Karel Zimmel pracoval s koňmi za války i po ní, těžil s nimi dřevo v lese. Kvůli větším výdělkům jezdil na Šumavu. Tam pobýval půl roku a domů se vracel jednou za 14 dní na víkend. Karel Zimmel narukoval v necelých dvaceti letech do německé armády (malý snímek vpravo nahoře). | foto: archiv Drahoslavy Bambasové

S wehrmachtem došel do Stalingradu, v Norsku otce zocelila zima, vzpomíná Češka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Drahoslava Bambasová líčí vzpomínky svého tatínka, který musel za války narukovat do německé armády, s ní se pak dostal do Ruska nebo Norska. Konec života trávil s rodinou na Táborsku a pracoval v lese s koňmi. Využíval přitom své zkušenosti z předchozího nelehkého života.

Trpěli takovým hladem, že si vyvářeli vlastní kožené boty, jen náhodou vystoupil z lodi, která se záhy potopila, a nakonec zvládl dramatický útěk ze zajetí. I takové zážitky vyprávěl Drahoslavě Bambasové její tatínek, který za druhé světové války nuceně narukoval do německé armády a prošel s ní část Evropy.

Karel Zimmel, který se narodil v lednu 1924, pocházel z pohraničního Rapšachu na Jindřichohradecku. Ten byl 24. listopadu 1938 připojen k Německu. Před rokem 1938 žilo v obci 2 200 obyvatel, převážně českých, kteří po mnichovské dohodě hromadně odcházeli do vnitrozemí, i když Rapšach zůstal na území Čech.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se