Svůj byt vnímáme jako bílou nádobu na bydlení, říká architekt Obršál

  1:00aktualizováno  1:00
Při návrhu a realizaci bytu na pražských Vinohradech nemusel architekt Lukáš Obršál přistupovat na žádné kompromisy. Klientem si totiž byl tentokrát sám. Výsledek je tak příkladem funkčního bydlení, které je během provozu plné života mladé rodiny. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Při vytváření vlastního bytu vsadil architekt na bílou barvu. | foto: Robert Žákovič

Byt na Vinohradech prodávala developerská společnost ve stavu před rekonstrukcí. Původně šlo o dvě malé bytové jednotky fungující nezávisle na sobě a veškeré bourací práce čekaly na nového majitele, což byla zajímavá výzva a zároveň splněný sen Lukáše Obršála, architekta, který se těšil, že jeho dalším projektem bude vlastní domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Spolu i od sebe

Interiér lze rozdělit na dvě části. Hlavním motivem je otevřená obytná hala zahrnující vstupní prostory, relaxační zónu, kuchyň, jídelní kout a lodžii, která vznikla z původní zasklené pavlače orientované do klidného dvora.

Soukromí každému členu rodiny poskytuje druhá část bytu se třemi menšími pokoji, pracovnou a šatnou, které jsou spojeny malou chodbičkou. Lze je kdykoliv uzavřít a oddělit od zbytku denního provozu v případě potřeby klidu.

Cílem bylo vytvořit komunikační zónu, v níž se může celá rodina potkávat, i když se každý zrovna zabývá něčím jiným, a zároveň umožnit přemístění do klidové zóny podle nálady.

Všechny funkční zóny v obytné hale jsou jasně vymezeny a zároveň volně přechází

Všechny funkční zóny v obytné hale jsou jasně vymezeny a zároveň volně přechází jedna ve druhou. Díky tomu může být celá rodina pohromadě, i když každý zrovna dělá něco jiného.

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Chcete ho koupit nebo potřebujete podnájem? Vyberte si ze široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Určité členění jednotlivých zón podle funkce však bylo nutné, architekt Lukáš Obršál tedy zvolil citlivé předěly v rovině do výšky očí, takže při posezení na pohovce lze vnímat vyčleněný mikrosvět obývacího koutku a zároveň mít pocit velkého vzdušného prostoru.

Zabydleno životem

Činžovní dům s pavlačí byl postaven koncem 19. století, čemuž odpovídala dispozice obou bytů: vstupní místnosti byly orientovány do dvora, v tomto případě na jih, a obytné do ulice na sever.

Fotogalerie

Proto nejvíce světla do prostoru proniká z vnitrobloku, navíc přes zasklenou lodžii, takže architekt a zároveň majitel bytu rozhodl, že v prostoru bude převažovat bílá barva.

Původně chtěl i bílou podlahu, ale jeho žena se obávala, že prostor bude působit příliš chladně a nezabydleně, zvolili tedy dubové parkety, jejichž žlutohnědý odstín je vlastně jedinou barvou v prostoru.

„Moje žena mě překvapila, že vůbec neměla tendenci byt dekorovat, což jsem velmi ocenil. Mám zkušenost, že se s klientem dohodnu na tom, jak má prostor vypadat, a když za čtrnáct dní přijdu, všechno vypadá jinak. To u nás naštěstí neproběhlo a výsledek je trochu méně zdobný, ale pro nás je to lepší, protože máme dvě malé děti, které všude roznesou hračky, a najednou to máme velmi útulné. Náš byt vnímáme jako bílou nádobu na bydlení, ve které se odrážíme my čtyři, a to je milion barev a věcí,“ vysvětluje Lukáš Obršál.

Společný obývací prostor zahrnuje kuchyň, jídelnu a pohodlné sezení. Kuchyň je

Společný obývací prostor zahrnuje kuchyň, jídelnu a pohodlné sezení. Kuchyň je opticky odcloněna barovým pultem, který zároveň ukrývá drobné spotřebiče.

Zcela spokojený bude, až se podaří naplnit původní plán bytu a dokončit dětské pokoje pro dva malé syny. Pokoj toho mladšího z nich, teprve devítiměsíčního chlapečka, totiž dosud sloužil jako pracovna se dvěma pracovními místy.

Když chce být rodina spolu

V tuto chvíli je v bytě pouze pracovní kout v ložnici a architekt usiluje o nákup nebytového prostoru v přízemí domu. Rád by i při práci dál zůstával v blízkosti své rodiny, zvykl si totiž využívat krátkých přestávek, které si vyhrazuje mezi obrovským množstvím práce, k tomu, aby si pohrál s dětmi nebo s něčím pomohl ženě.

A přesně to je důvodem, proč po desetiletích, kterým vládly malé a důkladně oddělené komůrky, jsou největším trendem současnosti otevřené prostory: lidé tráví více času spolu jako skutečná rodina, ať už dělají cokoliv.

Ložnice je orientovaná na sever do ulice stejně jako dva dětské pokoje.

Ložnice je orientovaná na sever do ulice stejně jako dva dětské pokoje. Zajímavý prvek představují otevřené šatní skříně.

Hlavním tématem bytu je tak otevřená obytná hala slučující všechny denní provozy v jednom prostoru. K ní bylo nutné přiřadit klidovou zónu se soukromými prostory. Rytmus a počet uličních oken umožnil umístit oproti zadání jednu místnost navíc. Pokoje sice nejsou plošně velkorysé, ale díky vysokým stropům jsou pocitově vzdušné.

„Interiér se díky jednostranné orientaci na jih v kombinaci s přístupem světla přes lodžii jevil od začátku jako temný, proto jsem se rozhodl, že jej pojednám v bílé barvě. Navíc bylo nutné skloubit původní historické artefakty s novým vybavením a jednotná barva tomu pomohla. Nuance jsou jen v odstínech a stupních lesku,“ dodává Lukáš Obršál, architekt a majitel bytu.

Úzká šatna s vestavěnými skříněmi a dalšími úložnými prostory ukrytými ve

Úzká šatna s vestavěnými skříněmi a dalšími úložnými prostory ukrytými ve sníženém podhledu spojuje ložnici a dva dětské pokoje. Je zde také malá toaleta, aby děti v noci nemusely běhat přes celý byt.

Nábytek v pokoji staršího syna kopíruje vzhled celého interiéru. Barevné jsou

Nábytek v pokoji staršího syna kopíruje vzhled celého interiéru. Barevné jsou zde jen doplňky v podobě tapety nebo koberce, které lze snadno vyměnit, až bude větší. Barevné jsou i hračky skladované v otevřeném úložném prostoru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

  • Nejčtenější

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Premium

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson přijede s nehudební show. Získejte vstupenky zdarma

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se předvede v poněkud netradiční roli. V rámci večera mluveného slova představí svou...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Pojďte dál. Majitelé dřevostaveb zvou veřejnost na návštěvu

Podívejte se na výběr několika dřevostaveb postavených v Česku v posledních letech. Další můžete sami navštívit během...

Z nudného tradičního anglického domu vznikl funkční a veselý interiér

Architektonické studio LLI Design stojí za kompletní rekonstrukcí rodinného domu Butterton v anglickém hrabství...

Najdete na iDNES.cz