Policie osvobodila v Budějovicích rukojmí, pachatele zadržela. Žena je zraněná

  • 333
Dramatické okamžiky se odpoledne odehrávaly v centru Českých Budějovic, kde násilník držel jako rukojmí prodavačku v tabáku. Ženu, kterou pachatel ohrožoval na životě, vysvobodila policejní zásahová jednotka.

Událost se stala na náměstí Přemysla Otakara II. Podle svědků si pachatel nejprve sedl na předzahrádku, z níž ho vykázal číšník. Útočník si ale vzal půllitr a nejprve vyhrožoval ženě ve zlatnictví, té se podařilo i s dalším svědkem uniknout.

Agresor však s rozbitým půllitrem vešel kolem 15. hodiny do tabáku, kde si vzal jako rukojmí prodavačku. Před obchod na straně, kde je i Hotel Zvon, pak přijely policejní vozy i sanitky. 

„Muž tam drží rukojmí a ohrožuje ji na životě. Policisté s ním vyjednávají,“ uvedl krátce po oznámení události policejní mluvčí Milan Bajcura.

Policie kvůli zásahu uzavřela část náměstí. „Z budovy se několikrát ozval křik. Na místě jsou desítky policistů,“ popsal z místa redaktor MF DNES.

Policisté pak kolem obchodu postavili mobilní stěnu a před 16. hodinou vtrhla do prodejny tabáku zásahová jednotka. Až na ulici pak byly slyšet rány pyrotechnických výbušek, které policisté použili, aby pachatele zmátli.

Prodavačku vysvobodili a vyběhli s ní na ulici, krátce poté zneškodnili a vyvedli i pachatele.

Policie pak oznámila, že podezřelý byl zadržen a nebezpečí už nehrozí. „Zásah trval padesát minut,“ sdělil Bajcura.

Podle něj byla v prodejně pouze prodavačka, kterou pachatel držel jako rukojmí. Žena má na krku řezná poranění lehčího charakteru a není ohrožená na životě. Záchranáři ji převezli do nemocnice.

Pachatel je nezraněný a policisté ho převezli na služebnu k výslechu. Na místě zasahovali kromě policistů i strážníci, hasiči a záchranáři. 

Když zásah skončil, část přihlížejících začala tleskat. Pak se auta policistů i záchranářů začala postupně rozjíždět.

Muže podle mluvčího policisté zadrželi, pak ho odvezli k výslechu. Vyšetřování případu pokračuje a případné obvinění útočníka lze zřejmě očekávat až během čtvrtka, řekl večer policejní mluvčí.

Útočníkovi je asi 30 až 40 let a zatím není jasné, jaký měl motiv k držení rukojmí.

Podle přihlížejících lidí mohl být pod vlivem drog nebo alkoholu. Další neoficiální zdroje uvádějí, že může jít o duševně narušeného jedince.

Bajcura zatím nechtěl komentovat některé nepotvrzené informace, že muž nejprve přepadl nedaleké zlatnictví a pak uprchl do zmíněné prodejny tabáku.

„Zatím se k tomuto nebudeme vyjadřovat,“ uvedl a dodal, že je nutné provést příslušné úkony trestního řízení.

Podle něj policie neví, zda útočník zadržovanou ženu znal, nebo si ji vybral náhodně. „Tyto okolnosti nám nejsou známé,“ uvedl mluvčí.

,