Chata na Libíně.

Chata na Libíně. | foto: David Peltán, MAFRA

Co dál s chatou na vrcholu Libína. Hospoda i ubytování jsou dál mimo provoz

  • 2
Horská chata na Libíně loni vzbuzovala emotivní diskuse mezi zastupiteli i obyvateli Prachatic. Vedení města ji nakonec v prosinci koupilo od švýcarského podnikatele za více než osm milionů korun. Nastává však další otázka, co teď s ní. Otevření restaurace a ubytování se zatím nekoná, podle radnice budou potřeba úpravy.

O dalším postupu a osudu chaty rozhodnou zastupitelé v nejbližších dnech.

„Nechali jsme vypracovat studii, která nabízí varianty, co s areálem dál. Zastupitelstvo má jednu vybrat. Nejjednodušší možností je zajištění vlastního chodu bez oprav, naopak nejsložitější cestou je generální rekonstrukce budov,“ přibližuje starosta Prachatic Martin Malý (Nezávislí). 

S dokumentem, který zpracovala vybraná pracovní skupina, se zastupitelé seznámili na zasedání před několika dny, dále ho projednají veřejně v pondělí 2. března.

Podle starosty je stav objektů na vrcholu špatný. Zkolaudovaná je pouze budova s kuchyní a ubytováním. Další stavby zkolaudované nejsou. Mezi ně patří například dům s dalšími pokoji nebo kolárna. Přístavky a garáž nejspíše budou muset nechat noví majitelé strhnout kvůli prolomeným stropům. Další náklady na rekonstrukci se mohou vyšplhat na jednotky až desítky milionů.

Aby bylo možné hlavní budovu s restaurací otevřít, musí dojít ke zprovoznění studny kvůli zavedení pitné vody a vyřešit nakládání s odpadními vodami. Další části areálu potřebují revize a kolaudace, než začnou sloužit turistům.

Radnice chatu plánuje pronajmout

Vedení radnice počítá, že chatu pronajme zájemci, který v ní poskytne služby výletníkům. Nyní záleží, pro jakou možnost se zastupitelé rozhodnou, tedy kolik peněz investují a za jak dlouho dům začne fungovat. 

„Pokud najdeme člověka, který to převezme v tomto stavu, věřím, že by se mohlo otevřít na letní sezonu. Jestli se budou budovy zateplovat a znovu kolaudovat a některé části demolovat, budeme muset nechat zpracovat projektovou dokumentaci, získat stavební povolení, vymezit peníze v městské kase a komplex zrekonstruovat. Pak se chata zpřístupní v řádu let,“ předvídá starosta s tím, že na radnici už zaznamenali zájemce, kteří se na provoz chaty ptali.

Bez případného zateplení domů bude muset nájemník připočítat i vyšší náklady na energie. „Poslední provozovatel uvedl, že za elektřinu zaplatil čtvrt milionu ročně a spálil 150 kubíků dřeva,“ dodává Malý. Současný postup vedení radnice přijde neefektivní zastupiteli Robertu Zemanovi (Pro Prachatice). 

„Od prosincového obchodu se záležitost nikam neposunula. Kroky by měly vést k tomu, aby se chata otevřela co nejdříve, třebaže jen v přechodném či omezeném režimu,“ říká.

Dodává, že je nutné urychleně najít provozovatele, se kterým pak bude radnice konzultovat a řešit další potřebné úpravy na Libíně. Podle Zemana jsou potřeba okamžité kroky, aby byl provoz možný, poté hledat doplňující řešení a výhledově pak areál dále zkvalitňovat.