Místo na sídlišti Máj, kde se odehrála rvačka. | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Policie hledá nůž, který použil útočník při pokusu o trojnásobnou vraždu

  • 6
Jihočeští kriminalisté pokročili ve vyšetřování květnového incidentu na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Při smuteční oslavě tam podle dosavadních informací muž zaútočil na účastníky akce a tři z nich vážně pobodal nožem, nebo více noži. Po nich nyní policie pátrá.

Na sídlišti Máj v ulici V. Volfa to byla v květnu mimořádně vyhrocená situace. Oslava se zvrhla ve velkou hádku mezi rodinami. Vše vyústilo v krvavý útok. Když přijela policie, na místě bylo asi padesát lidí. Několik hlídek tak muselo nejdříve zajistit, aby konflikt nepokračoval a zklidnit situaci.

Pak se mohli kriminalisté pustit do vyšetřování. Při hledání podezřelých a zjišťování prvních informací mimo jiné nalezli například jednoho člověka zastlaného v posteli, kde se snažil před policií ukrýt. A skrýt se snažilo více lidí.

„Možné útočníky policisté zadrželi ihned po incidentu a jednoho ze zadržených obvinili z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle vyšetřovatelů útočil a zraňoval nožem, možná několika,“ potvrdil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Stále chybí útočníkův nůž

Na místě sice kriminalisté zajistili celou řadu nožů, kuchyňské i vystřelovací a další, žádný z nich však nebyl ten, kterým obviněný útočil.

Proto nyní policie vyzvala ke spolupráci i veřejnost, zda někdo po konfliktu nějaké nože nenašel. Mohlo se totiž stát, že se jich pachatel nebo někdo z přítomných pokusil zbavit a třeba je i vyhodil.

„Podezřelí se nějakou dobu pohybovali v panelových domech V. Volfa č.p. 19, možná i 21. Za zmíněnými domy je park a je možné, že do parku nože zahodili,“ zmínil Matzner. Pokud někdo nože našel nebo k těmto skutečnostem má nějaké informace, ať se obrátí na policisty na lince 158.

Kriminalisté také přivítají očitá svědectví incidentu nebo fotografie či videa od lidí, se kterými dosud nemluvili. Obviněný je ve vazební věznici, vyšetřování závažného zločinu pokračuje. V minulosti už byl tento pachatel trestaný.

Všichni zranění jsou již v domácím léčení. Kriminalisté nyní provádějí výslechy několika svědků na Slovensku.

24. května 2020