Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Developer plánuje postavit u Lipna za miliardu stovku apartmánových domů

  8:53
Na území bývalého dětského tábora u lipenské přehrady postavili v letech 2015–2020 rezidenční osadu Lakeside Village. Nyní chce developerská skupina Dorn-Fussenegger stavět o necelý kilometr dál na zelené louce přes Hruštickou zátoku. Nový projekt Vision za více než miliardu korun ale nabídne třikrát více luxusních apartmánových domů.

Oba areály jsou v katastru městyse Frymburk. V tom novém chce společnost postavit zhruba za dva a půl roku kolem 230 bytových jednotek ve 110 budovách. Termín zahájení prací není dosud známý. 

„Do konce roku 2022 by měl být hotový první dům,“ uvedl u louky na břehu Lipna generální ředitel skupiny Lorenz Dorn-Fussenegger.

Jak by měl projekt vypadat

„Nyní se věnujeme infrastruktuře, celý vývoj projektu ještě zůstává otevřený. Otázkou je, zda vůbec budeme mít možnost dobrat se ke konečnému prodeji jednotlivých nemovitostí. Zatím nevíme, zda vůbec bude možné budovy prodávat konečným zákazníkům, nebo jestli se vyskytne kupující, který by si pořídil více objektů najednou. Nyní se nacházíme ve fázi, kdy se všechny tyto varianty zkoumají,“ uvedl dále.

Známé zatím nejsou ani ceny nemovitostí. Z projektových vizualizací českobudějovických architektů z Atelieru 8000 je zřejmě, že půjde o několikamilionové částky. Při vytváření návrhu museli zohlednit nejen představy investora, ale především přísná pravidla chráněné krajinné oblasti Šumava.

Na důležitost ochrany lipenské přehrady a jejího okolí upozornil také starosta Frymburka Oto Řezáč. „Takové projekty musí vždy splňovat požadavky spojené s odpady, to znamená, že požadujeme vždy vybudování čističky a potřebné infrastruktury,“ sdělil. 

To potvrdil také mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. „Výstavba rekreačních resortů nesmí mít v žádném případě negativní dopad na přehradu,“ řekl.

Skupina Dorn-Fussenegger

Na Lipně podniká už přes 30 let. Jejím zakladatelem je Lukas Konrad Dorn-Fussenegger, který má stejně jako jeho manželka české předky. Lipensko poprvé poznali při dovolené v létě 1988 a v polovině 90. let koupili první pozemek. Tím začalo jejich budování. U přehrady stojí hned za několika realitními projekty. Skupina provozuje také lodní dopravu, na svých parnících Adalbert Stifter, Smetana a Vltava převeze tisíce turistů, kteří se k přehradě vypraví. Firma je tak dlouhé roky součástí místního rozvoje a infrastruktury.

Jenže podle hydrobioložky Moniky Krolové pokračující zástavba negativní dopad na Lipno má. „Je prokázané, že kvalita vody v nádrži se zhoršuje. Vývoj můžeme sledovat na rozvoji fytoplanktonu, který je dnes na konci koloběhu živin. Do nádrže se stále zvyšuje přísun fosforu z odpadních vod v povodí Lipna,“ uvedla již dříve v rozhovoru pro MF DNES.

I z tohoto důvodu skupina Dorn-Fussenegger investuje miliony korun do místní infrastruktury. Kromě čističky vybuduje v místě i nové silnice. Součástí plánovaného územního rozvoje budou také nové pracovní příležitosti.

„Investice a investoři, kteří přinášejí do regionu zaměstnanost, jsou z mého pohledu ti nejdůležitější,“ reaguje předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Přestože ceny plánovaných nemovitostí zatím nejsou stanovené, případní zájemci už mohou využít možnosti předregistrace na internetu. Jaká bude skladba potenciálních kupujících a zda bude navazovat na trend v Lakeside Village, je zatím pouze předmětem spekulací.

„Apartmány a domy v Lakeside Village ze začátku kupovali spíše zahraniční klienti. Nejvíce to byli lidé z Rakouska, Německa i Spojených států. Postupem času se ale o ně začali více zajímat i Češi. U pronájmu, což je rovněž jedna z možností využití nabízených nemovitostí, začali díky covidovým omezením na hranicích mezi klienty převládat spíše Češi,“ shrnuje Marek Ertl z realitní kanceláře Lipno Real.

Projekt Vision není jediným, který se u Lipna chystá. V lokalitě Karlovy Dvory u Horní Plané plánuje společnost Invek postavit na okolních téměř 28 hektarech areál se 136 rodinnými a rekreačními domy. 

Součástí budou dvě přístaviště pro jachty, hotel, recepce, wellness, objekt pro budoucí mateřskou školu a další budovy služeb. Projekt má název Rozvojová lokalita Karlovy Dvory.

Developer chce stavě na Kovářovském poloostrově.

Developer chce stavě na Kovářovském poloostrově.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

První procházka tunelem Pohůrka na dálnici D3. Auta jím projedou v prosinci

28. května 2024  13:17

Při okraji stojí jen pár nákladních automobilů a těžké techniky. Z útrob tunelu Pohůrka na okraji...

Přeliv na Orlíku připomíná skokanský můstek, vedle postavili mobilní betonárnu

28. května 2024  9:26

Až desetitisíciletou povodeň brzy zvládne orlická přehrada na Vltavě. Pracovníci Metrostavu tam...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Volejbalové mistry z Českých Budějovic posílil brazilský smečař Rodrigues

28. května 2024  17:05

Volejbalové šampiony z Českých Budějovic posílil brazilský smečař Robson Rodrigues. Osmadvacetiletý...

Lékař vyšetřuje magnetickou rezonancí, kterou využívají i v Bayernu Mnichov

28. května 2024  16:47

Na magnetickou rezonanci se pacienti nově dostanou za pár dnů. Otevřel ji chirurg Karel Šustr v...

První procházka tunelem Pohůrka na dálnici D3. Auta jím projedou v prosinci

28. května 2024  13:17

Při okraji stojí jen pár nákladních automobilů a těžké techniky. Z útrob tunelu Pohůrka na okraji...

Přeliv na Orlíku připomíná skokanský můstek, vedle postavili mobilní betonárnu

28. května 2024  9:26

Až desetitisíciletou povodeň brzy zvládne orlická přehrada na Vltavě. Pracovníci Metrostavu tam...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...