Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soumrak železničních přejezdů na jižní Moravě. Postaví místo nich mosty

  5:48
Nejbezpečnější přejezd je takový, který vůbec neexistuje. Podle tohoto hesla teď křížení silnic s železnicí na řadě míst jižní Moravy nahradí nadjezdy nebo podchody.

ilustrační snímek | foto: Michal ŠulaMAFRA

Už více než rok jezdí řidiči po novém mostě v Blansku, který nahradil vytížený přejezd v centru města. Přístup do tamní části s názvem Staré Blansko byl čím dál komplikovanější i kvůli tomu, jak se zvyšovala frekvence vlaků na železnici a závory byly velmi často dole.

Blanenský starosta a zároveň krajský náměstek pro dopravu Jiří Crha (ODS) už spřádá další plány na podobné stavby i v blízkém okolí. „Potřebujeme přemostění v Dolní Lhotě a ve Spešově,“ prohlásil nedávno dlouholetý politik. Hlavní železniční koridor z Brna přes Českou Třebovou do Prahy, který vede právě i přes Blansko, dnes křižují přejezdy do zmíněných dvou obcí o pár stovkách obyvatel.

Minulý měsíc se Crha přímo na místě potkal s pracovníky Správy železnic (SŽ) a dohodli se na společné cestě. „Město Blansko zadá vypracování územně-technické studie, která navrhne technické řešení zrušení přejezdů a stavbu nadjezdu. Současně navrhne podobu řešení pro chodce a cyklisty v místě zrušených křížení,“ přiblížil dohodu mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Policie chytala řidiče na přejezdech, na červená světla jich jelo několik

Jinými slovy rovnou tři přejezdy na půldruhém kilometru nahradí jeden společný silniční most. Vyčíslit náklady je v tuto chvíli podle Gavendy předčasné, částky teprve vzejdou ze zmíněné studie. Pro menší představu - přemostění v Blansku vyšlo na 350 milionů korun.

„Vnímám to jako opravdu velký problém, protože trať nám protíná obec. Chodí přes ni děti, dospělí, někdy jsou závory dole dvacet minut a lidé z jedné části obce nervózně čekají a pak stejně jdou, protože spěchají na autobus. Nedívá se mi na to dobře,“ popsala každodenní situaci starostka Spešova Ivana Holomková (nez.). Zároveň podotkla, že obyvatelé její obce i sousední Dolní Lhoty dnes nemají jinou možnost při odjezdu ze vsi než překonat trať. „Jsme totálně odříznutí,“ doplnila.

Někde vyřeší situaci přeložení trati

Správa železnic má mnohem víc plánů na úpravu železnice, ostatně se řídí heslem, že nejbezpečnější přejezd je takový, který vůbec neexistuje. V rámci plánovaných investic v Jihomoravském kraji se chystá zrušit dalších minimálně čtrnáct přejezdů na „okreskách“, tedy silnicích druhé a třetí třídy, které propojují obce napříč krajem.

Většina z těch plánovaných ke zrušení je součástí investice na modernizaci trati z Brna do Přerova, která má začít za dva roky. Hodně jich zanikne už jen tím, že se trať přeloží, aby nekřížila silnici, v některých případech jsou však v úvahách i nadjezdy. To je případ pětisethlavých Ponětovic na Brněnsku, kde dvě silnice protínají nynější trať ani ne 200 metrů od sebe.

Nadjezdy nahradí stávající křížení i na několika místech na Hodonínsku. Z deseti přejezdů mezi Kyjovem a Veselím nad Moravou zaniknou dva. Ve Vracově v Jiráskově ulici se ten první nahradí podchodem pro pěší a cyklisty, auta budou muset sousední ulicí, kde je rovněž přejezd.

V nedalekém Bzenci ve směru na Strážnici pak stávající úrovňové křížení nahradí most. Železničáři tuto investici směřují na rok 2029, kdy chystají rekonstrukci celé trati.

Pět kolejí u Rohatce a nová silnice nikde

Letos už podle původního harmonogramu měla auta jezdit z nedalekých Ratíškovic do Rohatce po nové silnici, která by se vyhnula tamnímu přejezdu. Ten má rovnou pět kolejí. „Desetiletí už máme výjimku na to, že je tady stále takto široký přejezd, to už podle nových norem není možné,“ poznamenal rohatecký starosta Jarmil Adamec (nez.).

Řidič náklaďáku ignoroval červená světla i závory, jednu ulomil a ujel

Ten si zároveň sype popel na hlavu za to, že se ještě nic neděje. Železničáři totiž čekají na změnu územního plánu obce, aby mohli nejen zrušit přejezd, ale především postavit náhradní cestu ze stávající silnice směrem k drůbežárně, kde se napojí na hlavní tah. V místě současného přejezdu vznikne podchod pro pěší a cyklisty. Starosta očekává, že nutnou změnu schválí letos. Odhaduje, že tak do tří nebo čtyř let by se na místě mohlo něco dít.

V souvislosti s plánovanou vysokorychlostní železnicí z Brna do Břeclavi zanikne rovněž přejezd v brněnských Přízřenicích, kde jej nahradí nová mimoúrovňová křižovatka na Moravanské, již společně připravuje Brno a Jihomoravský kraj.

Nadjezd vyroste rovněž v Šakvicích na Břeclavsku. Povede tady jak nad současnou tratí, tak budoucí rychlodráhou. Roky se už rovněž mluví o přejezdu v Rájci-Jestřebí na Blanensku, který se nechvalně proslavil videem přebíhajícího seniora, jenž jen se štěstím vyvázl ze střetu s vlakem. Rozjetá souprava ho zachytila za konec nohy, z níž mu odlétla bota.

Zatím je ale možná náhrada u ledu a ani železničáři v tuto chvíli nevědí, jestli a jak případně tento přejezd nahradí. „Řešení bude součástí investice do úprav infrastruktury celého koridoru. Ta je momentálně v přípravné fázi, stavbu samotnou předpokládáme nejdříve po roce 2028,“ sdělil Gavenda.

24. dubna 2014

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...