Po deseti letech užívání předělali svůj řadový dům. I kvůli synům

  1:00aktualizováno  1:00
Honza s Kristinou a dvěma syny bydlí ve svém domě takřka deset let. Synové povyrostli, a tak bylo třeba některé věci změnit či vylepšit. Nastalo i velké stěhování v rámci domu.

Styl celého domu se odvíjel od ořechové podlahy a představ majitelů o moderním a nadčasovém bydlení. | foto: Lukáš Hausenblas

Manželé si nechali dům postavit od developera s možností vlastních zásahů do projektu. Nešlo o změny exteriéru, tam to bylo dané i vzhledem k tomu, že jde o dvojdomek v řadové zástavbě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Aby zůstala zachována koncepce projektu, bylo nutné jí přizpůsobit výběr fasády a oken. Toto jediné omezení však majitelům nevadilo. Proběhly jiné změny, vždy jen k lepšímu.

Přibyl kamenný obklad zdi v obývacím pokoji, decentní černozlatá tapeta a velká šatní skříň v ložnici, podkroví se z úložného prostoru postupně změnilo na Honzovu kancelář, dále na Kristininu pracovnu a nově na dětský pokoj pro Jakuba.

Změny se dějí i v exteriéru, kde nad zahradním posezením přibyla pergola.

Hrátky s prostorem

Pokud jde o dispozici interiéru, developer nabídl několik variant a investor si měl vybrat. K tomu si Kristina raději přizvala architekta, aby jí poradil, jak s prostorem naložit.

Fotogalerie

Toužila po velkém obývacím pokoji s krbem, jídelna s kuchyní a obývacím pokojem měly tvořit jeden vzdušný prostor, který plynule navazuje na vstupní chodbu. V přízemí měla být dále koupelna, spíž a pracovna. Podkroví chtěla Kristina využít na obytnou místnost, oproti ostatním sousedům, kteří tam mají půdu.

Některé sny se Kristině splnily, jiné jí architekt vymluvil. Do přízemí doporučil přidat technickou místnost, což byla podle majitelů rada k nezaplacení. Také přibyly dveře v přízemí, a to mezi obytnou halou a předsíní. Kdyby tam nebyly, pronikal by z chodby chladný vzduch.

Plánujete rekonstrukci a chybí Vám finance? Najděte si výhodnou půjčku na Finmarket.cz.

S krbem se musela majitelka rozloučit, protože by to znamenalo další vysoké náklady navíc a těžko by se pro něj hledalo místo i vzhledem k nerezovému komínu, který by byl potřeba.

Úžasně si architekt poradil s podkrovím, kde vznikl dostatečně velký a světlý prostor pro pokoj. Plánovaný zvedací žebřík nahradilo plnohodnotné schodiště vedoucí z přízemí až do podkroví.

Pracovní pult kryje deska v imitaci zebrano, která schová i pracovní...

Pracovní pult kryje deska v imitaci zebrano, která schová i pracovní „nepořádek“.

Při zařizování interiéru se majitelé „odrazili“ od podlahy, která pak udala „ořechový tón“ pro další vybavení. K plovoucí podlaze z lamina ladili dveře a zárubně z ořechové dýhy, která časem sice mění barvu, ale to prý nevadí.

K tomu všemu pěkně ladí barva a dekor zebrana, jež se vyskytuje v laminované podobě v kuchyni na horních dvířkách, zadní straně pracovního pultu a na zdi za varnou deskou. Díky hřejivému charakteru dřeva si majitelé mohli dovolit kuchyň a jídelnu tónovat do bílé barvy. Nadčasovou moderní bílou kuchyň si Kristina nechala navrhnout od místního truhláře. Korunu tomu všemu nasazuje obklad zdi z kamenných pásků pokrývajících část zdi v obývacím pokoji.

Škatulata, hejbejte se…

Největší změny se v poslední době odehrály v dalších dvou patrech. Chlapci totiž dospěli do věku, ve kterém není od věci mít svůj vlastní pokoj. A tak začaly přesuny.

Z podkroví putovala Kristinina pracovna do přízemí, kde měl kancelář Honza. Jeho pracovní místo vzniklo v bývalé šatně v prvním patře a do podkroví se stěhoval ze společného dětského pokoje mladší syn Jakub.

Vyvýšená postel přístupná po schůdkách má ve svých útrobách úložné zásuvky.

Vyvýšená postel přístupná po schůdkách má ve svých útrobách úložné zásuvky.

Staršímu synovi Honzovi zůstal původní pokojík, který mu Kristina jen vylepšila tak, aby víc odpovídal jeho potřebám a vkusu. Jinak v místnosti zůstal původní nábytek vyrobený na míru od truhláře. V modrobílé kombinaci je tam vyvýšené patro na spaní, jehož součástí je i regál a skříň, dále zvýšená postel se schůdky a úložnými zásuvkami. Pracovní místo tvoří bílá deska a kontejnery.

Styl Jakubova podkrovního pokoje ovlivnil jeho školní výlet do Londýna, červený sedací vak a vánoční dárek v podobě zrcadla ve tvaru typické červené londýnské telefonní budky. Londýn Jakuba nadchl, a tak mu jej Kristina pomocí několika dalších doplňků a barev dopřála i doma. Dále přesunula část bílého nábytku z původního pokojíku a na zeď nalepila notovou tapetu, která odpovídá Kubovým hudebním zájmům.

Jediným větším zásahem bylo vybudování střešního okna kvůli prosvětlení pokoje. Ke Kubovi se stěhovali i afričtí obří šneci, pískomilky zůstaly s velkou klecí u Honzy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Stěžujete si na své bydlení? Podívejte se, jak žijí lidé v Číně

Hongkong patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. Na ploše 1 104 kilometrů...

Pokud si stěžujete na to, že bydlíte hned u silnice, případně vám vadí hluk či zápach od sousedů, tak se dobře...

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Najdete na iDNES.cz