(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Pět zlodějů vykrádalo obecní úřady. Brali peníze i lístky do divadla

  • 2
Jihomoravští policisté objasnili dvacítku vloupání, za níž stojí pětice pachatelů. Zaměřovala se hlavně na obecní úřady a způsobila škodu téměř milion korun. Zloději si kromě hotovosti přisvojovali stravenky nebo vstupenky na divadelní představení.

Za vloupáními stál hlavně jednačtyřicetiletý muž z Brněnska. V polovině října loňského roku se nejprve oknem vloupal do jedné firmy v Rajhradě.

„Tam se zmocnil velmi zajímavé finanční hotovosti a nemalého množství stravenek. Škoda se tak vyhoupla na skoro 200 tisíc korun,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

O dva dny později tento muž obrátil svou pozornost k obecnímu úřadu ve Spešově na Blanensku. Také tam odcizil peníze a stravenky.

„Hodily se mu například i odložené lístky do divadla. Obecnímu úřadu tak způsobil škodu za téměř 80 tisíc korun,“ podotkl Malášek.  

Za další dva dny se přesunul na Benešovsko. Spojil se s o tři roky mladším kumpánem, s nímž se znal z předešlého výkonu trestu. Vloupali se do obecních úřadů v Přestavlkách u Čerčan a Petroumi. Zřejmě jim to ale nestačilo, protože ještě z místní mateřské školy sebrali další peníze, kávovar a elektroniku.

Začátkem listopadu pokračoval s dalšími dvěma komplici na Znojemsku. Vloupali se do budov obecních úřadů v Kubšicích, Bohuticích, Olbramovicích, Suchohrdlech u Miroslavi, Hostimi a Čermákovicích.

„Opět se zaměřili především na trezory a v nich uloženou hotovost a ceniny. V Suchohrdlech nepohrdli také několika lahvemi alkoholu a dvěma prodlužovacími kabely,“ doplnil Malášek.

Zloděje chytili na Žďársku

Nejaktivnější ze zlodějů se pak ještě spolčil na Prostějovsku s o devět let starším mužem a společně způsobili škodu přes 20 tisíc obecnímu úřadu v Dědkovicích.

Parta pokračovala v řádění na Žďársku, kde se jej podařilo dopadnout policistům při vloupání do prodejny potravin v Pavlově.

„Policisté následně zadrželi i další jeho střídavé parťáky. Zatím se podařilo pětici pachatelů prokázat nejméně dvacítku vloupání se škodou, která se blíží milionu korun,“ vyjmenoval policejní mluvčí. Podle něj je možné, že seznam případů v brzké době ještě doplní o další.

Jednačtyřicetiletého zloděje stíhají ve vazbě, ostatní na svobodě.