Srubec začal měřit řidičům rychlost, doprava v obci se ihned zklidnila

  10:12
Každý druhý jel kolem školy ve Srubci na Českobudějovicku rychleji, než směl. Výjimkou nebyli ani řidiči překračující stovku. Magistrát krajského města tak společně s vedením obce nechal na hlavním průtahu nainstalovat úsekové měření radarem. Osvědčil se hned první den.

Jedno auto, druhé, třetí... Všem se shodně rozsvítí brzdová světla, když sjíždějí z kopce kolem obecního úřadu Srubce, rychle rostoucí obce u Českých Budějovic.

Mělo by to být úplně normální, když tam platí tradiční „padesátka“. Jenže právě v těchto místech ještě nedávno tisíce řidičů nohu na brzdu vůbec nedaly. O pár set metrů dál, kolem základní školy, tak mnohdy projížděly i rychlostí 70 km/h a někdy i mnohem rychleji.

„Ani stovka nebyla výjimkou,“ potvrzuje starostka Srubce Lenka Malá. Kdo si tohle dovolí nyní, toho čeká pokuta. Od 1. března totiž v obci zavedli úsekové měření. A není jen v jejím středu, ale prakticky na celém průjezdu Srubcem, což jsou asi dva kilometry jízdy.

MF DNES tam sledovala provoz před koncem roku a v pátek ráno, aby měla srovnání. V prvním případě jelo v nejproblematičtějším úseku mezi úřadem a školou více než 50 km/h pět řidičů z deseti. Tentokrát to nebyl téměř ani jeden. Nejrychleji jel ve sledované době paradoxně řidič, který jel v opačném směru do kopce.

Obrovský efekt mělo před pár týdny už samotné namontování kamerového systému a vyznačení vodorovných pruhů na silnici, které ukazují začátek a konec úsekového měření.

„Od té doby Srubec nepoznáte. Řidiči zpomalili okamžitě. Doprava je tady teď v pořádku. Předtím bylo některým jedno, jestli jedou sto nebo sto deset,“ všímá si starostka Lenka Malá.

Zdůraznila, že obci nejde o žádné vybírání peněz, ale skutečně o bezpečnější provoz. „U školy máme ráno dva zaměstnance, aby pomáhali na přechodu. Někdy ta rozjetá auta nemohli ani zastavit,“ říká.

Spokojení jsou i obyvatelé, se kterými MF DNES mluvila. „Rozhodně to podporuji. Především pro obyvatele, kteří bydlí kolem hlavní silnice v obci, to bude znamenat větší bezpečnost. Také jsem si všiml, že už po instalaci kamer se provoz hodně zklidnil,“ potvrzuje jeden z místních Jindřich Hofbauer.

Někteří řidiči, ale i obyvatelé řešili, jak to vlastně s úsekovým měřením přesně bude. Místo je jedním z přivaděčů do Českých Budějovic a projíždějí tudy tisíce aut denně.

Případné pokutě za rychlou jízdu se nevyhnou ani ti, kteří vyjedou například v polovině obce a pojedou do krajského města. Měření je totiž rozdělené na více částí.

Protože si Srubec se zhruba třemi tisíci obyvateli nemůže dovolit zajišťovat agendu spojenou s přestupky, spolupracuje právě s českobudějovickým magistrátem a tamní městskou policií.

„Je to tak, zpracujeme přestupky do formy pokut a výzev řidičům. Od půlnoci ze čtvrtka na pátek už k nám proudí data a záběry z úsekového zařízení. Nejdříve je zpracuje městská policie, pak to míří na správní odbor, který pošle výzvu k zaplacení pokuty,“ vysvětluje postup náměstek primátorky pro dopravu Lubomír Bureš.

Novinku vnímá i tak, že motoristé na příjezdu do Budějovic zpomalí a pomůže to následně i přímo ve městě, konkrétně na Ledenické v Suchém Vrbném. „Očekáváme, že to bude mít pozitivní vliv i na tuto okrajovou část Budějovic,“ vnímá.

Peníze za pokuty se stanou příjmem radnice krajského města. „Zatím jsme to nijak dál formálně neřešili, ale Srubec nám s tím samozřejmě pomáhá. A tak se s nimi třeba po roce fungování nějakým způsobem vyrovnáme. Ale to teprve budeme řešit,“ dodává náměstek Bureš.

I on poznamenal, že rychlé jízdy ubylo a z tisíců přestupků denně jich po instalování kamer byly najednou jen stovky. „Lidé si to navíc mezi sebou ještě řeknou a podle předpisů jich pojede ještě více,“ věří náměstek.

Na Srubci loni zkušebně měřili rychlost. Za pouhý jeden týden interního měření tehdy porušilo nejvyšší povolenou rychlost při průjezdu obcí 15 tisíc řidičů. Jeden z nich jel na padesátce dokonce 110 kilometrů v hodině.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...