Nebytové prostory je nadchly. Proměnili je na krásný byt se zahrádkou

aktualizováno 
Mladý pár z brazilského Sao Paula měl obrovské štěstí. Při hledání nového domova partneři natrefili na velké nebytové prostory v přízemí novostavby. Na konci proměny, které se ujali architekti z ateliéru Estúdio Penha, je krásné bydlení o rozloze 400 metrů čtverečních.

Majitelé tráví venku každou volnou chvilku, interiér je s exteriérem elegantně propojen. Přírodní pergola chrání před prudkým sluncem. | foto: Estúdio Penha

Přestavby bytu v rezidenční čtvrti Jardim das Bandeiras v západní části Sao Paula se ujal tým brazilských architektů ve složení hlavního architekta a majitele kanceláře Vitora Penhy, Veronicy Molinové a Eloisy Marcolové. 

Fotogalerie

Mladý pár získal díky rekonstrukci byt o celkové rozloze takřka čtyři sta metrů čtverečních. Dvě stě osmdesát metrů čtverečních velkou předzahrádku s venkovním posezením lze totiž směle zahrnout do plnohodnotného obytného prostoru. Majitelé tráví venku každou volnou chvilku.

Tvůrci nový byt pojali jako otevřenou plochu, ve které se přelévají jednotlivé funkce bydlení. Privátní část s ložnicí a sociálním zázemím zůstala upozaděná na úkor společenské zóně: obývacímu pokoji, obytné kuchyni a kanceláři. Půl roku trvající rekonstrukce byla dokončená v roce 2017 před Vánoci. 

Architekti dostáli svému charakteristickému rukopisu. Razí názor, že důležité je nestydět se ukázat to, co jinak zůstává zrakům skryto: vodovodní potrubí a technické trubky či odhalené cihlové stěny. To všechno je podle mladého ateliéru kořením bytu.

Kromě základního požadavku na skutečně kvalitně zařízenou pracovní zónu s nekomplikovaným přímým vstupem, ale zároveň dostatečně odstíněnou od zbylé části bytu, si pár přál vybudovat velký kuchyňský kout s pracovním ostrůvkem. Majitele totiž spojuje vášeň ke kulinárním experimentům a zvou domů přátele na tematické večeře.

Surový styl nebytového prostoru proměnili architekti v útulnou domácnost s industriálním nádechem. Při pohledu do interiéru je zřejmé, že bílá vládne vesměs jen stěnám. Huňaté koberce se střídají s masivní, teplou dřevěnou podlahou, poctivé dřevěné skříně, komody a stoly doplňuje solitér na míru domácnosti vyrobené kuchyně s betonovým dezénem. 

Za pohovkou je umístěna ložnice majitelů.

Za pohovkou je umístěna ložnice majitelů.

Vše doplňují pastelové barvy: mentol v jídelně a kuchyni, nebeská modř na sametu obří rohové pohovky v obývacím pokoji či květovaný textil v ložnici a na venkovním lůžku na terase. Důležité jsou i doplňky. V žádném pokoji nechybí řezané květiny v nejrůznějších vázách posbíraných na bazarech i po rodičích, zarámované rodinné fotografie nebo sbírka kytar.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Další z rubriky

Prkénko dostalo tvar vlajky a poté nejvyšší ocenění za design

Nadčasová kombinace dřeva a oceli prkénka Nerez.

Jiří Krůta a Vojtěch Hrach, rodáci z Brd, založili značku UBRD, která „kóduje“ minimálně tři informace: Česko, vztah ke...

Úředníci jim nechtěli povolit přístavbu, tak vymysleli obytné vejce

Souboje s úředníky svádějí investoři a architekti po celém světě. Belgická...

Souboje s úředníky svádějí investoři a architekti po celém světě. Belgická architektonická firma dmvA měla pro kancelář...

Mezonet po proměně. Konečně má terasu u obývacího pokoje i nádech Asie

Díky nové dispozici získal hlavní obytný prostor přímý výstup na terasu.

Předělávat byt v novostavbě? Žádná výjimka, spíš pravidlo. Developeři se jen málokdy trefí do vkusu a potřeb budoucích...

Najdete na iDNES.cz