Rekonstrukce malého bytu z roku 1961: z dob socialismu do současnosti

  1:00aktualizováno  1:00
Po více než padesáti letech dostal byt 2 + 1 novou podobu. Byť je v cihlovém domě, rozměry i dispozice odpovídají spíše panelové výstavbě než klasickému činžáku. Přesto z tmavého a nepříliš útulného bytu vznikl moderní interiér.

Plastové židle s dřevěným podnožím jsou elegantní, lehké a v případě potřeby se snadno přemisťují. | foto: Ondřej Tyčler

Stavební "deník" by zněl docela jednoduše: rok výstavby březen 1961, duté cihly po obvodu, typ domu T03B, rozloha bytu 54 m2, 5. podlaží. Původní stav ostravského bytu nabízel pouze umakartové jádro a dispozici řešenou jako malé 2 + 1.

Větší obývací pokoj s jídelním stolem fungoval jako samostatná místnost, do níž se vcházelo z chodby. "Umístění kuchyně za jádrem koupelny znemožňovalo jednoduchý přístup k jídelnímu stolu, nefungovala tak komunikace mezi kuchyni a jídelnou," popisuje Petr Mikošek, autor rekonstrukce.

Ložnice byla, docela nelogicky, přístupná dveřmi z prostoru kuchyně. "Díky této nevhodné dispozici byl byt hodně nepraktický a působil stísněně, nepřehledně a tmavě," konstatuje designér Mikošek.

Přesto tento typ bytu (včetně provedení z panelů) najdete po celé republice, včetně Prahy. Není tak divu, že se už několikrát objevil v této rubrice jako vhodný "objekt" rekonstrukce.

Bílou kuchyni barevně

Bílou kuchyni barevně "rozsvítila" výrazná magenta.

Bez změn to nejde

"Projekt rekonstrukce byl vytvořený s ohledem na maximální funkčnost a jednoduchost užívaní jednotlivých častí bytu. Základem dobře fungujícího bytu je správná dispozice a rozvržení jednotlivých části," popisuje Petr Mikošek.

Půdorys proto navrhl a koncipoval tak, aby vycházel z potřeb uživatelů bytu. Dispozice 2 + 1 zůstala zachovaná, ale celý prostor se otevřel a provzdušnil.
Kuchyni propojil autor s obývacím pokojem, aby vytvořily jeden prosvětlený celek.

Fotogalerie

Kuchyňskou linku nechal vyrobit na míru v praktickém bílém provedeni, doplnil ji však dřevěnou pracovní deskou. Výrazně se zvětšily možnosti ukládání, vestavné spotřebiče zjednoduší úklid.

V obývacím pokoji převládá barva světlého dřeva, které odlehčují světlé detaily. Dominantu pokoje tvoří kruhový stůl Tavolo XZ3 od firmy Magis, jehož bílou horní desku nahradila masivnější z ořechové dýhy.

"Stůl jsme doplnili šesti plastovými židlemi DAW s dřevěnou podnoží," upozorňuje na praktický prvek Petr Mikošek. Židle jsou lehké a snadno mohou "putovat" bytem podle potřeby.

Může se hodit

Pestrou nabídku bytů o velikosti 2+1 k pronájmu i ke koupi najdete na Reality.iDNES.cz.

Ložnice se proměnila na samostatný pokoj se vstupem z předsíně, její součástí se stala prostorná šatna s dostatečným úložným prostorem. "Dalším důležitým prvkem bytu jsou posuvné dveře mezi obývacím pokojem, ložnicí a chodbou. Umožňují propojení celého bytu v jeden kompaktní celek, nebo naopak oddělení jednotlivých místností podle potřeby a nálady," vysvětluje designér Mikošek.

Ložnice se přesunula do původního obývacího pokoje.

Ložnice se přesunula do původního obývacího pokoje.

Bílou doplnily výrazné barvy

Interiér v kombinaci bílé barvy s barvou dřeva oživuje barva, například svěží zelená stěna ložnice. V kuchyni kontrastuje s bílou jednoduchostí kuchyňské linky zase sytá magenta.

Autor návrhu

MgA. Petr Mikošek
* 1978 v Ostravě, po studiu na Střední škole stavební v Ostravě absolvoval Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ostravě, ateliér design výrobků. Na VŠUP studoval v Ateliéru design výrobků u Michala Froňka a Jana Němečka. V roce 2004 absolvoval stáž v Itálii na Politecnico di Milano v ateliéru design výrobků.

Zakládající člen studia File (2002), v roce 2005 studia Boadesign. Vystavoval ve Skotsku, Itálii, Německu i jinde. Za stojany Baobab a Triangolo získal společně s květináčem Calimera (design Jan Čtvrtník) prestižní mezinárodní ocenění RED DOT design award.

Kvůli úspoře místa byla spojena původní malá koupelna a WC, u bytu této velikosti to odpovídá i stavebnímu zákonu. Vanu ovšem nahradil dostatečně velký sprchový kout s praktickým odtokovým kanálkem. Vznikl zde i praktický uzavíratelný úložný prostor s pračkou.

A kam s oblečením a lůžkovinami? Po celé délce chodby jsou úložné prostory kryté posuvnými dveřmi ve stejném provedení jako dveře oddělující místnosti.

Většina nábytku v interiéru byla navržena a vyrobena přímo na míru u tuzemských firem, aby se dokonale využily veškeré dostupné prostory bytu.

U závěsného klozetu nechybí ani bidetová sprška.

U závěsného klozetu nechybí bidetová sprška.

Vanu nahradil velký sprchový kout.

Vanu nahradil velký sprchový kout.

Celkové náklady na rekonstrukci, včetně stavebních prací, obkladů, zařizovacích předmětů, výmalby či nábytku a spotřebičů přišly na 650 000 Kč. Protože je dům po celkové rekonstrukci a v pěkném prostředí se spoustou zeleně, jde o vhodnou investici do budoucna.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Škola z roku 1906 roky hyzdila Blatničku. Teď se v ní šijí krásné kroje

Zanedbaná a nevyužívaná škola v Blatničce v Jihomoravském kraji dlouhá léta...

Zanedbaná a nevyužívaná škola v Blatničce v Jihomoravském kraji dlouhá léta hyzdila obec, než se z ní stalo centrum...

Ze starého domu vznikl moderní, s loftovou dispozicí a spoustou betonu

Do původního prostoru vložili architekti novou loftovou dispozici.

Dům ze 70. let na východním Slovensku, v těsné blízkosti vodní nádrže Domaša, prošel obrovskou změnou. Z původní stavby...

Jak se staví sen pro maminku se čtyřmi dětmi, které přišly o otce

Obývací pokoj s velkým jídelním stolem je ve světlých barvách, včetně pohovky....

Stačil jediný špatný krok a změnil se život šesti lidí. Petr tragicky zahynul při pádu ze skály a nechal po sobě ženu...

Najdete na iDNES.cz