Diskuze

Odpor proti úložišti u Temelína roste, pod peticí je už 3500 podpisů

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dostal petici proti skladu vyhořelého paliva v lokalitě Janoch nedaleko Temelína na Českobudějovicku. Slíbil jednání přímo na místě. Podle Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) má Janoch nejlepší parametry ze čtyř hodnocených lokalit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na stromech je místa dost, pod kotlíkem na trojnožce se dá udělat oheň, dřeva je zatím taky dost.

Kdo "navádí" petenty? Možná by bylo zajímavé pohledat personální spojení do dálky :-)

0 0
možnosti
MK

Věděl bych o jednom místě na Olbramovicku, kde s podporou EU dotací vzniklo " Ekocentrum "ČH".

Co takhle zřídit uložiště naproti přes silnici ?? >>> [>-] ANO - uložiště postavíme ;-) Z JETE je to hodinka cesty, to se tam pak s vyhořelým palivem otočí náklaďák víckrát za den R^ Pan ministr Havlíček akože Vás to netrklo už dávno ? :-)

0 0
možnosti
JV

Jsem přesvědčen, že na světě je výrazně více "hloupých lidí" než 3500. Pokud jim přijde, že je lepší skladovat odpad v hale přímo v elektrárně než kdesi v zemi, pak mají asi nějakou poruchu vnímání (o čemž nepochybuji zejména u paní vrchní aktivistky). Ono to zní hrozně, že jde o jaderný odpad, ale zanecháme - li ho dobře uskladněný, pak nám další generace poděkují za výbornou surovinu. My to využít ještě neumíme, ale oni to umět budou.

1 0
možnosti
Foto

Využití odpadu z klasických JE už je celkem propracované, ale jsou k tomu zapotřebí trochu dražší technologie, v podstatě JE tři a půlté generace to už umí. Generují palivo, které lze zpětně využít ve starších generacích elektráren. Proces se stále vyvíjí, ale už je bezpečný. Problém je, že se odpad musí k tomu zařízení dopravit. A kapacita. JE vyšších generací jsou technologicky mnohem dál než klasické JE a tudíž drahé jako (admin promine) "prase" a jejich výstavba je taky dlouhodobá.

0 0
možnosti
Foto

Bohužel, většina těch co protestují nemá ponětí o tom, jak takové úložiště vypadá a aj funguje .Jejich představa je ,že se hromada vyhořelého paliva zakope pod zem a v okruhu 20 km bude vše zamořené, nebude tam nic růst a nebo naopak tam budou běhat padesátikilový zajíci s pěti očima.

5 1
možnosti
MC

Situace je v současné době taková, že každý kdo má .....................ehm chce rozhodovat o každé maličkosti. K čemu sakra jsou volby? To zvolení "zástupci lidu" chtějí ze sebe sejmout zodpovědnost a pořádají podpisové akce aby pak mohli říci že oni nic, to rozhodli sami občané. Ona ta "demokracie " také musí někde končit a největší z těch řvounů kteří protestují vůči všemu nakonec budou řvát, že bez elektřiny se 21 století přece žít nedá. Všechno chtějí, ale následky toho, že to chtějí už nejsou ochotní připustit.

2 0
možnosti

A kde se dá podepsat petice PRO vznik úložiště? Že by se poté mohly počty podpisů porovnat...

5 1
možnosti
MV

M62i47l51a19n 73V58o40l64e48k

11. 9. 2020 16:59

U vás na dvorku? Tu musíte založit sám.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
Foto

Málo si všímáte. Zkuste projet severní Čechy. Zjistíte, že je zde celkem velké území, odkud je vidět "do nikam", protože jedete neustále mezi výsypkami. Ty mají zcela jiný tvar, než přírodou formovaná krajina, což způsobuje dezorientaci.

1 0
možnosti
TV

Svítit chce každý. Ale to ošklivé úložiště nikdo. Já bych to za domem bral. Bylo by to nepochybně nejlépe zabezpečené místo proti radiaci v celé republice.

5 1
možnosti
JB

J82i16ř38í 96B96o44č81e94k

11. 9. 2020 13:42

jsou lidé, kteří se nedají přesvědčit z principu. ale mám pocit, že kdyby naše vláda a SÚRAO byly co proto a pořádně to lidem vysvětly, z těch 3500 podpisů by hodně ubylo

3 2
možnosti
JB

J55i82ř16í 28B39o46č26e56k

11. 9. 2020 13:44

co k čemu, sakra...

0 0
možnosti
MS

Udělal bych takovou alternativu referenda, vypnul bych proud, nechal lidi diskutovat, o budoucnosti, a potřeby energetiky, závěry z té diskuse, bych pak použil jako strategické podklady pro další rozvoj.

Věřím, že by lidé rozhodli moudře a spravedlivě.;-)

2 1
možnosti