Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

  1:00aktualizováno  1:00
Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však proměnil v domov plný světla s dostatkem všeho potřebného včetně volného prostoru. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že se proměnila v hlavní obytný prostor s kuchyní, získal byt 1+1 novou a praktičtější dispozici 2+kk i bez nutnosti stavebních zásahů. | foto: Josef Neumann

Žijete trvale v zahraničí. Proč jste se rozhodla koupit byt v Praze a proč jste si vybrala zrovna lokalitu Holešovic?
Protože dlouhodobě žiji v zahraničí v pronajatých bytech, toužila jsem vybudovat si takový svůj byt „domov“, kam bych se mohla v rámci návštěv rodiny v České republice pravidelně vracet a v budoucnu vrátit natrvalo i se synem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Praha je podle mého názoru jednoznačně nejkrásnější město v Evropě. Lokalitu Holešovic jsem si vybrala i nevybrala. Byt jsem dostala od rodičů, ale v původním velmi špatném stavu. Rozhodla jsem se, že jej zrekonstruuji, protože Holešovice jsou velmi blízko centra a celá čtvrť za poslední léta vzkvétá. Prodej nepřicházel v úvahu, připadalo mi nerozumné prodávat byt, který je kousek od centra, ale i Stromovky a je zde skvělá dopravní obslužnost.

Jaké změny bylo nutné v bytě provést?
Byt neprošel rekonstrukcí od postavení domu v 50. letech. Vše bylo původní, včetně rozvodů elektřiny a odpadů. Vypadávaly pojistky, neodtékala voda a především dispoziční řešení 1+1 bylo zcela zastaralé. Z chodby vedly dveře rovnou do kuchyně, z ní se chodilo do koupelny. Toaleta měla vstup z chodby, poté následoval obývací pokoj a ložnice v jednom. I když nejsem odborník, bylo mi jasné, že je zde spousta špatně využitého místa a byt by mohl vypadat daleko lépe.

Designérka Kristina mi navrhla několik možných řešení, včetně otevřeného prostoru, nakonec jsme se především z finančních důvodů rozhodly do stavebních základů nezasahovat a ponechat původní rozložení, ovšem se zcela novým rozvržením 2 + kk, čímž jsem získala samostatnou ložnici na spaní. Také vanu a úložný prostor v koupelně, v malém bytě velmi cenné.

Proč jste se rozhodla oslovit právě Kristinu Prokšovou?
Kristinu jsem si našla na internetu. Zaujaly mne její webové stránky, ze kterých na mne dýchala pohoda a harmonie. Kristina na můj požadavek pohotově odpověděla a za pár dní jsme se sešly v bytě a vše probraly. Kristina má schopnost naslouchat, a i když jsem já sama neměla příliš konkrétní představu o výsledku, vše dopadlo nad mé očekávání.

Fotogalerie

Jaké byly vaše praktické a estetické požadavky?
Praktickými požadavky byly především úložný prostor a dostatek místa k pohybu, i když má byt rozlohu pouze 44 m2. Také jsem si přála komfort odpovídající současnosti. Například sušička prádla pro mě byla absolutní nutností. Nechtěla jsem v malém bytě mít sušák, který zabere spoustu místa a na eleganci bytu nepřidá.

Co se týká estetického hlediska, chtěla jsem, aby z bytu vyzařovala harmonie a spojení s přírodou. Přála jsem si místo, které by mě po příchodu domů „pohladilo na duši“. Miluji dřevo ve spojení s bílou barvou a útulnost. Vím, že to vše nebylo lehké skloubit, ale Kristině se to podařilo.

Kombinace přírodního dřeva s bílými plochami v matné povrchové úpravě a akcenty v šedé a žluté barvě dokonale naplňují současné trendy. Bylo toto schéma vaším nápadem, nebo jste nechala Kristině zcela volnou ruku?
Kristině jsem nechala volnou ruku, jelikož jsme byly naladěny na stejnou notu a já jsem jí důvěřovala, že dokáže mé ideály proměnit v realitu. Spolupráce byla naprosto bezvadná, i když probíhala na dálku prostřednictvím e-mailů.

Kristina vždy zaslala e-mail s popisem a fotkami vybraných materiálů a já jsem měla velmi jednoduchou úlohu, návrh schválit. Kristina také řídila ve spolupráci se stavební firmou stavební práce a montáž kuchyně a koupelny.

Společně jsme byly v obchodě vybrat pouze kuchyňskou linku a okenní dekorace. Za ně patří Kristině zvláštní poděkování, protože vybrala naprosto úžasné závěsy do ložnice. Všechny okenní dekorace jsou ušité na míru, což byla nemalá částka, ale vyplatila se. Výsledek je originální a dodává bytu ten správný nádech.

Závěsy do ložnice byly ušity na míru, ve stejném dekoru jsou také povlaky...

Závěsy do ložnice byly ušity na míru, ve stejném dekoru jsou také povlaky polštářů. Veronika vyšší investice do takového řešení vůbec nelituje, protože si právě tyto originální detaily užívá jako to, co dodává prostoru skutečnou osobitost.

Prostor působí čistě a otevřeně mimo jiné i proto, že zde máte minimum volně stojícího nábytku. Jak jste vyřešily s designérkou úložné prostory?
Do kuchyňské linky se vešly všechny domácí spotřebiče: pračka, sušička, lednice, mrazák, myčka a trouba. V chodbě je velká úložná skříň, která slouží k uložení vysavače, čisticích prostředků a podobně. Druhá část blíže ke vchodu je určena na šaty, boty či deštníky. V ložnici je pak další velká šatní skříň.

Postel má zvedací rošt, takže také v ní je úložný prostor pro věci, které nepoužívám každý den, například cestovní kufry.

Chystáte v interiéru nějaké změny? Je zde něco, co byste si dnes přála mít jinak?
Tak, jak byt Kristina navrhla, mi v současné době naprosto vyhovuje a splňuje všechny mé představy a požadavky.

Slovo designérky

Původní dispozice bytu 1+1 nebyla pro Veroniku vhodná. Navrhla jsem tedy několik prostorových řešení, z nichž nakonec vyhrál ten nejšetrnější v tom smyslu, že nebylo nutné zasahovat do příček. Z původní kuchyně vznikla ložnice s přístupem do koupelny, kuchyň se přesunula do části obývací, vznikl tak nově prostor 2+kk.

Co se týká stylu, držela jsem se světlých a neutrálních barev a materiálů. Obecně lze říct, že je byt zařízený v přírodních tónech dubového dřeva v kombinaci s béžovou, bílou a žlutou. I když je byt díky své rozlehlé terase, která kopíruje celou délku bytu, velmi světlý sám o sobě, tak mu světlejší barevné kombinace dodaly vzdušnost.

Kristina Prokšová

Designérka Kristina Prokšová prostor plně přizpůsobila potřebám Veroniky.

Designérka Kristina Prokšová prostor plně přizpůsobila potřebám Veroniky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Manželé si postavili dům s radostí ze života. Chtějí za něj 218 milionů

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra....

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra. Ettore Sottsass stavbu vyšperkoval do...

Najdete na iDNES.cz