Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Jak se bydlí potápěči na půdě: obklopil se starým Karlínem na tapetách

  1:00aktualizováno  1:00
Půdní byty představují při budování velkou výzvu. Pro majitele i pro architekta. Pokud však přijde po letech nový majitel, bývá nutná proměna. To je i případ malého podkrovního bytu ve starém domě v Karlíně.

Police a závěsné skříňky byly vyrobené na míru, dřevěný stůl je z Kare stejně jako židle, pohovka a konferenční stolky, retro křesílko je z Retronauta. | foto: Jaroslav Kvíz

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Chcete ho koupit nebo potřebujete podnájem? Vyberte si ze široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Realitní kancelář by sice asi tvrdila, že nabízí byt 2+1, ale těžko lze kuchyňku o ploše 3,7 m2, byť s dveřmi a oknem, pokládat za samostatnou místnost. Právě zrušení příčky mezi kuchyňkou a předsíní se stalo hlavní dispoziční změnou půdního bytu o celkové ploše 56 m2.

„Díky zrušení příčky mezi kuchyňkou a předsíní bylo možné kuchyňskou linku protáhnout do sousedního prostoru, a vytvořit tak kromě dalších úložných prostor i místo pro příležitostné stolování u barového pultu,“ vysvětluje architektka Pavla Kosová ze studia 29, která si vzala proměnu interiéru na starost.

Původní stav - obývací pokoj

Původní stav - obývací pokoj

Původní stav - kuchyň byla umístěna v miniaturním prostoru

Kuchyň byla umístěna v miniaturním prostoru.

Původní stav koupelny s toaletou

Původní stav koupelny s toaletou

Svou spolupráci s majitelem si chválí. „Je to muž ve věci vkusu široce rozkročený mezi láskou ke starým, industriálním věcem, což je i důvod, proč si vybral Karlín, a elegancí italského střihu.“

Právě vkus mladého muže, jinak také nadšeného potápěče, ji přivedl k řadě nápadů. Mezi nejvýraznější patří použití zajímavých a na míru vyrobených fototapet podle starých fotografií Karlína, které vytvořilo designérské studio Wal1.

Malý, ale šikovný

Dispoziční řešení bytu nebylo nutné zásadně měnit, pouze se do prostoru otevřela maličká kuchyně. Architektce se podařilo přidat do „předsíně“ i úložné prostory v podobě vestavěné skříně a botníku na míru v předsíni.

Při rekonstrukci se rozšířil i průchod do obývacího pokoje.

Při rekonstrukci se rozšířil i průchod do obývacího pokoje.

U skříně bylo nutné respektovat, že se do spodní části ukládá velký box s těžkými tlakovými lahvemi, bylo tak nezbytné vyhnout se jakýmkoliv lištám či zvýšeným přechodům mezi podlahou v předsíni a skříní.

Kuchyň zůstala dimenzovaná pouze pro jednu osobu, ale podařilo se zde prorazit odvod pro digestoř. Původně byla totiž pouze recirkulační, což v malém prostoru nestačilo. I přes minimální plochu najde majitel v kuchyni vše potřebné, od velké vestavěné lednice s mrazákem, přes vestavěnou troubou až po myčku.

Na čelní stěnu kuchyně byla podle návrhu architektky vyrobená velkoformátová...

Na čelní stěnu kuchyně byla podle návrhu architektky vyrobená velkoformátová tapeta se starým plánem Karlína. Za sporákem tapetu chrání skleněná deska kotvená nerezovými úchyty.

Retro křesílko v novém potahu je z Retronauta, skupiny nadšenců, kteří nabízejí...

Retro křesílko v novém potahu je z Retronauta, skupiny nadšenců, kteří nabízejí zrepasovaná křesla z 50. až 70. let či od Jindřicha Halabaly.

Čelní stěna kuchyně zaujme hned při prvním pohledu, je na ní velkoformátová tapeta se starým plánem Karlína, kterou navrhla architektka Kosová. Prostor za sporákem chrání před nečistotou skleněná deska kotvená nerezovými úchyty. Malý prostor kuchyně pak opticky zvětšuje pololesklý bílý lak na hladkých dvířkách.

Obývací prostor v šedé

Původní žlutá výmalba v obývacím pokoji (v přehřívaných půdních prostorách opravdu hodně nevhodná) musela ustoupit bílé a šedé. Stavební úpravy jinak stačilo omezit na vybudování akustické předstěny před mezibytovou příčku za sedačkou. Zvuková izolace mezi vedlejším bytem byla totiž minimální.

Fotogalerie

Výrazně členitý prostor místnosti si vyžádal nábytek na míru, i když jen v omezené míře. Stačila malá sestava se závěsnými skříňkami.

Bílý lak je zde kombinovaný s dýhou z amerického ořechu. Ta pak barevně odpovídá palisandru, ze kterého je masivní jídelní stůl a konferenční stolky, obojí z nabídky Kare.

Starý Karlín se „propisuje“ do obývacího pokoje díky závěsnému lustru, na němž byla opět využita grafika této pražské čtvrti. Jako barevný akcent místo obrazu použila Pavla Kosová starý školní plakát, a retro křesílko od Retronauta.

V příjemné ložnici si architektka vystačila s velkým lůžkem (Kare) a nočními stolky. Dominantu pokoje představuje na míru navržená a vyrobená velkoformátová tapeta přes celou stěnu s motivem historického Karlína. Obrázek našla Pavla Kosová v majitelově oblíbené knížce, zvětšením vznikla moderní „rozpixelovaná“ grafika.

“To zcela odpovídá majitelovu přání žít obklopen historickými věcmi a zároveň ve zcela moderním prostředí,“ vysvětluje architektka Kosová. Místo skříní má majitel k dispozici šatnu, kam lze vstoupit přímo z ložnice.

Dominantou ložnice je na míru navržená a vyrobená velkoformátová tapeta s...

Dominantou ložnice je na míru navržená a vyrobená velkoformátová tapeta s motivem historického Karlína. Zvětšeninou z knihy vznikla moderní „rozpixelovaná“ grafika.

Koupelna v novém

Původní nevzhledná koupelna se výrazně proměnila: novou dlažbu i obklady (oboje RAKO) doplnily nové zařizovací předměty, od kapotovaného stojícího WC až po na míru vyrobenou skříňku pod moderní obdélníkové umyvadlo. Truhlář šířku skříňky přizpůsobil délce nástěnného svítidla z IKEA. Ta „dodala“ i roletu, za níž se v nice skrývá pračka a kotel.

Sprchový kout uzavírají dveře z kaleného skla Hüppe. “Kvůli koníčku majitele jsme museli umístit do stropu ve sprše pevný trám, do něhož se upevnil závěs pro těžký neoprén, který musí být před uložením suchý,” vysvětluje Pavla Kosová.

Skříňku pod umyvadlo vyrobil na míru truhlář, má stejnou délku jako svítidla...

Skříňku pod umyvadlo vyrobil na míru truhlář, má stejnou délku jako svítidla nad zrcadlem z IKEA.

Koupelna po rekonstrukci - obklady Rako, skleněné dveře Hüppe, za roletou z...

Koupelna po rekonstrukci - obklady Rako, skleněné dveře Hüppe, .za roletou z IKEA je skrytá pračka a kotel.

Na detailech záleží, to dodržela autorka projektu i v koupelně . Místo lišt proto navrhla takzvané kamenické spoje s hranou obkladačky seříznutou o 45 stupňů. Výsledný dojem je tak docela luxusní, i když většina zařizovacích předmětů nebyla nijak finančně náročná.

Autorka projektu

Ing. arch. Pavla Kosová
* 1980
Absolventka FA ČVUT, praxe v ČR a USA. V roce 2010 založila vlastní ateliér Studio 29. Navrhuje zejména rodinné domy a interiéry s úctou k okolnímu prostředí, respektem k osobnosti klienta a citem pro detail.

„Pracuji především s pokorou... Mým cílem není prosadit své vize. Každý můj projekt je ušit na míru konkrétnímu klientovi, jeho životnímu stylu a jeho vkusu. Chci navrhovat domy, budovy a interiéry, které na první pohled patří tam, kde jsou.“

  • Nejčtenější

Vlastní voda i elektřina. V Čechách roste soběstačný dům bez sítí

Šetrný dům, který si vyrobí veškerou elektrickou energii sám, zachytí maximum dešťové vody, nezbavuje se zbytečně...

Manželé si postavili dřevěný ráj, z luxusního domu jsou nadšeni

Vanessa a Michael jsou velcí příznivci dřeva, navíc se s ním často setkávají i ve svých profesích. Michael je tesař,...

Herec Ota Jirák přestavěl rozpadlou hospodu na chalupářské království

V chalupě na Mladoboleslavsku našel své útočiště nejen známý herec, dabér a mim Ota Jirák se svou milou ženou...

Nová kuchyň i obývák za 110 tisíc. Majitelce proměna vyrazila dech

Tereza bydlí s manželem a synem v panelovém bytě a moc si přeje novou kuchyň, protože v té současné se podle jejích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Centrum hyzdila skládka. Teď je tu osmdesát tůněk a niva pro stoletou vodu

Na místě bývalého rybníka se skládkou ve středu obce Veselí v Pardubickém kraji vznikl volnočasový areál pro všechny...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Za dva a půl milionu si pořídili skvělý mezonet s výhledem na město

Prostor, světlo, dvě terasy a výhled na Petrov a Špilberk jsou hlavní přednosti bytu v Brně, který pro svou rodinu...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Mezonet je po rekonstrukci s designérkou plný vzpomínek na Asii

Podkrovní byt v samém centru Prahy má jistě nepopiratelné kouzlo. Zařídit jej účelně však někdy představuje opravdový...

Zázrak v Dejvicích: z mezonetu 1+kk v chalupářském stylu vzniklo 3+kk

Mezonet o ploše necelých 80 metrů čtverečních, který vznikl z půdní vestavby v polovině devadesátých let, nabízel kvůli...

Najdete na iDNES.cz