Byt na Malé Straně má výhled, za který by turisté zaplatili cokoliv

  1:00aktualizováno  1:00
Funkční a příjemný interiér s respektem k historii domu, který na sebe nebude poutat přílišnou pozornost a dovolí tak vyniknout výhledu. S takovým zadáním pracovaly architektky ze studia Gens při rekonstrukci bytu na Malé Straně. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Dominantu interiéru tvoří výhled na panorama Pražského hradu. | foto: Iveta Kopicová

Majitel bytu žil v této půvabné části Prahy už před téměř třiceti lety. Od té doby má Malou Stranu podle svých slov zafixovanou jako místo, které si zachovalo lidský rozměr. Když se mu tedy naskytla možnost koupě bytu s jedinečným výhledem, neváhal ani chvíli.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Studio Gens oslovil na základě jejich realizací a doporučení známého poté, co se neshodl s předchozími dvěma architekty. „Hlavním požadavkem bylo vytvoření interiéru, který bude respektovat historii domu a poskytne mi potřebné zázemí. Zcela zásadní bylo nenarušit jedinečný výhled na Kampu a panorama Pražského hradu,“ vysvětluje majitel.

Všechny kroky a části interiéru s architektkami ze studia Gens pečlivě probral. „V naprosté většině věcí jsem nemusel nijak zasahovat. Byt je výsledkem práce architektek, s jejichž prací jsem byl naprosto spokojen. Především oceňuji to, že mají vytvořené korektní vztahy s dodavateli, které mi doporučily. Musím říct, že všichni dodavatelé odvedli svoji práci v termínu a v dohodnuté kvalitě,“ vysvětluje investor.

Je rád, že dal na doporučení architektek a celý zrod a realizace interiéru proběhla v klidu, nicméně to, že zde převládá dřevo, není náhoda. Majitel má tento materiál rád a myslí si, že do interiéru patří.

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na...

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na malý jídelní stolek vzhledem k tomu, že byt obývá majitel sám. Orientace sezení a pracovního zázemí byly podřízeny výhledům z okna.

Malý a velkorysý

Dům, který nedávno prošel celkovou rekonstrukcí, je postavený v historizujícím slohu a na období jeho vzniku navazují také úpravy bytu. Základem interiéru jsou postaršené kazetové dubové podlahy, dveře odkazující na dané období a repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení.

Může vás zajímat

La Corte

La Corte

La Corte - jedinečné bydlení v historickém centru Prahy.

Další nabídky na Reality.iDNES.cz.

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na malý jídelní stolek. Orientace sezení a pracovního zázemí byly podřízeny výhledům z okna. Byt obývá investor sám, řešení úložných prostor v předsíni je proto dostačující.

„Možnost vytvoření malého zázemí s úložnými prostory nám pomohlo nezatěžovat obytné místnosti objemnými skříněmi. Prostor tak působí vzdušně a velkoryse,“ vysvětluje designérka Šárka Špačková.

Malá koupelna bez okna a volba jemných tónů při hledání vhodného kamene navedly autorky realizace k výběru travertinu v kombinaci s onyxem. Onyxová stěna umožňuje částečný prostup světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z přilehlé koupelny.

Travertin byl použit na obložení podlahy a stěn a byl z něj vyrobený na míru i pult s umyvadlem. Výsledek této sofistikované práce s barvami a materiály je jednoduchý a nadčasový, ale zároveň velmi elegantní i praktický. Především však umožňuje díky dokonalému výhledu být tím hlavním tématem bytu přesně podle přání jeho majitele.

Stěna oddělující koupelnu od ložnice je z onyxu, který umožňuje částečný...

Stěna oddělující koupelnu od ložnice je z onyxu, který umožňuje částečný prostup denního světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z koupelny.

Obložení podlahy a stěn v koupelně je z travertinu stejně jako pult s umyvadlem...

Obložení podlahy a stěn v koupelně je z travertinu stejně jako pult s umyvadlem vyrobený na míru.

Názor autorek interiéru

„Zadáním investora bylo vytvořit interiér, který není chladný a poplatný moderním trendům, který je nadčasový a je určený k občasnému bydlení pro jednu, příležitostně dvě osoby. Hlavní důraz byl kladený na zachování výhledů z oken,“ popisují Šárka Špačková a Olga Frydecká ze studia Gens.

Protože upřednostňují přírodní materiály a střídmou barevnost, tak i zde architektky používaly pouze teplé tóny v odstínech béžové. „Při této nevelké realizaci jsme si opět ověřily, že interiér v jednom barevném tónu s akcentem na výběr materiálů je více než dobrým řešením,“ tvrdí autorky.

Repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení evokují dobu...

Repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení evokují dobu vzniku domu a s minimalisticky řešeným interiérem tvoří příjemný kontrast.Převládající dřevo a neutrální barevné odstíny jsou zárukou nadčasovosti a elegance.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

V Kuřimi vyrostla sportovní a hravá kráska. Z haly je místní symbol

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru...

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru postupně vznikajícího sportovního areálu....

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Najdete na iDNES.cz