Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

  1:00aktualizováno  1:00
Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se však už dnešní auta úzkým vjezdem nedostanou. Rekonstrukce takového domu čekala na architekty ze studia Archport v pražských Bohnicích.

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo možné „srovnat“ výšky obou domů. | foto: Kompost.works: Petr Polák, Matěj Hošek

Rodinný dům se zastavěnou plochou pouhých 108 m2 si postavili tehdejší majitelé na okraji řadových domů ve 30. letech minulého století. V uliční frontě působil svým měřítkem jako „malý příbuzný“, což nezměnila ani první rekonstrukce 40 let poté.

Původní rodinný dům měl sedlovou střechu s výrazným sedlovým vikýřem do ulice....

Fasáda sice působila velmi zachovale, vnitřní konstrukce domu však byly ve špatném stavu.

„Naším cílem bylo souvislou řadu domů vhodně zakončit stavbou se ´správnou velikostí´, v tom nás však limitoval drobný ´detail´ v podobě okna ve štítové stěně sousedního objektu, které muselo být zachováno,“ vysvětluje architekt Vojtěch Hybler ze studia Archport, které se rekonstrukce ujalo.

Původní rodinný dům měl sedlovou střechu s výrazným sedlovým vikýřem do ulice, komplikovanou a nepřehlednou dispozici přízemí, takřka neobyvatelné podkroví a sklepní prostory s technickým zázemím ve velmi špatném stavu. Praktický nebyl ani malý přístavek s hlavním vstupem a koupelnou směrem k průjezdu.

Dokonce ani existence dvojgaráže na zahradě za domem nepředstavovala kladné body: vjezd k ní byl dimenzovaný na mnohem menší auta, než dnes rodiny s dětmi preferují.

Fotogalerie

Pro čtyřčlennou rodinu však chyběla především jedna velmi podstatná věc, dostatek prostoru. Architekti tak museli získat důležité metry jediným způsobem: maximálně otevřít všechny obytné plochy a omezit chodby na minimum.

Zůstaly jen obvodové stěny

Architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák se s ohledem na špatný stav konstrukcí původního domu rozhodli zachovat pouze přízemní obvodové zdi. K bourání přistupovali citlivě, detailními průzkumy si ověřili, které části konstrukce domu lze zachovat a které se musí odstranit. Zmizely také zbytečné přístavky a rušivé prvky.

Aby dům svými proporcemi odpovídal navazující zástavbě, rozhodli se architekti zakončit blok domů nárožním hliníkovým vikýřem, který výškově navazuje na římsy sousedních objektů.

„Kompozice nárožního prvku jsme doplnili o plechovou římsu, v níž je schovaný okapový žlab. Zbytek domu je omítnutý světle šedou tenkovrstvou omítkou, sedlová střecha je opláštěna betonovými střešními taškami zinkově šedé barvy,“ popisují proměnu domu autoři projektu, Vojtěch Hybler a David Dvořák.

Teplá žlutá oživuje interiér, kde převládají bílá a šedá. V místě původní nosné...

Teplá žlutá oživuje interiér, kde převládá bílá a šedá. V místě původní nosné stěny zůstal překlad, který i díky betonové stěrce vymezuje jednotlivé obytné zóny.

K neutrální šedé pak architekti přidali optimistickou žlutou, použili ji jak na vchodové dveře, tak na původní pumpu, kterou na zahradě ponechali. Teplá žlutá se objevila i v interiéru, kde září jako slunce žluté schodiště, stejnou barvu dostaly také zadní stěna vestavěné knihovny nebo jídelní židle.

Velkou proměnou prošla původní dvojgaráž, z níž je zahradní domek se saunou a úložným prostorem pro zahradní nábytek a nářadí. Nabízí však i malý dvorek s grilem.

„Měřítko garáže bylo zachováno, jen jsme jej podpořili vertikálou komína vytvářející dominantu zahrady. Střechu jsme nechali osadit zelení,“ doplňuje architekt Hybler. Výrazné a zároveň střídmé tvary malé stavby evokují vzpomínky na funkcionalistickou architekturu.

Detaily, které zaujmou

„Nejdůležitějším prostorem v domě je obývací pokoj s kuchyní s přímou návazností na venkovní terasu a zahradu, jeho těžiště představuje tmavý blok s krbovou vložkou. Prostor je opticky dělený výrazným překladem v místě původní nosné stěny,“ vysvětluje architekt David Dvořák.

„Tajné“ posuvné dveře tvořené knihovnou vedou do pracovny.

„Tajné“ posuvné dveře tvořené knihovnou vedou do pracovny.

Nutnost omezit chodby dala vzniknout i „tajným“ posuvným dveřím vytvořenými knihovnou, jimiž lze vstoupit z obývacího pokoje do pracovny majitele. Z obytného prostoru lze přirozeně přejít na terasu a do zahrady.

V podkroví tvoří dominantní prostor schodišťová hala osvětlená velkým oknem. Jejím středobodem se stal kvádrový „piedestal“ pro interiérovou zeleň. Ta ostatně hraje významnou roli i v dalších místnostech, své místo našla také v prostoru za kuchyňskou linkou.

Pokoje a ložnice jsou vybaveny vlastními úložnými prostory a nabízejí dostatek soukromí. Koupelna v podkroví je koncipována jako prostor pro relaxaci s minimem rušivých elementů. Díky pečlivému plánování vznikly funkční a prostorné úložné prostory v jednotlivých pokojích, které ve starém domě výrazně chyběly.

Garáž se proměnila na zahradní domek s dvorkem pro grilování.

Garáž se proměnila na zahradní domek s dvorkem pro grilování.

Informace o projektu

Autor: Archport

Realizační firma domu: JTM Partners

Realizační firma interiéru: Acer Design

Návrh zahrady a interiérové zeleně: Stanislav Hybler

Projekt: 2014 - 2016

Realizace: 04/2016 - 02/2017

Užitná plocha: 173,5 m2

Zastavěná plocha: 108 m2

Plocha pozemku: 362 m2

Autoři projektu

Architektonické studio Archport bylo založeno v říjnu roku 2013 Vojtěchem Hyblerem a Davidem Dvořákem. Jeho základem je láska ke geometrii, jednoduchosti a úcta ke kontextu. Zabývá se návrhy rodinných domů, rekonstrukcemi i grafikou. V poslední době je studio podepsáno pod stavbou rodinného domu v Náletu, renovací sálu pro elitní školu Porg nebo domu Babu v Kyjích. Studio sídlí na pražském Smíchově.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do...

Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina...

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Najdete na iDNES.cz