Po zkušenostech z Nepálu doplní tým záchranářů i pediatr či gynekolog

  • 0
Jediný český traumatým, který zasahuje při humanitárních katastrofách ve světě, rozšiřuje specializace lékařů a obměňuje také zdravotnické vybavení. Při poslední misi v Nepálu v roce 2015 se totiž ukázalo, že pouze chirurgové na místě nestačí, naopak se uplatní i specialisté jako gynekolog nebo pediatr.

Lékaři, sestry a hasiči dnes a ve středu společně trénují u brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích nácvik stavění zdravotnického zázemí, učí se používat nové přístroje a zjišťují, co obnáší práce záchranáře při humanitární misi.

Lékaři i sestry jediného traumatýmu v České republice působí v brněnských nemocnicích. Většina z nich je z Fakultní nemocnice Brno, která celý tým zaštiťuje.

Doplní je kolegové z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Do skupiny k nim se přidají také pražští hasiči.

„Ve skupině, která vyrazí na další misi, je šest lékařů různých specializací a osmnáct sester. Vybíráme je ale z trojnásobku připravených a proškolených členů. Vždy jde o to, abychom pokryli jednotlivá odvětví. Navíc není vždy snadné zařídit uvolnění ze zaměstnání,“ popisuje Milan Krtička, který týmu velí.

V nových stanech budou při dalším výjezdu pracovat gynekologové, chirurgové, internisté a pediatři.

S novým názvem Emergency medical team CZ se tento tým přizpůsobuje standardům Evropské unie.

„Reagujeme také na potřeby v místě katastrofy. Nepálská mise v roce 2015 nás poučila, že do tří dnů na místě být nestihneme. Takže chirurgové nejsou tolik potřeba, ale je vhodné nahradit v místě nefunkční širší zdravotnický systém,“ dodal Krtička.

Takto se český traumatým balil do Nepálu (27. dubna 2015)

Zdravotníci do svého vybavení přiberou také ultrazvuk, biochemickou laboratoř pro vyhodnocování odběrů krve, defibrilátor nebo sterilizátor.

O tom, jestli zdravotníci a další nelékařští pracovníci na misi vyjedou, rozhoduje ministerstvo zahraničí.

Český tým získal právě za poslední misi v Nepálu ocenění Zlatý záchranářský kříž v kategorii Humanitární čin roku 2015.