Dokonalá rekonstrukce bytu ve funkcionalistické vile vás nadchne

  1:00aktualizováno  1:00
V rodinné vile v Praze se uvolnilo 1+1 v přízemí. Mladá rodina s dítětem, která obývala stejně velký sousední byt, spojila oba interiéry v jeden. Celková rekonstrukce však byla nezbytná.

Původní stupínek pod oknem obývacího pokoje architekti zachovali. | foto: Jaroslav Kvíz

Manželé se obrátili na architekty Edith Weiss-Borchardt a Jürgena Wisniewského z ateliéru Borchardt & Partner, jejichž realizace znali z časopisů o bydlení.

"Zamlouval se nám jejich originální a nápaditý přístup k rekonstrukcím různě starých a někdy i nebytových budov.  Manžel i já jsme si přáli, aby rekonstrukce respektovala architektonický styl domu, postavil jej totiž náš pradědeček, a také splňovala naše požadavky na komfort," vypočítává majitelka.

Otevřením dispozice vznikl průhled třemi místnostmi.

Otevřením dispozice vznikl průhled třemi místnostmi

Otevřená dispozice bez ztráty soukromí

Oba byty měly světlé a dost velké místnosti s výhledy do vzrostlé zahrady. Místnosti původně nebyly průchozí, dveře ústily do předsíně. "Proto nás napadlo dispozici propojit, aby pokoje vypadaly jako celek," vysvětluje základní koncept architektka Edith Weiss-Borchardt, která již řadu let bydlí a pracuje v České republice.

A pokračuje: "Při otevření dveří mezi místnostmi vzniká efekt takzvaného palácového průhledu. Akceptovat naše řešení, na to klienti potřebovali čas, zdálo se jim nepraktické. Když jsme ukázali, že propojení není definitiva, ale možnost, která je nepřipraví o soukromí, bylo všechno OK."

Fotogalerie

Požadavek reflektovat funkcionalistický exteriér do interiéru je vidět na detailech: zaoblení sádrokartonové příčky a černé sokly v předsíni, trubkový nábytek v pokojích i koupelně.

Jeden vchod stačí, zato přibyla koupelna

Spojením dvou bytů něco přebývá, především sociální zařízení. Právě o něm architekti uvažovali s velkou dávkou předvídavosti, a proto druhou koupelnu přesunuli. A tak je tu nyní kromě zrekonstruované původní koupelny s vanou ještě malá se sprchovým koutem, WC a umývátkem na místě zrušeného druhého zádveří. Z druhé původní koupelny vznikla samostatná šatna.

Celková plocha přízemního bytu je dnes 100 m2, díky velkým oknům a propojení místností však působí mnohem větším dojmem.

Předsíň s knihovnou, vestavnou šatní skříní a komodou ve stylu 60. let

Předsíň s knihovnou, vestavnou šatní skříní a komodou ve stylu 60. let

Velká koupelna s vanou a velkým umyvadlem

Velká koupelna s vanou a velkým umyvadlem

Podle zásady "málo nábytku, ale hodně úložného" architekti navrhovali interiér. Zároveň respektovali fakt, že oba manželé jsou vysocí lidé. Tomu odpovídá výška pracovní desky v kuchyni i umyvadel v koupelnách.

Většinu mobiliáře vyrobila podle návrhů architektů šumperská firma Krobot-interiéry: petrolejově modrou kuchyňskou linku, vestavěné šatní skříně v předsíni, policové knihovny, postele. Na zakázku vyrobili i trubkový psací stůl ve stylu 30. let, velkou komodu inspirovanou  60. léty a vybavení šatny.

Ložnice s trubkovým psacím stolem ve stylu 30. let a starožitnými skříněmi

Ložnice s trubkovým psacím stolem ve stylu 30. let a starožitnými skříněmi

Ze sériové výroby je kůží čalouněný sedací nábytek, trubkový stolek se skleněnou deskou, červené jídelní židle, tmavý jídelní stůl (obojí TON), pracovní stolek se židlí a prádelník v dětském pokoji. Jediná stylová výjimka jsou starožitné dubové skříně po babičce.

Autoři:
  • Nejčtenější

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky
Premium

Zázraky se dějí. Ze zapomenuté barokní památky je dnes výstavní zámek

Michal Bedřich žije několik let na zámku a stará se o jeho provoz. Od začátku se podílel na ukázkové rekonstrukci,...

Parádní proměna. Tmavá půda je k nepoznání, zalila ji záplava světla

Fotograf a kameraman Tomáš chce splnit přání své ženě, která touží spát pod hvězdami. Rozhodl se proto zrekonstruovat...

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Premium

Proměna bytu továrníka. Skupinka nadšenců vytvořila úžasný prostor

Původně si velkorysý byt v centru Prahy užíval továrník Alois Brey. Kanceláře, které tu najdete dnes, ale primární...

Najdete na iDNES.cz