Při rekonstrukci malé koupelny a předsíně sehrály velkou roli detaily

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé ve středním věku se rozhodli pro postupnou rekonstrukci malého bytu 2+1. Důvodem, proč neproběhla rekonstrukce celého interiéru najednou, byly finance, ale i to, že se dispozice pokojů měnit nebude. Jako první přišly na řadu koupelna, toaleta a chodba.

Vstupní bezpečnostní dveře mají shodnou dubovou dýhu jako interiérové. | foto: Jaroslav Kvíz

V domě starém několik desítek let měl byt ještě původní umakartové jádro, v chodbě pak klasické panelákové vestavěné skříně. Jádro přisazené k nosnému panelu vylučovalo změnu dispozice nebo zvětšení koupelny.

Stejně tak množství dveří v chodbě neumožňovalo jiné umístění skříní a botníku s věšákem. „Snažili jsme se proto daný prostor co nejlépe využít a pomocí světlých barev také opticky zvětšit,“ říká Ing. Alena Koubová ze studia Kouba interier, které proměnu navrhlo i realizovalo.

Nové řešení

Koupelna zůstala oddělena od toalety. „Na WC zaujme designový stojící záchod, po opravdu dlouhé době jsme nerealizovali závěsnou klozetovou mísu. Bylo to ale přání a výběr majitele bytu. Myslím, že designový kousek vypadá dobře,“ říká Alena Koubová. Vedle mísy je praktická bidetová sprška.

Koupelna prostorem neoplývá, proto byl také zvolen převážně velkoformátový...

Koupelna prostorem neoplývá, proto byl také zvolený převážně velkoformátový obklad ve velmi světlé krémové barvě.

V koupelně představuje dominantní prvek 160 cm široký sprchový kout. Nízkou vaničku z umělého mramoru doplňuje skleněná zástěna na míru. Umyvadlo je volné, bez spodní skříňky, působí tak odlehčeně, což je v malém prostoru hodně důležité.

Úložný prostor v koupelně nabízí závěsná skříňka nad pračkou. Protože byla téměř nová, zůstala zatím i v nové koupelně. Je široká i hluboká 60 cm, v budoucnu majitelé proto plánují pořízení mělčí. Hloubka 40 cm uvolní další cenné centimetry.

Fotogalerie

Nové materiály i design

V chodbě je vestavěná skříň i botník s věšákem na původním místě, samozřejmě v novém provedení a v moderním designu.

Majitelé měli o podobě bytu poměrně jasnou představu, dominovat mělo dřevo doplněné krémovou barvou obkladaček.

„Zvolili jsme tedy dva dekory keramické dlažby. Světlejší imitace dřeva je použita v chodbě, tmavší dlažba pak vynikne v koupelně a WC,“ upozorňuje Alena Koubová.

U velkoformátového obkladu v koupelně zkombinovalo studio formát 60 × 30 a 90 × 30 cm. Samozřejmostí je seřezání všech vnějších rohů na 45 stupňů, tedy na takzvaný kamenický roh.

Nenápadný obklad doplňuje mozaika použitá za umyvadlem a v odkládací nice za sprchovým koutem. Na WC jsou až při pozornějším pohledu vidět nenápadná dvířka do instalační šachty schovaná pod obkladem.

Designová stojící toaleta byla použita na přání majitelů.

Designová stojící toaleta byla použita na přání majitelů.

Technická dvířka jsou skryta za obkladem.

Technická dvířka jsou skryta za obkladem.

Veškerý nábytek i interiérové dveře jsou na míru, vynikla tak na nich dubová dýha. Navíc jsou dveře bezfalcové, se zapuštěnými panty. „Vyměňovaly se i vstupní dveře za bezpečnostní, v tomto případě dodáváme i dýhovanou desku do výroby bezpečnostních dveří. Výsledkem jsou dveře z vnitřního pohledu všechny stejné,“ doplňuje Alena Koubová.

Důležité detaily

Chodbovou skříň rozdělili autoři proměny na dvě části, jedna slouží jako botník a otevírá se z boku. Za vstupními dveřmi je botník s věšákem a zrcadlem. Botník představuje kombinaci dřeva, nerezu a čalouněného sedáku.

„Detaily věšáku i zrcadla měla majitelka bytu velmi dobře rozmyšlené, včetně dekorativních drážek. Společně jsme tedy do detailu řešili jen konkrétní způsob provedení,“ říká Ing. Martin Kouba, který vede truhlářskou výrobu.

Originálním kouskem je koupelnová skříňka. Podmínkou majitelů byla totiž voděodolnost. Na dýhované a lakované dřevěné desce tak byla použita bílá lakovaná skříňka a zapuštěná skleněná police.

Majitelka měla o botníku s čalouněným sedákem jasnou představu.
Skříně mají úložný prostor promyšlený do každého centimetru.

Majitelka měla o botníku s čalouněným sedákem sloužícím jako lavička jasnou představu.

„Velkou pozornost jsme věnovali také vypínačům. Stejná designová řada se liší materiálovým provedením, v koupelně je porcelán, v chodbě dostal přednost bílý plast. Chodbové vypínače doplňují LED diody umožňující v noci lepší orientaci,“ upozorňuje Martin Kouba.

Autoři rekonstrukce a nábytku na míru

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Autor:

Nejčtenější

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Pořídili si byt v bývalém hotelu Ritz. Zařídili si jej retro nábytkem

K typové lince majitelé pořídili stůl na míru s deskou ze staré tovární...

Petra Kellerová a Přemysl Koudela se do apartmánu bývalého zbraslavského hotelu Ritz zamilovali poté, co v něm na...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Další z rubriky

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Jak se staví sen pro malou tanečnici v bytě plném andělů

Po proměně se spojil kuchyňský kout s dětským pokojem, vznikl jeden obytný...

Aničce se objevil zhoubný nádor na mandlích v šesti letech. Nemoc zvládla a dnes, po více než pěti letech, má spoustu...

Najdete na iDNES.cz