V Českých Budějovicích jezdí vodní linka podobná těm v Benátkám.

V Českých Budějovicích jezdí vodní linka podobná těm v Benátkám. | foto: David Peltán, MAFRA

V Budějovicích loď zaveze turisty po Malši na prohlídku pivovaru Samson

  • 4
Novou turistickou atrakci budou mít od příští soboty v Českých Budějovicích. Loď Svatá Rozálie, která pravidelně jezdí od kavárny na slepém rameni řeky u Sokolského ostrova po Malši či Vltavě, nyní popluje také k pivovaru Samson, kde bude následovat 1,5 hodinová prohlídka.

„Loni už jsme si to vyzkoušeli a teď začínáme naplno. Už při plavbě se cestující dozvědí zajímavosti o historii města i pivovaru. V červnu budeme jezdit každou sobotu, podle zájmu pak i v neděli, a jsme připraveni nasadit i středeční provoz,“ upozornil Jiří Borovka, který stojí za konceptem plaveb na řekách ve městě.

V Samsonu dostanou návštěvníci odborný výklad, prohlédnou si historické i moderní části areálu, který se nachází mezi Malší a Lidickou třídou. Součástí bude také ochutnávka nebo prohlídka unikátní humnové sladovny. Vzniká tam rovněž pivovarská zahrada, i ta by měla lákat turisty. Mnozí obyvatelé už si jistě všimli, jak se místo mění.

„Navštívit ji budou moci všichni zájemci, nemusí připlout lodí. Přijít mohou také ti, kteří třeba jen půjdou okolo a dostanou chuť na čerstvé pivo. Věřím, že tato novinka bude atraktivní pro turisty i místní obyvatele,“ ujistil Daniel Dřevikovský, ředitel Samsonu.

Z lodi do muzea nebo na stadion Dynama

Borovka dále sdělil, že podobná novinka je připravená i na řece Vltavě. „Tam začneme jezdit ke stadionu Dynama, kde máme rovněž zastávku. Zájemci by si tak prohlédli fotbalový stadion a jeho zázemí. I zde chceme začít v červnu, ještě ladíme některé detaily ohledně průvodce na Dynamu a podobně,“ potvrdil.

Lístky je možné zakoupit i prostřednictvím webového portálu CBsystem. Plavba s prohlídkou Samsonu stojí 330 korun. V podobném duchu budou pokračovat také plavby k vodárenské věži v blízkosti fotbalového stadionu.

„A máme připravený i další koncept. Ve chvíli, kdy bude hotová proměna parku Dukelská u Malše, tak bychom tam také zastavovali. A odtud by pak cestující pokračovali na prohlídku Jihočeského muzea,“ doplnil Borovka.

Netají se ani dalšími vizemi. V budoucnu by chtěl více využít i potenciálu společnosti Koh-i-noor tak, aby plavby mířily právě tam ve spojení s návštěvnickým centrem, jaké má třeba pivovar Budvar. „Tato firma nebo třeba Madeta jsou celosvětově známé a byla by škoda nevyužít jejich obrovského potenciálu,“ konstatoval Borovka.