. Poukázal na to průzkum Medici 2020, který se uskutečnil mezi studenty osmi lékařských fakult. Většina dotazovaných upozornila na nedostatečné procvičování dovedností, nebo dokonce žádnou praktickou zkušenost z některých oblastí medicíny.

Zejména kvůli nedostatku zkušeností ze škol se medici kromě studia věnovali i dobrovolné praxi. Většina z nich uvedla, že právě ta měla zásadní nebo velký vliv na rozvoj jejich klinických dovedností.

Nemocnice otevírá tento kurz zatím jen medikům. Zvažuje, že ho ale začne nabízet i mladým lékařům a zdravotním sestrám se zájmem o práci chirurgů.

„Tímto způsobem jsme schopni vyškolit osm lidí měsíčně, což je maximální kapacita, kterou naši lektoři zvládnou,“ dodala Horáková.