Místo Družby měly stát byty, ale bývalá známá písecká diskotéka dál chátrá

  15:54
Měla to být nová vstupní brána do Písku, nabízející byty, náměstí, parkoviště i obchody. Ambiciózní projekt na přestavbu městské části okolo bývalé diskotéky Družba, která by šla k zemi, však skončil dřív, než město stihlo dokončit alespoň změnu územního plánu. Investor zkrachoval a další osud slavného objektu je tak zatím neznámý.
Družbu měla nahradit nová městská čtvrť s bytovými domy, parkovištěm, náměstím...

Družbu měla nahradit nová městská čtvrť s bytovými domy, parkovištěm, náměstím i obchody. | foto: Archiv Družba Písek

„Vize to byly opravdu velké. Investor, jímž byla developerská firma Urban Survival, nám je v roce 2022 představil a my jsme na žádost investora iniciovali změnu územního plánu. Ta měla lokalitu změnit z dosavadních ploch občanské vybavenosti na plochy smíšené, které jsou pro developery atraktivnější. Proto jsme se tuto změnu rozhodli dokončit i po krachu investora a zbylé náklady ve výši asi 100 tisíc korun doplatit z prostředků města,“ přiblížil starosta Písku Michal Čapek (ANO).

O tomto kroku rozhodli písečtí zastupitelé na svém únorovém zasedání. Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) na něm své kolegy informovala, že už nyní se o lokalitu zajímají nový investoři a změna územního plánu je proto žádoucí.

„Přispěje to ke zlepšení situace. Město má navíc v lokalitě své pozemky, takže jakýkoliv investor bude muset s radnicí jednat,“ uvedla s tím, že vyjednávací pozice města je v tomto případě velice výhodná. Stejný názor měl i její stranický kolega a městský radní Luboš Průša. „Mně se zdá logické dokončit proces změny územního plánu. Není to proti zájmům města a zvyšuje to variabilitu využití celé lokality,“ naznačil.

„Pokud se najde investor, který uchopí celou lokalitu, určitě to zkrášlí příjezd do města. Zvýší se tím počet bytů a navýší se možnost služeb pro celé sídliště,“ doplnil zastupitel Tomáš Freiberg (ANO).

I přes dokončení změny územního plánu a zájem potenciálních investorů však město připouští, že žádné konkrétní kroky na využití Družby a přilehlých prostorů samo nemá. Starosta navíc ani nevidí jako reálnou možnost, že by budovu odkoupilo město či kraj. A to i přesto, že v minulosti již radnice dvakrát majitele Družby oslovila s možnostmi jejího dalšího využití. Poprvé tam město chtělo vybudovat parkovací dům, podruhé sportoviště.

Současný zájem možných investorů krotí také samotný majitel Jaroslav Lískovec, který teď už budovu prodat nechce a svůj další postup zatím rozmýšlí. Tvrdí, že ho zatím žádný kupec neoslovil, a on tak zvažuje tři možnosti: obnovení provozu, změnu účelu budovy, nebo prodej.

„Chtěl bych, aby sloužila lidem“

„Provoz restaurace a diskotéky zvládnu obnovit do měsíce. Diskotéky bych pořádal třeba jednou do měsíce, zájem by určitě byl. Už se mi to ale nechce dělat. Mám svůj věk, nejsou tu kapacity pro parkování a noční zábava by mohla vadit místním na sídlišti,“ myslí si Lískovec.

Byl by rád, kdyby Družba, která je podle něj kulturně i historicky významná, mohla dál stát. Prodej by však znamenal, že by do jejího dalšího osudu nemohl zasáhnout a stavba by šla nejspíše k zemi.

„Nejraději bych změnil účel jejího využívání, aby Družba mohla opět sloužit lidem. V takovém případě by ale byla nutná oprava vnějšího pláště, který je na dnešní poměry nevyhovující. Kdyby se stavby ujal například krajský úřad, mohl by ji využívat domov dětí a mládeže. To by se mi zamlouvalo ze všeho nejvíce,“ zamyslel se Lískovec.

Přestavba budějovické Slavie začne v červnu, hotová musí být do září 2025

Tuto možnost však starosta, který se zástupci domu dětí a mládeže jednal, zcela vyloučil. „Je to nereálné. I kdyby chtěli, nepůjde to kvůli hygieně. Oni pro své prostory potřebují pravidelné větrání a dostatek světla. Tyhle podmínky Družba nesplňuje,“ upřesnil.

Spolupráci s krajem však zcela neodmítl. „Prostory jsou to opravdu ohromné a reprezentativní. Zároveň je pro nás stavba estetickým i funkčním problémem. Chtěl bych slyšet názory kolegů a uvažuji, že s nimi osud Družby proberu na příštím zasedání zastupitelstva,“ sdělil starosta s tím, že je zde i možnost zahájit jednání s krajem či státem.

Výstavba Společenského centra Družba začala v 80. letech minulého století. Sloužilo pro restaurační provozy, jako učňovské středisko a pořádaly se v něm plesy, kulturní akce a stranické konference. Později se majitelem stal Jaroslav Lískovec, který do Družby přenesl své podnikání z píseckého „rokáče“ a v Družbě provozoval největší regionální diskotéku. Nyní je stavba několik let uzavřená a bez využití chátrá.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...