Práce na stavbě obchvatu Chýnova začaly loni na podzim. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Žena prodala dům u trasy obchvatu Chýnova, stavba se zřejmě znovu rozběhne

  • 6
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude zřejmě pokračovat ve stavbě obchvatu Chýnova na Táborsku. Městys podepsal minulý týden smlouvu o koupi domu s Hanou Královou, která stavbu blokovala, protože jí patřily pozemky poblíž trasy. ŘSD čeká na nové stavební povolení, variantou je i to, že krajský úřad znovu obnoví původní stavební povolení.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů Kč bez DPH začal stát stavět loni na podzim. Práce musel v únoru zastavit, protože soud zrušil stavební povolení, čímž vyhověl žalobě Hany Králové. O dohodě městysu s Královou informoval regionální Deník. Podle něj zastupitelé schválili, že za dům Králové zaplatí Chýnov 4,5 milionu korun.

„V této chvíli nelze říkat, kdy se zase rozjedou bagry. Pořád se snažíme obnovit stavební povolení. Děláme si naději, že bychom to společně mohli dokázat tak, aby se stavba časově nezpozdila,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Původní termín, kdy ŘSD chtělo obchvat dokončit, byl červen 2022. Když se povede stavbu obnovit v květnu, zprovozní stát obchvat proti plánu jen o několik týdnů později, jak dodal Rýdl.

Krajský soud v Ostravě zrušil v únoru stavební povolení proto, že ho úřady vydaly na základě územního rozhodnutí, jehož platnost uplynula. ŘSD připravilo kasační stížnost.

ŘSD chtělo začít stavět obchvat už na jaře 2019, námitky do stavebního řízení ale již tehdy podala Hana Králová.

Jihočeský krajský úřad pak musel rozhodnout o novém stavebním povolení, protože ministerstvo dopravy zjistilo v předchozím procesu povolování stavby formální chyby.

Místní se na obchvat těší, protože přes Chýnov vede frekventovaná silnice spojující Tábor a Pelhřimov, odkud řidiči pokračují na dálnici D1. Přes obec projíždí auta i kamiony.

„Kolikrát ani nemohu vyjet od domu. Při sčítání vozidel jich tudy projelo 15 tisíc za víkend, a to už platila proticovidová omezení pohybu,“ vypráví obyvatelka Dagmar Hubáčková.

Bydlí poblíž náměstí naproti městskému úřadu. To je místo, kde je provoz komplikovaný. V zimě tam často vznikaly dopravní zácpy. Problém nastává i na křižovatce na předměstí, kam přijíždějí auta od dálnice z Budějovic na Tábor.

Chýnovští si zvykli říkat, že obchvat se chystal už za Hitlera. Nikomu se ho však nepodařilo vybudovat za dob socialismu ani později. Stavba začala až loni v září. Zatím jsou hotové zemní a přípravné práce.

,