Znojmo se prezentuje hravým pexesem.

Znojmo se prezentuje hravým pexesem. | foto: Bronislav Mikulášek a Jaromír Novák

Patrioti propagují Znojmo pomocí karetních her. Nápad na kvarteto přišel v lese

  • 0
Chrám sv. Mikuláše, radniční věž, rotunda sv. Kateřiny, Masarykovo náměstí i s podzemím nebo Šatovský viadukt patří k pamětihodnostem Znojma, které hrají roli i v propagaci města. Nově tyto pamětihodnosti využili tvůrci kvarteta a pexesa, kteří svoje milované město představují hravou formou. Chystají i deskovou hru.

Když Bronislav Mikulášek společně s dalšími autory dokončil knížku o jejich rodném městě s názvem Znojmo – příběhy mezi nebem a podzemím, chtěl začít pracovat na dalším projektu, kterým by lidem město opět více přiblížil. Milovníci Znojma se díky tomu dočkali Znojemského kvarteta, na němž Mikulášek pracoval společně s Jaromírem Novákem.

Balíček dvaatřiceti karet obsahuje akvarelové ilustrace nejrůznějších míst, mezi která patří třeba rotunda sv. Kateřiny, Masarykovo náměstí i s podzemím nebo Šatovský viadukt. Hra vyšla v průběhu května.

„Šel jsem takhle jednou v zimě po lese a v hlavě mi přistála myšlenka, že je potřeba si více hrát. Děti i dospělí by mohli na chvíli odložit telefony a zahrát si něco společně, a tak mě napadlo, že bych mohl vytvořit hry pro děti,“ vysvětluje Mikulášek.

Znojmo se prezentuje hravým pexesem a kvartetem.

Společně s kamarádem Novákem se rozhodl, že by pro ilustrace na kartách mohli použít jeho fotografie, které pořídil za desetiletí svého života. „Má nádherné fotky a velký cit pro zajímavé snímky,“ říká Mikulášek.

Pomocí speciálního programu, který umí vytvořit atraktivní perokresbu, převedli tvůrci vybrané snímky do akvarelových ilustrací. Každý jednotlivý snímek bylo ale třeba následně barevně upravit. Celý proces tvorby jednoho obrázku tak trval pět až sedm hodin.

Protože mělo kvarteto úspěch, přidali v minulých dnech oba znojemští nadšenci ještě pexeso. „Nebylo jednoduché se rozhodnout, které památky, zajímavosti a krásy Znojma chceme do karet vybrat. Ke každé fotografii nás pojí nějaký příběh,“ vypráví znojemský rodák Mikulášek.

Nakonec vybral tematické motivy znázorňující samotné město, rotundu sv. Kateřiny, radniční věž, národní park Podyjí, Loucký klášter, znojemské osobnosti a hrady a zámky. Každá karta má svůj název. Třeba skupina karet věnovaná rotundě sv. Kateřiny skýtá i malbu, která je k vidění v interiéru samotné památky. Tuto kartu nazvali tvůrci „Kněžka s pohárem“ a k jejímu vytvoření potřebovali i svolení Jihomoravského muzea.

Na kvartetu pracovali přes tři měsíce. K prodeji je ve znojemských knihkupectvích, hračkářstvích a obchodech zaměřených na dárkové a upomínkové předměty, v informačním centru města a také na facebookovém profilu Bronislava Mikuláška zatím okolo tisícovky karetních balíčků.

Šestapadesátiletý znojemský patriot Mikulášek má spoustu dalších aktivit. Je majitelem penzionu a vinného sklepa Váš sklep. Kromě toho je i vášnivým cestovatelem a organizátorem festivalu Cesty světem. A slibuje, že kvartetem kolekce her o Znojmě neskončí. Autoři plánují vytvořit ještě originální deskovou hru Poznej Znojmo.

„Lidé se v ní budou pohybovat po Znojmě a národním parku Podyjí, čímž se seznámí s tamní historií. Kromě edukační složky bude tato hra především skvělou zábavou pro věkové kategorie od šesti až do sto a více let,“ popisuje Mikulášek.

24. února 2015