Nejdříve se zbavili dveří a příček, teď je chtějí nahradit sklem

  1:00aktualizováno  1:00
Smršť. Více než sto soutěžících poslalo poslední srpnový víkend své příspěvky do naší soutěže o skleněné dveře a příčku z pískovaného skla od společnosti J. A.P., končil totiž termín přihlášek. Dnes přinášíme tři z nich.

Dominantou kuchyně se stal ostrůvek s varným centrem s dostatečným množstvím plnovýsuvů. | foto: Daniela Novotná

Příběh prvníRozestavěný dům

Máme rozestavěný rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu a vášeň pro hezké bydlení. Inspiraci hledáme na internetu a v časopisech zaměřených na bydlení. Hlavní důraz klademe na to, abychom se v domě cítili dobře a bezstarostně. Nemůžeme si sice dovolit finančně náročné proměny, přesto jsme si dávali záležet (v rámci možností), aby naše obydlí splňovalo podmínky, které jsme si stanovili.

Interiér je členěný pouze na jednotlivé zóny, které na sebe volně navazují a plynule přecházejí ven. Abychom docílili plynulého propojením interiéru s exteriérem, osadili jsme v přízemí velká francouzská okna s výhledem na velkou zahradu a posuvná v místě vstupu na terasu.

Dřez se skleněnou odkapovou deskou

Dřez se skleněnou odkapovou deskou

Sklo se zde objevilo i u varné desky.

Sklo se zde objevilo i u varné desky.

Srdcem domu je komunikační zóna, kde se setkává celá rodina. Tvoří ji kuchyně, jídelní a relaxační část. Dlouho jsme přemýšleli nad její dispozicí. Oříškem se pro nás stala kuchyně. Požadavkem byla velkorysá pracovní plocha, velké množství úložných prostor, jasné materiálové a barevné řešení a nepřímé osvětlení, které by promyšleným umístěním podtrhlo vzhled celé kuchyňské linky.

Rozhodli jsme se pro lineární uspořádání kuchyňských skříněk a nadčasové provedení hladkých bílých ploch, sladění barev pracovní desky a horních prosklených skříněk. Dominantou kuchyně se stal ostrůvek, kam jsme umístili varné centrum, dostatečný počet výsuvů s promyšleným uspořádáním, „nadbaří“, částečně prosklené a částečně otevřené na umístění doplňků.

Fotogalerie

Sklo interiéru sluší, a tak vznikl nápad na výjimečný pohled směrem ke kuchyňské lince. Dolní skřínky jsme na jedné straně „odlehčili“, levitují tak v prostoru. Tuto část bychom chtěli zakončit prosklenou stěnou (viz vizualizace návrhu).

Stejný prvek, tedy motiv skla, jsme již uplatnili při výběru zařizovacích prvků: skleněná varná deska, dřez se skleněnou odkapovou deskou. I proto nás oslovila vaše soutěž, protože pískované sklo vypadá velmi působivě zejména na velkoformátových stěnách.

Daniela Novotná

Příběh druhýByt po rekonstrukci

Náš dům byl postavený před 30 lety. Až do roku 2012, než jsme zahájili kompletní rekonstrukci, byl téměř v původním provedení i s vybavením. Po roce usilovné dřiny jsme se konečně dočkali výsledku našeho snažení a nastěhovali se do nově zrekonstruované části v 1. patře, kde byla výhradní architektkou především manželka a já fungoval jako hlavní pracovní síla.

Dveřní otvor propojuje jídelnu a kuchyň s obývacím pokojem.

Dveřní otvor propojuje jídelnu a kuchyň s obývacím pokojem.

V bytě s dispozicí 3+1 je ložnice a dětský pokoj, který koncem června osídlil náš prvorozený syn. Koupelna, která získala na velikosti probouráním příčky mezi původní koupelnou a záchodem, sousedí s nově přistaveným WC v prostoru dříve málo využívané velké chodby.

Další místnost, která v našem bytě samozřejmě nechybí, je kuchyň s jídelnou, odkud se velkým dveřním otvorem 140 × 200 cm dostanete do obývacího pokoje. V něm nechybí krb a pohodlná sedací souprava, jako rodina tu trávíme nejvíce času.

Již výše zmiňovaný dveřní otvor propojující jídelnu a kuchyň s obývacím pokojem původně vyplňovaly koženkové posuvné dveře, dnes už designově „nepřijatelné“. Jenže plnily hned tři důležité funkce: jedna z nich spočívala v udržení teploty převážně v zimních měsících, druhá pak jako zábrana proti průvanu, který vzniká mezi protilehlými okny v obývacím pokoji a jídelně.

Pohled do velkoryse řešené kuchyně

Pohled do velkoryse řešené kuchyně

Okna jídelny jsou na severní stranu, často je tak cítit průvan a chlad na sedačce a v místech, kde teď často odpočívá náš syn. Poslední funkce byla vzájemné odhlučnění obou místností a zabránění šíření pachů při vaření, což teď částečně zajišťuje výkonná digestoř.

Tento prostor bychom proto chtěli vyplnit celoskleněnou posuvnou stěnou s pískovaným motivem od společnosti J. A. P., která by zajistila pohodu a teplo našeho domova, působila jako moderní designový prvek a zároveň zachovala otevřenou dispozici.

Lukáš Panáček

Příběh třetívysněný byt

Byt 3+1 na pražském Chodově jsme získali jako první vlastní společné bydlení s přítelem přibližně před dvěma lety. Po dlouhodobém bydlení v různých typech bytů v podnájmech jsme měli poměrně jasnou představu o tom, jak by měl náš byt fungovat.

Kuchyň spojili majitelé s obývacím pokojem.

Kuchyň spojili majitelé s obývacím pokojem.

Do rekonstrukce jsme se pustili bez architekta. Cílem bylo “vyčistit” dispozici bytu a vytvořit přirozeně prosvětlený, jednoduchý, funkční prostor s dostatkem úložných prostor pro rodinu, který se bude snadno udržovat v čistotě.

Vstupní předsíň bytu obsahuje samostatnou šatnu, takže většina sezónního oblečení a obuvi je uložena hned při vstupu. Následuje dříve tmavá a špatně využitelná chodba, z níž jsme změnou dispozice a prosvětlením vytvořili plnohodnotnou součást bytu.

V nenápadné vestavěné skříni našla prostor pračka, sušička i prádlo k vyprání, zvětšil se tak prostor koupelny, která pohodlně pojala vanu i sprchový kout. Obklad koupelny a WC jsme zvolili opět střídmý, na stěnách světlý, zvýrazněný mozaikou a metalickým efektem.

Vstupní předsíň bytu obsahuje samostatnou šatnu, takže většina sezónního

Vstupní předsíň bytu obsahuje samostatnou šatnu, takže většina sezónního oblečení a obuvi je uložena hned při vstupu.

V tak často diskutované otázce spojit kuchyň s obývacím pokojem či nikoliv jsme se rozhodli pro propojení. K prostoru jsme přičlenili ještě malou nefunkční předsíň. Z bytu nám provedením těchto úprav zmizely troje dveře, dnes vůbec nechápeme, kam se mohly vejít. Záležet jsme si dali na výběru tiché a výkonné digestoře a dobrém osvětlení celého prostoru.

Obývací pokoj s kuchyní nadto díky vynikajícímu umístění bytu skýtá výhled do volné krajiny, proto jsme se rozhodli ponechat místnost bez závěsů. V létě obytný prostor ještě zvětšuje zasklená lodžie s malým posezením.

Nová podoba předsíně

Nová podoba předsíně

S oddělením obývacího prostoru od chodby a pokojů skleněnými dveřmi v posuvném provedení jsme počítali od začátku rekonstrukce, od záměru jsme prozatím upustili z finančních důvodů.

Celkový rozpočet rekonstrukce stále navyšovaly nové a nové komplikace dané technickým stavem bytu. Výhra v soutěži by nám umožnila dokončit rekonstrukci a lépe připravit náš byt na příchod nového člena rodiny, kterého čekáme letos pod vánoční stromeček.

Petra Tůmová

Podmínky soutěže Pískované sklo v interiéru

Příspěvky do soutěže je nutné zaslat nejpozději do 31. srpna 2014, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz.

Musí obsahovat:
• fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkových)
• text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek (přibližně 2 000 znaků)
• kontaktní údaje: jméno, telefon, e-mail, adresu
• do předmětu zprávy napište "Pískované sklo v interiéru"¨

Výhrou v soutěži je zhotovení díla na zakázku - celoskleněných 
pískovaných dveří v otočném nebo posuvném provedení - či 
celoskleněné pískované stěny, vše včetně kování, v maximální hodnotě 
30 000 Kč včetně DPH pro každého ze tří výherců. V případě, že 
zakázka překročí hodnotu výhry, si může výherce finanční rozdíl 
doplatit, případně bude zakázka upravena tak, aby odpovídala výši 
výhry.

POZOR: Každý účastník musí souhlasit s podmínkami soutěže (více zde) a také se zveřejněním výsledku realizace.

Porota složená ze zástupců redakce iDNES.cz a společnosti J. A. P. vybere tři vítěze z příspěvků, které budou zveřejněny na www.idnes.cz, a to do 18. 9. 2014 na základě těchto kritérií:

- celkový vzhled interiéru,
- nápaditost a funkčnost případného použití pískovaného skla,
- inspirativnost i pro další zájemce.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení

Celoskleněná stěna s pískovaným motivem

Celoskleněná stěna s pískovaným motivem


Autoři:
  • Nejčtenější

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Poradna architekta: panelákový retro byt 3+1 potřebuje radikální změnu

Bydlení v panelových domech na Jižním Městě sice bývá často vysmívané, přesto je tato lokalita velmi žádaná kvůli...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Koučem hokejistek v Americe. Klení povoleno, vztahy přísně zakázány

Kluka z Ostravy očaroval New York, kde natrefil na pozoruhodnou práci. Ivo Mocek koučuje tým Metropolitan Riveters v...

  • Další z rubriky

Dřevěné podlahy najdou využití také na stěnách. Hodí se i na nábytek

Dřevěné podlahové lamely lze použít nejen na podlahu, ale také jako obklad stěn či při výrobě nábytku. Můžete tak...

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Dva domy na jednom pozemku. Rodina si užívá soukromí, slunce i bazén

Novostavba v jižních Čechách naplno využívá rozlehlý pozemek. V podstatě jde o spojení dvou parcel. Ani dům není jen...

Vévodkyně Meghan si prý hledá domov v Malibu. Adeptem je i tato vila

Malibu je předměstská část Los Angeles, táhnoucí se skoro 50 km podél Pacifiku. Téměř mytologického obdivu dosáhla mezi...

Najdete na iDNES.cz