Zaměstnanci firmy Phonexia mají den volna navíc, jejich pracovní týdne trvá od...

Zaměstnanci firmy Phonexia mají den volna navíc, jejich pracovní týdne trvá od pondělí do čtvrtka. | foto: Phonexia

Den volna navíc se firmě osvědčil, zaměstnanci práci v kratším čase zvládají

  • 7
Před rokem brněnská technologická firma Phonexia oznamovala, že vyzkouší čtyřdenní pracovní týden, který sem tam testují i jinde v Česku či v zahraničí. Už po pár měsících vedení společnosti zjistilo, že se nový režim s volnými pátky natolik osvědčil, že jej firma zachovala a nehodlá rušit. Zaměstnanci přitom zvládnou stejné množství práce jako dřív a ani mzda se jim nesnížila.

Podle šéfky firmy Markéty Lőrinczy se původní obavy z hromadění práce a neschopnosti plnění termínů ukázaly jako liché.

„Zaměstnanci vidí ve čtyřdenním pracovním týdnu natolik velký benefit, že dokážou pracovat mnohem efektivněji a lépe si činnosti rozvrhnout, aby je zvládli v kratším čase, což je přínosem jak pro ně, tak pro firmu,“ uvedla.

Na hospodaření se změny negativně nepromítly, firmě se naopak daří lépe než v předchozích letech.

Víc dovolené, práce na dálku, sportování. Firmy hledají, jak použít benefity

Pracovníci firmy si podle tamního vedení pochvalují, že si mohou lépe odpočinout, trávit více času s rodinou nebo se věnovat koníčkům. „Konečně mám čas na i věci, které jsem dříve nestíhal a které mě baví a naplňují. Kromě toho cítím větší chuť a energii a myslím, že to jde na mé práci vidět,“ popisuje projektový manažer Jan Matoušek.

Změna přispěla také k tomu, že zaměstnanci chodí častěji do kanceláří a netráví čas na home office, aby mohli například doma počkat na zásilku kurýra. To totiž rovněž přispívá k lepší spolupráci a atmosféře na pracovišti.

„Zvýšené riziko může hrozit u nově příchozích zaměstnanců, kteří mohou brát zkrácený týden jako nižší úvazek, nikoliv jako plný, který je rozprostřený do méně hodin,“ doplnila Lőrinczy. I tak se jí ale hlásí zájemců více než dříve.

Jiná brněnská IT firma Seyfor pro změnu nabízí jako ne příliš častý benefit neomezenou dovolenou. Tu zavedla předloni na podzim. „Lidé u nás velmi oceňují, že si nemusí škudlit poslední dny dovolené na Vánoce, ale odpočívají podle potřeby. Vrací se nám to na pracovním výkonu a celkové spokojenosti,“ vysvětloval v minulosti MF DNES šéf firmy Martin Cígler.