Od sobotního rána zasahovali brněnští hasiči u 99 událostí, zejména u spadených...

Od sobotního rána zasahovali brněnští hasiči u 99 událostí, zejména u spadených stromů (51), ale i poškozených střech a billboardů. Jedná se o čtyřnásobek dlouhodobého denního průměru. (18.03.2018) | foto: Hasiči Brno

Hasiči zakázali vstup do osady na Blanensku, vítr tam vylamuje stromy

  • 2
Jihomoravští hasiči vyhlásili zákaz vstupu do rekreační oblasti Suchý na Blanensku. Jsou tam desítky vyvrácených stromů a oblast je nyní velmi nebezpečná. Hasiči od rána evidují desítky výjezdů v souvislosti se silným větrem.

„Zakázali jsme se souhlasem starostů vstup do chatové oblasti Suchý do zítřejších dvanácti hodin. Fouká tam stále silný vítr a je tam vyvráceno přibližně padesát stromů, u kterých hrozí pád. Jsou zavěšeny v korunách ostatních stromů. Místo je velmi nebezpečné,“ řekl iDNES.cz mluvčí krajských hasičů David Jirouš.

Mluvčí uvedl, že zákaz se nedotkne mnoha lidí. Rekreační oblast Suchý, která má přibližně 27 hektarů, leží mezi Velenovem a obcí Suchý.

Již dopoledne jihomoravští hasiči informovali, že za posledních 24 hodin zasahovali u téměř stovky událostí, což je čtyřikrát více než u průměrného dne. Více než polovina výjezdů souvisela s popadanými stromy. 

Ve třech případech hasiči řešili uvolněnou střešní krytinu, v jednom případě  poškozený billboard, poškozenou atiku a poškozenou elektrickou přípojku rodinného domu.

Během neděle vyjíždějí hasiči k dalším desítkám případů souvisejících se silným větrem v Jihomoravském kraji. Podle Jirouše se ale nikomu nic nestalo (o problémech souvisejících s počasím v Česku se dočtete v článku Silný vítr zaměstnal hasiče).