Ze staré budovy elektrotechnických závodů ETA vzniknou luxusní lofty

  1:00aktualizováno  1:00
Návrh na funkcionalistickou sedmipodlažní stavbu na rozhraní Nuslí a Vršovic vytvořil Karel Bukovský v roce 1924. Její autor dokázal téměř nemožné: slunce vstupovalo přímo i do suterénu. Architektonická cenná budova s železobetonovým skeletem a trámovými stropy se promění na luxusní lofty.

Vizualizace: takto bude vypadat budova závodů ETA po rekonstrukci a dostavbě. | foto: Archiv společnosti Geosan Development

Industriální stavba na roku Kloboučnické a Bartoškovy ulice, postavená pro elektrotechnické závody ETA, byla zahájena v roce 1925 firmou Podnikatelství staveb Bukovský a Kottland.

Má půdorys ve tvaru V. Okolí ji však dodnes vnímá hlavně díky šestiúhelníkové nárožní věži, která měla původně kulovitou kupoli s tlampači a střešní anténou. Účel věže byste asi neuhodli: byla v ní umístěna nádrž pro požární vodu jímanou pravděpodobně z bočního ramene spodní vody potoka Botiče. Architektonicky atraktivní řešení představovalo i mansardové podkroví se skleněnou střechou.

V prostorách továrny se natáčel i český seriál Expozitura. Přízemí, které...

V prostorách továrny se natáčel i český seriál Expozitura. Přízemí, které poslouží po rekonstrukci jako restaurace.

Kvalitně navržená i postavená architektura v posledních letech jen chátrala. Pak posloužila pro natáčení nákladného televizního seriálu Expozitura. Naštěstí budova nemohla ujít pozornosti developerů, kteří rádi vyhledávají industriální památky.

V bývalém objektu závodů ETA na rozhraní pražských Nuslí a Vršovic tak vzniknou zajímavé byty včetně loftů a nebytové prostory určené jako kanceláře. Ve věži bude umístěný mezonet 5+kk o ploše 294 m2 a třemi terasami o celkové ploše 216 m2.

Co zanechaly předchozí generace

Karel Bukovský se v roce 1924 skvěle vypořádal s netradičním tvarem parcely, díky jeho návrhu stavba skvěle zakončovala uliční frontu ulic Kloboučnická a Bartoškova. Budovu nechal založit na železobetonové desce se sloupy s náběhy do této desky, železobetonový skelet s vyzdívkami z cihelného zdiva dispozičně uspořádal jako podélný trojtrakt.

II. etapa projektu Liberty Building, zahrnující byty i kancelářské prostory,...

II. etapa projektu Liberty Building, zahrnující byty i kancelářské prostory, spočívá v rekonstrukci funkcionalistické tovární budovy, kterou pro elektrotechnické závody ETA navrhl v roce 1924 Karel Bukovský.

Funkcionalistická budova nabídla řadu zajímavých prvků, například betonové klenby, které daly vzniknout obloukovým anglickým dvorkům umožňujícím průnik denního světla i do suterénu. Geometrická, přísně rastrovaná fasáda se zasazenými velkými okny, v původně ocelových rámech, zajišťovala vysokou propustnost přirozeného světla.

Tehdejší stavbaři se navíc účelně vypořádali i s různými typy oken v jednotlivých podlažích: zatímco okna v přízemí byla ocelová, jednoduše zasklená, ve druhém až šestém nadzemním podlaží použil architekt dřevěná špaletová okna a v sedmém dokonce ocelová s tepelně izolačním dvojsklem.

Fotogalerie

Budova má dvě podzemní podlaží, z toho vyšší je jen pod částí půdorysu. Sedmé nadzemní podlaží se šikmým proskleným průčelím mírně ustupuje, osmé a deváté podlaží tvoří věž.

V severozápadním rohu směrem do vnitrobloku je trojramenné kruhové schodiště. Jeho mezipodesty a hlavní podesty vynášejí čtyři kruhové sloupy.

Dále tu najdete dvojramenné přímočaré schodiště v jihovýchodní části na kruhovém půdorysu. Obě schodiště představovala atraktivní architektonický prvek, který bude „po zásluze“ zrestaurován, aby opět sloužil svému účelu.

Během let sloužila budova k nejrůznějším administrativním a průmyslovým účelům. Vyráběly se tu například součástky pro filmové projektory či rádia, elektrické hodiny, hrací automaty nebo chladící přístroje.

Vnitroblok továrního objektu před rekonstrukcí. Jsou vidět kanceláře-ateliéry

Vnitroblok továrního objektu před rekonstrukcí. Jsou vidět kanceláře-ateliéry zvenčí, a zrušená šachta nákladního výtahu.

Liberty Building před rekonstrukcí, původní reprezentativní schodiště bude

Liberty Building před rekonstrukcí, původní reprezentativní schodiště bude zachováno. V mezipodlažích jsou umístěny velké okenní tabule, které bohatě prosvětlují celé schodiště.

Nová podoba

Ateliér Slavíček navrhl pro projekt společnosti Geosan s označením Liberty Building. Zahrnuje jak rekonstrukci původní budovy, tak dostavbu nové části, která uzavře moderní vnitroblok, který bude sloužit jako odpočinková a relaxační zóna.

I pro původní budovu využili architekti ryze současné technologie, ale zároveň se snažili zachovat co nejvíce původních prvků: například k mezonetu ve věži povede původní zrekonstruované dvouramenné schodiště, nebude však chybět ani výtah přímo do bytu, klimatizace, předokenní rolety, systém větrání s rekuperací tepla a dvě parkovací stání.

Vizualizace: mezonet ve věži

Vizualizace: mezonet ve věži

V podzemním podlaží bude také parkoviště s dostatečným množstvím parkovacích stání pro všechny obyvatele domu i pro uživatele kancelářských prostorů, kterých zde nechybějí.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Další z rubriky

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Zde dvou bytů vznikl jeden pro rodinu se třemi dětmi. Může se dál měnit

Velkorysý obývací prostor je opticky rozdělen prosklenou příčkou. Dubová...

Úprava byt 2+1 tak, aby vyhovoval rodině se třemi dětmi, končívá řadou kompromisů. Pokud se však podaří připojit k...

Najdete na iDNES.cz