Klostermannův obraz Šumavy přežívá dodnes, tvrdí autoři nové knihy

  9:38
Byl Karel Klostermann opravdu svědkem zániku Šumavy, nebo stál naopak u jejího zrodu? Nad podstatou a významem tohoto česko-německého autora se ve své nové knize Karel Klostermann a zrod Šumavy zamýšlí Veronika Faktorová a Michal Hořejší.

Byl Karel Klostermann opravdu svědkem zániku Šumavy, nebo stál naopak u jejího zrodu? Nad tím se ve své nové knize Karel Klostermann a zrod Šumavy zamýšlí Veronika Faktorová a Michal Hořejší. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Při svém bádání odhalují autoři mnoho dosud skrytých stránek tohoto známého spisovatele. Patří mezi ně jeho nebývalé marketingové dovednosti, fascinace westernovými příběhy nebo politické zneužívání jeho děl.

„Klostermann je v dějinách literatury i přes svou čtenářskou úspěšnost značně opomíjený. Učí se o něm jako o realistovi a ztrácí se mezi svými současníky. My se ho snažíme ukázat v jiné perspektivě. Dokládáme, že měl mnohem větší význam, že vstupoval do dobových sporů a dokázal nastavit vnímání Šumavy, které přežívá dodnes,“ popisuje Faktorová.

Šumava jako exotická lokalita

Spolu se svým kolegou upozorňuje například na to, že oblast Šumavy byla před Klostermannovými knihami vnímaná zcela odlišně. V dílech Adalberta Stiftera a dalších připomínala idylickou alpskou krajinu. Tento motiv pak v 70. letech 19. století přejali i Vrchlický či Krásnohorská.

„Klostermann ale přinesl něco zcela opačného. Šumavu popisuje jako liduprázdný prostor, kde běsní ty nejzuřivější živly – vichřice, vánice a bouře. Akcentuje divokost přírody. Šumava je pro něj dobrodružná a exotická lokalita, která připomíná Aljašku nebo americký Klondike,“ přiblížila literární historička, jež se na 19. století zaměřuje dlouhodobě.

Tento náhlý obrat se pak podle ní dá vysvětlit hned několika způsoby. Ten, na který se kniha soustředí nejvíce, je Klostermannův blízký vztah k dobrodružné literatuře. Dokládá ho nejen to, že autor své knihy vydával u Josefa R. Vilímka, jenž se na dobrodružnou literaturu zaměřoval, vycházely u něj například knihy Maye, Vernea i Doyla, ale také korespondence a spisy z jeho pozůstalosti, která obsahuje více než šest tisíc položek.

„V pozůstalosti jsme našli cestopisné črty z Paříže. V ní Klostermann navštívil také představení Buffalo Billa. Jeho popisu věnoval několik stránek a nevynechal žádný detail. Indiáni, kovbojové i stopaři, to všechno ho velice fascinovalo,“ přiblížila.

„Jako nepřímý důkaz toho, jak moc pro něj byla dobrodružná tematika důležitá, může sloužit i ilustrace, kterou jsme našli na deskách zápisníku. Ten si Klostermann vedl při své práci na plzeňském gymnáziu. Byl to sešit, kam zapisoval pouze známky svých studentů. Přesto si ho ozdobil kresbou dvou zálesáckých dýk. Jsou to ty samé, které jsou na přebalu naší knihy,“ doplnil Hořejší, jenž je jazykovědným bohemistou.

Rozsáhlá pozůstalost pak badatelům odhalila i další zajímavá tajemství. Přiblížila například okolnosti velkého spisovatelova pohřbu nebo jeho taktizování při vydávání knih.

Spisovatel Klostermann zemřel před sto lety, podle historičky se čte víc než Jirásek

„Je tam mnoho dopisů, kde Klostermann s Vilímkem domlouvají různé strategie, jak knihy čtenářům přestavit, jak udělat reklamu a kdy je vydat. Často řeší, že je potřeba vše stihnout do Vánoc, aby kniha mohla jít na vánoční trh,“ popisuje Hořejší, který Šumavě zasvětil i svou předchozí publikaci Politika lesa.

Právě při jejím psaní si povšiml, jak úzce je Šumava s Klostermannem provázaná a jak je jeho popis tamních lesů pro její vnímaní využívaný až do dnešní doby. „Klostermannův obraz Šumavy se stále cituje v médiích. Zajímal jsem se o to, nakolik odpovídá skutečnosti, a proto jsem si udělal analýzu. A vyšlo mi, že vlastně vůbec. Je to beletrie se vším všudy,“ vzpomínal Hořejší.

I přes tento fakt se podle něj Klostermannovi podařilo kolem Šumavy vystavět řadu mýtů a stereotypů, jimž řada lidí věří a které bývají často zneužívané pro politické účely. Tím největším je jeho příběh o konci Šumavy, který přišel s velkou vichřicí v roce 1870.

Citovali ho Zeman i Jirsa

„Klostermanna a jeho obraz Šumavy politici používali při zakládání národního parku, při povolení těžby dřeva na Šumavě, při prezidentských kampaních nebo při představení plánů na turistický rozvoj. Zaštiťovala se jím velká jména, Miloš Zeman, Petr Pithart, Jan Zahradník nebo Tomáš Jirsa. Každý z nich si přivlastnil jeho slova tak, aby pomohla jeho záměru,“ upozorňuje Hořejší.

To, jakým způsobem Klostermann o šumavských lesích psal a jak velký společenský zásah jeho tvorba měla na dobové i současné čtenáře, pak podle autorů knihy dokládá, že spíše než svědkem konce Šumavy, byl tím, kdo stál u jejího zrodu.

„Názvem knihy chceme ukázat, že představa zániku staré Šumavy na konci 19. století je nesmyslná. Zároveň odkazujeme k tomu, že on byl autor, který stál u toho, když se Šumava začala pro Čechy teprve otvírat. Ještě v 70. letech 19. století Šumavu nikdo nevyzdvihoval. Jeden publicista o ní například napsal: Les, všude samý les a nic jiného. Klostermann ale objevil její estetickou dimenzi, kterou mohli lidé sdílet,“ přibližuje Faktorová.

Hořejší pak doplnil, že i přes své stáří mají Klostermannovy knihy stále co nabídnout, a dokonce se v současnosti stávají opět aktuálními. „Dnes ho můžeme číst jako autora environmentálního žalu, jeho nářek nad zánikem divoké přírody je na svou dobu velice progresivní, Vstupuje tím do úplně nového kontextu. Dá se říct, že chytá nový dech,“ láká Hořejší.

Knihu, která vyšla pod záštitou nakladatelství Jihočeské univerzity, mohou zájemci koupit na univerzitních stránkách. Po Novém roce bude k dostání i v kamenných knihkupectvích. Publikaci doprovází také putovní výstava, která shrnuje její obsah. Do 4. ledna je k vidění v budově Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě. Od 5. února se přesune do Prahy a následně do Plzně, Karlových Varů a Ostravy.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...