Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122 metrů čtverečních chtěli majitelé zařídit především prakticky, vzdušně a lehce. Úkolu se ujali architekti Daniela Pápajová a Jakub Čížek ze studia 1+1 atelier.

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem lemujícím celou stěnu za jídelním stolem. | foto: Jiří Ernest

„Koupě nemovitosti je finančně náročná a na vybavení interiéru nezbývá energie ani peníze. Proto jsme klientům slíbili, že pokoje zařídíme z běžně dostupného nábytku z obchodních domů a propojíme jej v celek, který bude tvořit jejich nový vysněný domov,“ vysvětluje architektka Daniela Pápajová.

Fotogalerie

Nekvalitní původně navrženou laminátovou podlahu s kombinací velkoplošných koberců architekti vyměnili za trojvrstvou olejovanou dubovou spojující celý prostor domu. Podlaha povznesla celý interiér o úroveň výš a vnesla do domu hřejivý prvek.

Obývací pokoj je opticky propojen s kuchyňským koutem a jídelnou stejnými odstíny nábytku a použitím tapety v podobném dezénu. Tapety jsou v každé místnosti. Přízemí domu je uspořádáno do čtyř zón - prostor na vaření, jídlo, odpočinek s knihou a relaxaci na velké pohovce. Ze společenské části se vstupuje na zahradu. 

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem lemujícím celou stěnu (vyrobena na míru) za jídelním stolem. Niky knihovny majitel ihned po instalaci zaplnil svými sběratelskými kousky vinylových desek, které má kdykoliv po ruce.

Celý interiér je zařízen volně stojícím i vestavným nábytkem v bílé barvě s doplňky v dekoru dubového dřeva, žluté, modré a šedé. „Majitelka si přála, aby interiér působil stále tak, jako když je zalitý slunečními paprsky, proto jsme použili ve větší míře žluté odstíny barev. Vestavný nábytek zhotovený na míru je doplněn drobným nábytkem a dekoracemi z běžně dostupných kolekcí obchodních domů,“ vysvětluje architektka.

Hlavním úkolem při návrhu místností bylo maximální využití úložných prostor při zachování vzdušnosti domu. Jednotlivé prvky jsou navrženy do posledního detailu a s mimořádným důrazem na jejich užitnou a estetickou hodnotu. Celková barevnost odkazuje na nízký věk majitelů domu.

V ložnici byl do hmoty šatních skříní zakomponován i kosmetický stolek s taburetem. Pokoj syna je vybaven s ohledem na jeho školní věk knihovnou, velkým pracovním stolem a prostornou skříní, na stěnu proti posteli budou v budoucnu instalovány ribstole.

V pokoji malé dcerky je zatím nábytek z předchozího bytu. Nové vybavení přijde na řadu až s nástupem do školy.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

1+1 atelier

Architekti Daniela Pápajová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické Univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure d ́Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a po praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Autor:
Témata: Praha

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Najdete na iDNES.cz