Přechod na Pražské třídě u IGY, kde českobudějovická radnice plánuje semafory.

Přechod na Pražské třídě u IGY, kde českobudějovická radnice plánuje semafory. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na jihočeských silnicích letos zemřelo šest chodců, loni jich bylo osm

  • 2
Na území Jihočeského kraje došlo od začátku letošního roku k 82 nehodám mezi motorovým vozidlem a chodcem, což je o 31 víc než loni. Zemřelo při nich šest lidí, loni osm. Policie zahájila tradiční bezpečnostní akci.

Je září a děti míří po dvou měsících prázdnin zpět do škol. Ať už jdou s kamarády, či samostatně, musejí často přejít přes některou z frekventovaných ulic. Těm nejmenším s cestou pomáhají jejich rodiče nebo starší sourozenci a do zajištění bezpečnosti na přechodech se zapojila i jihočeská policie při tradiční akci Zebra se za tebe nerozhlédne.

„Na silnici nikdy nejsi sám, proto se musíš před přechodem vždy zastavit, dobře rozhlédnout a počkat, až ti řidiči zastaví,“ poučuje jednoho ze školáků mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Cílem této policejní akce je dětem, které jsou po prázdninách často roztěkané a nepozorné, připomenout, jak nebezpečné silnice jsou a jak je důležité dbát v jejich blízkosti na bezpečnost. „Akce pokračuje celé září, ale nezaměříme se pouze na přechody, zavítáme i do škol, kde pro děti uspořádáme přednášky,“ uvedl Bajcura.

Při preventivní akci se policie sice zaměřuje zejména na chodce a děti, ale očekává, že její dosah bude o dost širší. Většinu dopravních nehod s chodci totiž zaviní řidiči.

Zatím poslední tragická nehoda byla u Vlkova

Na území Jihočeského kraje došlo od začátku letošního roku k 82 nehodám mezi motorovým vozidlem a chodcem, což je o 31 víc než loni. Jen ve 25 případech byl viníkem chodec.

„Šest z těchto nehod bylo tragických, loni za stejnou dobu jich bylo osm. Z těch letošních pouze jednu zavinil chodec. Ten se pohyboval po silnici za snížené viditelnosti bez řádného označení. Poslední tragická nehoda se stala 30. července u obce Vlkov u Veselí nad Lužnicí, kde muž ve středních letech přecházel v noci vozovku a srazil ho zatím neznámý řidič,“ sdělil Bajcura.

Největším nebezpečím jsou podle Bajcury zejména přechody bez semaforů přetínající dvouproudové silnice. „Tam nikdy nemáte jistotu, že vám zastaví řidiči v obou pruzích. Proto je potřeba postupovat s mimořádnou obezřetností,“ vysvětlil Bajcura s tím, že letos výrazně vzrostl podíl dopravních nehod, v nichž figurují děti. Letos se jich událo již 14, což je o devět více než v minulém roce.

O nebezpečí u těchto přechodů vědí i rodiče školáků. „Ze začátku budeme dceru do školy vodit. Časem ji ale určitě budeme učit, aby chodila pouze přes přechody, kde jsou semafory,“ uvedl otec Thei z Českých Budějovic, která chodí do první třídy a cestou musí překonat Pražskou třídu. Na ní jsou rovnou tři přechody, které MF DNES po anketě mezi čtenáři zařadila mezi nejproblematičtější ve městě. Jsou u restaurace Perla a u Nerudovy a Puklicovy ulice. Ty další jsou u Lidlu na Mánesově nebo u krajského soudu na Lidické třídě.

Město uvažuje o zavedení „školních ulic“

Bezpečnost na přechodech je tématem i pro českobudějovické zastupitele. „Snažíme se je osvětlovat a stavíme na nich dělicí ostrůvky. V ranních hodinách na nich také hlídkují policisté spolu s dobrovolníky,“ vypočítal náměstek primátora Ivo Moravec.

Dodal, že se na vybraných přechodech plánuje i výstavba semaforů. Schválená je například na kritických místech na Pražské třídě, kde jsou nyní vypsaná výběrové řízení.

„Nové semafory navíc budou synchronizované, což zlepší plynulost dopravy, neboť auta nebudou muset náhodně zastavovat na popud právě přicházejících chodců,“ objasnil náměstek.

Úplnou novinkou v bezpečnosti by mohly být takzvané školní ulice, o jejichž zavedení nyní město uvažuje. Jedná se o dočasné zneprůjezdnění ulic v ranních hodinách před budovami školy, aby se snížilo nebezpečí kolize mezi vozidlem a žáky, kteří se před budovou pohybují.

„Vše je zatím ve fázi úvah, ale pokud by šlo vše podle plánu, rádi bychom v druhé polovině školního roku otestovali provoz školních ulic u škol Nerudova, Máj I a II a Oskara Nedbala,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Chovanec s tím, že před zahájením konkrétních plánů bude potřeba celou věc probrat s rodiči žáků, kteří do škol docházejí.