V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

  1:01aktualizováno  1:01
Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat. Proto by měl být interiér bezbariérový.

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj. | foto: Archiv majitelů

“V koupelně bychom chtěli vytvořit větší sprchový kout oddělený od zbývajícího prostoru skleněnou nebo zděnou příčkou, nejlépe bez vaničky, aby byl bezbariérový. Rádi bychom měli pračku a sušičku vedle sebe, aby na nich vznikl odkládací pult,“ popisuje čtenářka Monika.

Pokud jde o dispozici bytu s plochou přibližně 65 m2, mladý pár by si přál samostatnou ložnici a kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Druhá ložnice je určena pro seniora.

Možná řešení připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier.

Půdorys: stávající stav

Varianta A

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10

V této variantě se rozšířila stávající koupelna odstraněním chodby před koupelnou a WC. Do koupelny se podařilo umístit sprchový kout, umyvadlo, pračku a sušičku vedle sebe.

WC je sice samostatné, ale přístupné pouze přes průchozí koupelnu. Kuchyň zůstala na původním místě. V obývacím pokoji je umístěný spací kout. Ložnice u vstupu se zmenšila na 12 m2, zato se rozšířila chodba ve vstupní části pro umístění šatních skříní.

Varianta A

Varianta B

Koupelna se opět rozšířila o část chodby, je v ní umístěný velký sprchový kout, umyvadlo, pračka a sušička jsou však tentokrát nad sebou. Samostatná toaleta zůstala na původním místě.

Fotogalerie

Podle informací uživatelů, kteří již vše konzultovali s odborníkem, lze natáhnout odpad pomocí přizdívky stěn v koupelně, a umístit tak kuchyň do prostoru původní chodby.

Střední část bytu tak vytváří společný obytný prostor s kuchyňským koutem, jídelním stolem a sedací soupravou. Místo původní kuchyně tak vznikl nový pokoj pro seniora. Obdobně jako v předchozí variantě se zmenšil pokoj u vstupu a vzniklo rozšířené zádveří se šatními skříněmi.

Varianta B

Varianta B.1

V půdorysném schématu jsou zakresleny symboly invalidního vozíku s potřebným manipulačním prostorem. Dispozice nenaplňuje důsledně požadavky na bydlení vozíčkáře, což však nebylo požadavkem čtenářů.

Senior zatím zvládá pohyb s holí a mladí doufají, že tak to také zůstane. Dispoziční schéma prověřuje kolizní místa při případném pobytu vozíčkáře v tomto bytě.

Varianta B.1

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Jak se staví sen: u chatky neměla žena WC ani vodu, teď má i sprchu

Domek je malý, ale vše má své místo.

Nemá vodu, koupelnu ani WC. Zato má v chatce v zahrádkářské kolonii, kde přežívá už patnáct let, pořádnou zimu....

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Najdete na iDNES.cz