Jak přestavět panelákový byt na rodinný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Na začátku byl rozvod, po němž se Ina s dvěma dětmi stěhovala z velkoryse řešeného rodinného domu do panelákového bytu. Kompletní rekonstrukcí se jej ale pokusila přiblížit svému původnímu bydlení.

Maximálně otevřít a propojit prostor, to byl hlavní cíl rekonstrukce | foto: archiv majitelky bytu

Rekonstrukce panelového bytu

Pohled do předsíně bytu.

Mladá žena koupila dvougenerační panelákový byt 4+1 na okraji Prahy 8 díky finančnímu vyrovnání. Starý dům byl nedaleko, takže děti mohly dál chodit do stejné školy a neztratily ani své kamarády.

Zatímco lokalita splňovala všechny požadavky stoprocentně, o bytě to už říci nešlo. Ačkoli má přes sto metrů čtverečních, jednotlivé místnosti měly kolem patnácti až dvaceti metrů čtverečních.  O patnáctimetrovou halu Ina nestála. K čemu? 

Rekonstrukce panelového bytu

Rekonstrukce panelového bytu.

K bytu patřila také komora, do níž se ovšem vstupovalo ze společné chodby. Všechny tyto nedostatky se podařilo nové majitelce odstranit, musela ovšem vybourat většinu příček a postavit nové.

Šatna se hodí i v paneláku

Od družstva si Ina přikoupila kus chodby a posunula vstupní dveře. Díky tomu připojila komoru k bytu a proměnila ji na šatnu s malým oknem a vstupem přímo z haly.

"I když má šířku pouhých 120 centimetrů, vejde se do ní až neskutečně věcí. Na jedné straně jsou police hluboké 28 centimetrů na boty, na druhou se vešly regály s hloubkou 35 centimetrů na krabice," popisuje majitelka.

Rekonstrukce panelového bytu

V šatně je vše spočítané na centimetry.

Dlouho pečlivě počítala, jak dostat do šatny všechno potřebné. Regálový systém z Ikey nabízí možnost libovolně hýbat s výškou a umístěním polic podle toho, co je třeba právě uložit.

Bourání až na panel

Maximálně otevřít a propojit prostor, to byl hlavní cíl rekonstrukce. Zmizela tak nejen příčka mezi obývacím pokojem a kuchyní, ale také zeď mezi těmito dvěma místnostmi a chodbou. Ta se zmenšila o několik metrů, které naopak přibyly propojenému obýváku s kuchyní a také koupelně.

V bytě jsou nově udělané rozvody elektřiny. Je to poměrně technicky náročné, v tomto případě firma využívala speciální frézu na panely. Ale díky tomu má Ina elektrickou zásuvku i na balkoně.

V zimě posloužila pro vánoční světelnou výzdobu, v létě dojde na gril. Když už se "sáhlo" na zdi, nechala majitelka udělat i nové omítky, vybourat staré kovové zárubně a nahradit je novými, obložkovými, které samozřejmě doplnily nové dveře.

Rekonstrukce panelového bytu

Výměna zárubní a dveří bytu prospěla.

Všude se měnily i  podlahy. Nenajdete tu dřevo, ale ani plovoucí laminátovou krytinu. "Soused nad námi ji má, takže víme, jak je hlučná. Proto jsem se rozhodla být k lidem pod námi ohleduplnější. Všude - s výjimkou koupelny a toalety - kde je kvůli podlahovému topení dlažba, jsem zvolila klasické PVC," říká majitelka.

V celém bytě je použitý jeden typ a jeden vzor, tím se prostor opticky zvětšil.

Ostrůvek je centrem bytu

Propojený obývací pokoj s kuchyní má dnes 33 metrů čtverečních, čímž se rodina přiblížila ke standardu, který si dopřávala v domě. Tam společný obytný prostor zabíral celé přízemí.

Rekonstrukce panelového bytu

Ostrůvek odděluje kuchyni od jídelní části.

Jako optický předěl mezi varnou a obývací zónou slouží ostrůvek. I v tomto bytě se potvrdila zkušenost z jiných bytů - stal se centrem celého dění v místnosti. "Na stojáka" se u něj připravují večeře, popíjí káva a řeší různé rodinné záležitosti.

Kuchyně je od obýváku oddělená nejen ostrůvkem, ale také různě barevnými stěnami. Zatímco obytná část je vymalovaná meruňkově oranžovou, kuchyňský prostor má světle modré zdi.

Změny se nevyhnuly ani oknům. A to přesto, že výměnu původních za nová plastová provedl už starý majitel.

"Tím, že se zrušila příčka mezi oběma místnostmi, bylo možné v původní panelákové sestavě nahradit prostřední plný díl klasickým oknem. Tak vznikla kompletně prosklená stěna," popisuje současnou situaci majitelka.

Rekonstrukce panelového bytu

Celá čelní stěna je prosklená.

Prádelna v paneláku

Dvougenerační byt byl vybaven dvěma koupelnami, a  tím také dvěma stoupačkami. Ině se zdálo zbytečné, aby tři lidé měli k dispozici dvě koupelny. Proto jednu z nich proměnila na prádelnu. Do malé místnosti dala pračku se sušičkou a regály na odkládání prádla i pracích prostředků.

Jedna věc však na tomto řešení není ideální: do prádelny se vstupuje z ložnice, protože stěna vedoucí do chodby - kde by byly dveře určitě praktičtější - byla nosná.

Rekonstrukce panelového bytu

Pračka a sušička nad sebou znamenají úsporu místa.

K bytu samozřejmě patří koupelna a samostatné WC. Do koupelny se podařilo vtěsnat kromě umyvadla a základního nábytku i sprchový kout. Ten se nyní jeví jako zbytečný.

Vana je totiž zhruba z poloviny zasunutá do výklenku, a tak není problém se v ní i sprchovat bez toho, že by děti rozstříkaly vodu po celé koupelně. Bidet, který se na samostatné WC nevešel, nahradila baterie Oras Bidetta. 
Do koupeny i na toaletu Ina zvolila jednoduché bílé a světle modré obklady. Prostor "zateplil" dřevěný nábytek, který poměrně levně pořídila v  prodejně Kika a v Bauhasu.

Děti vybíraly barvy

Nejméně se rekonstrukce bytu dotkla obou dětských pokojů. Ty mají původní velikost kolem patnácti metrů čtverečních. Dřevěný nábytek si sem děti přestěhovaly ze svých starých pokojů.

Rekonstrukce panelového bytu

Chlapecký pokoj je ve výrazné zelené.

Rozhodovat však mohly o barvě stěn. Syn sice nejprve uvažoval o kombinaci bílé a černé, ale později na radu matky uznal, že by taková místnost vypadala asi divně. Odvážná byla i jeho druhá volba - pokoj má vymalovaný z jedné poloviny na zeleno, z druhé na modro.

Dcera od začátku preferovala "holčičí" odstíny - žlutou a oranžovou. I když jsou obě barvy nakonec dost podobné, nevadí to. Naopak malý prostor krásně rozsvítily.

Rekonstrukce panelového bytu

Teplá oranžová pokoj rozzářila.

Podobně jednoduše je zařízená i Inina ložnice - dominuje jí dvoupostel, kterou doplňují komody. 

Rekonstrukce bytu trvala zhruba šest týdnů - majitelka víc času neměla, protože musela opustit dům - a stála přibližně 750 tisíc korun, včetně vybavení. "Během půl roku, co zde bydlíme, se tu nevyskytly žádné velké závady. Stavební firma Melš splnila i termín, který slibovala," hodnotí konečný výsledek majitelka.

Rekonstrukce panelového bytu

Koupelna s dřevěným nábytkem.

Autoři:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Žil v domě bez vody. Prodal WhatsApp a koupil sídlo za 2,4 miliardy

Miliardář Jan Koum, který spoluzaložil aplikaci WhatsApp, vyrůstal do 16 let u...

Miliardář Jan Koum, který spoluzaložil aplikaci WhatsApp, vyrůstal do 16 let u Kyjeva v domku bez tekoucí vody. Střih....

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Fara v Kmetiněvsi jim změnila život. Teď ji prodávají za 10,5 milionu

Fara se vždy v minulosti v průběhu let upravovala a rozšiřovala podle...

Na faru z roku 1747 se rodina přestěhovala z Prahy v roce 2009. Nemovitost v Kmetiněvsi v kladenském okrese postupně...

Najdete na iDNES.cz